SG.hu

NextWork robotépítő verseny LEGO alapon

A héten kezdődött hivatalosan a NextWork verseny, ahol iskolák és vállalkozások által indított csapatoknak kell ugyanolyan LEGO programozható robotkészletből egyedi, ötletes robotot alkotni. A többcélú játékba folyamatosan lehet jelentkezni, de már most is nagy nevekkel találkozhatunk a résztvevők között.

Az Oktopusz Alapítvány és a Jövő Háza Központ Kht. a Lego Hungária Kft-vel együttműködésben indított oktatási célú verseny célja, a hozzá kapcsolódó képzéssel és kiállítással együtt, hogy egy olyan közösségi, oktatási célú megmérettetést indítson el, amely eljuttatja a Lego Mindstorms NXT eszközöket és a hozzájuk kapcsolódó módszertant az iskolákba, és úgy teszi ennek finanszírozójává a vállalkozásokat, hogy közben számukra is izgalmas játékot és igazságos verseny-környezetet biztosít.

Meghirdetése óta folyamatosan érkeznek a jelentkezések a versenybe, az érdeklődés mind a vállalkozások, mind az iskolák részéről igen nagy. Az olyan támogatók mellett, mint pl. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a Lego Hungária Kft. és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, számos neves vállalkozás jelentkezett a versenybe. A cégek mellett több iskola is biztosra ment és saját erőből fizette ki a versenyhez szükséges robotkészlet árát.

Az induló csapatok mind a Lego Mindstorms NXT robotépítő készletét használhatják. Feladatuk a mindennapi életüket, munkájukat, hobbijukat segítő robot megépítése. A 2007-ben innovatív Oscar-díjjal kitüntetett Mindstorms NXT csomagból egy 12 éves gyerek ugyanúgy képes megépíteni a saját robotját, mint a felnőtt informatikus.

Három kategóriában lehet nevezni: középiskolák, informatikai vállalkozások és egyéb tevékenységet végző vállalkozások jelentkezhetnek négyfős csapatokkal. A vállalkozások a nevezési díjért (ami alig több, mint egy robotkészlet bolti ára) két NXT-t készletet kapnak. Az egyikkel saját cégük nevezhet a játékra, a másikat vagy egy általuk választott iskolának adományozzák, vagy ha nincs preferált iskolájuk, akkor a szervezőkre bízzák, akik kisorsolják a játékra jelentkező iskolák között. Ilyen módon az iskolák ingyenesen juthatnak hozzá a Lego csúcs-robotjához és a verseny során elkészülő versenymunkák dokumentációi alapján elkészített oktatási anyaghoz és tudásbázishoz.

Az összes pályamű a Jövő Házában, egy futurisztikus kiállítás keretében kerül majd bemutatásra 2008 májusa és augusztusa között. Az érdeklődők ez alatt a 4 hónap alatt megtekinthetik, sőt ki is próbálhatják a robotokat. A kiállítás után az összes robot, a teljes oktatási anyag, valamint a játék során született egyedi megoldások dokumentációi mind a magyar középiskolákba kerülnek. A Jövő Iskolájában a kiállítással egy időben zajló képzések folyamatosan készítik fel majd a pedagógusokat arra, hogy ez a forradalmi eszköz hatékonyan és szakértői felügyelettel juthasson el az oktatásba, válhasson egy fontos új oktatási segédeszközzé, és segítse, nevelje gyermekeinket a csapatmunkára, kreatív gondolkodásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!