Kruza Richárd

Új Izraeli hordozható harci robot

Az izaeli Elbit Systems csütörtökön olyan hordozható harci robotot mutatott be, mely állig fel van fegyverkezve gépfegyverekkel és gránátokkal, és képes egyedül bemenni a legtöbb hadiövezetbe elfoglalni az ellenséget.

A Viper-nek keresztelt robot körülbelül akkora mint egy kisebb méretű televízió, és a palesztin és libanoni Hezbollah gerillák elleni hatékonyabb közelharc érdekében fejlesztették ki Izraelben.

A gyártó, az Elbit Systems szerint a Viper kis mérete és dupla futóműve miatt akadálytalanul képes haladni lépcsőn, köveken, sötét sikátorokban, barlangokban vagy akár keskeny alagutakban. A Viper képes Uzi gépfegyvert vinni és kezelni, gránátokat elhelyezni. Képes bombákat megkeresni és hatástalanítani. A távirányítású robot fegyvereivel a beépített kamerák segítségével lehet célozni.

Az Elbit cég közeli együttműködésben van a Védelmi Minisztériummal és közölte, hogy Izrael a külső helyszíni tesztelés után a gyalogsággal együtt szeretné a Viper-t hadrendbe állítani. Elképzelhető, hogy a Viper majd felkelti az amerikai, iraki és afganisztáni rendőrség érdeklődését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • spydee #3
  "állig fel van fegyverkezve gépfegyverekkel és gránátokkal"
  "elfoglalni az ellenséget"

  kicsit ellentmondásos...maximum kinyírni lehet valakit állig felfegyverkezve...
  vagy csak felszólítja az ellenséget, hogy adja meg magát? akkor minek az állig fegyverkezés?
 • Kaadi #2
  Hát ha a robot nem elég magas hogy elérje az ellenség száját, akkor alsóbb elhelyezkedésű nyílást kell találnia... és még óvszer sem kell neki.
 • peetking #1
  csak egy keresztkérdés: hogy lehet "elfoglalni az ellenséget" ?