MTI

Elektronikus nővérek a kórházakban

A nem túl távoli jövőben a kórházakban kisméretű robotok sürögnek-forognak majd, segítik az ápolók és orvosok munkáját, - és a megfelelő pillanatban hallgatnak.

A Die Welt című német lap online tudósítása szerint a robotok egymás között kommunikálnak majd, a kutatók pedig ezáltal kipróbálják az úgynevezett raj-intelligencia elmélet előnyeit. Ez a teória abból a tényből indult ki, hogy az adott állatközösségek tagjai egyedenként nem képesek ugyan túl sokra, ezzel szemben csoportosan meglepő dolgokat visznek véghez. Egy hangyakolónia például kollektíven találja meg a boly és a leggazdagabb élelemlelőhely közötti optimális utat.

"A kórházakban a robotokra nagy szükség lehet, hiszen a nővérek gyakran túlterheltek, ezért nagyon sok feladatot vehetnek át. Így például kereshetik az orvost, hívhatják a nővért, takaríthatják a kórtermet, vezethetik a látogatókat. A mobil segítők felismerik azt is, ha egy beteg sürgős segítségre szorul, és maga a robot hívhat orvost" - nyilatkozta Thomas Schlegel, a nemzetközi projekt koordinátora.

A cél, hogy a nyolc ország együttműködésében folytatott kísérletek nyomán olyan robotcsapatot fejlesszenek ki, amely képes segíteni a kórházi személyzetet. A projekt végén a csapatot klinikákon tesztelik majd Törökországban, Angliában és Németországban. Újdonság, hogy bár minden robot képes önálló cselekvésre, eközben folyamatos kapcsolatban áll a többi géppel. Így olyan csoport, másképpen "raj" keletkezik, amelynek képességei jelentősen meghaladják az egyes robotokét - mondta Schlegel.

A robotok mérete nem haladja meg az 50x50x50 centimétert, motorral, kerekekkel, fedélzeti számítógéppel, rádióval, optikai szenzorokkal, hangszóróval, képernyővel és tisztító felszereléssel lesznek ellátva.

A fejlesztésben a döntő elem nem az új hardver, hanem a csoport együttműködése - vélekednek a tudósok. "A robotoknak fel kell ismerniük, ha érzékeny műszer közelébe kerülnek, ott nem rádiózhatnak, hogy ne zavarják a készülék működését" - nyilatkozta a Die Welt online változatának a projekt vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!