MTI

Még több robot az iparban

A Német Gép és Berendezésgyártók Szövetsége szerint csak csekély mértékben használja a robotizáció adta lehetőségeket, pedig csak középtávon közel 3000 új alkalmazási lehetőség kínálkozik a robotok számára a feldolgozó iparban.

A múlt évben a robotok forgalmazása kb. 1,7 milliárd eurót jelentett csak Németországban, ahol jelenleg 130 000 ipari robot dolgozik a gyárakban. Emberi mértékkel mérve ezek a gépek még meglehetősen buták, de itt azért a "még"- en van a hangsúly - írta Die Welt című napilap online változatában hétfőn. Először is az embernek és a gépnek jobban meg kell ismernie egymást, vélekedett a cikkben Erwin Tecihmann, az ABB robotgyártó részlegének egyik vezető munkatársa. Ezért aztán a kutatók az acélból készült munkások észlelési és agy funkcióit akarják javítani, továbbá a vezérlést, a szenzorokat de mindenek előtt a képfeldolgozást. A folyamat vége az, hogy a robot személyi asszisztenssé válik, és a csapatban dolgozik az emberekkel.

Ezen kívül többet és jobban kommunikálnak majd a robotok más robotokkal. Európában jelenleg is mintegy 1000 ún. multirobot-rendszert használnak, amelyek látványukkal egy emberi felsőtestre emlékeztetnek, hiszen két "kezük" van, és speciális szerelői feladatokra fejlesztették ki őket. A Motoman rendszerek képesek teljes egészében átvenni az ember által végzett feladatokat is, vélekedik a gyártó japán cég képviselője. A robotok képességeit azzal érzékeltetik, hogy partykon ez a típus méri a sört a vendégeknek.

Az IFR, vagyis a Nemzetközi Robotikai Szövetség véleménye szerint a fűnyíró vagy porszívózó robotok pillanatokon belül átléphetik a tömeges gyártáshoz szükséges mennyiséget. A fejlődés tempója igen gyors, az IFR piackutatói 2005 végén még 1.2 millióra becsülték a háztartásokban világszerte ügyködő robotok számát, de a valóság ennél sokkal gyorsabban változik, mert csak a repülő csészealjra emlékeztető formájú automata robotporszívóból világszerte 1.5 milliót adtak el...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!