MTI

Zenélő, táncoló és recepciós robotok

Szórakoztatásra szolgáló robotokat mutatnak be a technológiai újdonságokat felvonultató New York-i NextFest kiállításon.

"Felejtsék el az űr felfedezését, vagy az egyéb veszélyes feladatokat! A robotok új generációja a Földön, közöttünk tevékenykedik, és segít a szombat este kellemes eltöltésében" - áll a NextFest kiáltványában. A New York-i kiállításon tucatnyi Amerikában, Nagy-Britanniában, Japánban és Dél-Koreában készült robot szerepel.

A DJ-robot akár egész éjszaka képes talpon maradni, talpalávalót szolgáltatni. A zenélő (húros, fúvós, vagy ütős hangszereken játszó) gépeket az MIT fejlesztette ki, s emberekkel együtt megszólaltatják a legnehezebb zeneműveket is. "Az én zenémet az emberek nem képesek előadni. Mivel nem kedvelem az elektronikus hangzást, robotokat alkalmazok, a gépek ugyanis rendkívül gyorsan tudnak zenélni" - mondta Christine Southworth zeneszerző. Az Actroid DER elnevezésű robot egy hölgyet formáz, "akit" rendezvényeken, szállodákban alkalmaznak majd recepciósként, vagy prezentációkhoz. Egyelőre azonban nem minden humanoid robot képes helyettesíteni az embert. Hirata Jaszuhisza estélyi ruhás, keringőzni tudó táncos robotnőit például még nem próbálták ki a parketten, a tervező szerint azok egyelőre leginkább idős emberek intelligens sétapartnerének alkalmasak.

Az állatrobotok azonban elsöprő sikert arattak, különösen Prado, a fókabébi, amely simogatásra a boldogságtól becsukja a szemét. Pradót kipróbálták japán kórházakban, ahová élő állatokat tilos bevinni, és kiderült, hogy kifejezetten jó hatással van a betegekre. A kisfóka ugyan igazi elektronikus házi kedvenc, de a tamagocsi-játék csibéjétől eltérően nem pusztul el, ha magára hagyják, hanem egyszerűen ki lehet kapcsolni, ha a gazdik elmennek otthonról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!