Berta Sándor

EU-belügyminiszterek a további ellenőrzések mellett

Egy bizalmas jelentésben új ajánlásokat fogalmazott meg egy szakértői csoport. A felvázolt lépések döntően meghatározhatják az európai politikát a következő években.

A testületet még Dr. Wolfgang Schäuble német belügyminiszter és Franco Frattini európai uniós jogi és biztonsági biztosa hozták létre tavaly januárban. Akkor Németország volt az Európai Unió soros elnöke. A bizottság neve hivatalosan Informal High Level Advisory Group on the Future of European Home Affairs Policy, de gyakran egyszerűen csak A Jövő Csoportnak nevezik. A testület tagja a német, a portugál, a szlovén, a francia, a cseh, a svéd, a spanyol, a belga és a magyar belügyminiszter, az Európai Parlament és az Európai Tanács egy-egy képviselője, valamint Patricia Janet Scotland brit főügyész.

A csoport idén júniusban készítette el a Freedom, Security, Privacy - European Home Affairs in an open world című bizalmas jelentését, amelyben javaslatokat tett a 2010 és 2014 közötti európai biztonság- és jogi politika alakulására. A dokumentum időközben kiszivárgott és a Statewatch civil szervezet most nyilvánosságra is hozta. A lényege, hogy még szorosabbra kell fűzni a biztonságpolitikai kapcsolatokat az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Ennek egyik lehetséges módja az adatcsere felgyorsítása és leegyszerűsítése egy euroatlanti együttműködés keretében, hogy a két fél még hatékonyabban léphessen fel a terrorizmus ellen. Az egyezményt 2014-ig dolgozzák ki és lehetővé teszi majd, hogy az Egyesült Államok az európai állampolgárok jelenleginél is több személyes adatához juthasson hozzá. Ezenkívül az európai kül-, bel- és biztonságpolitika képviselői is erősítenék a kapcsolatukat, a belügyi, a védelmi és a külügyi szaktárcák vezetői minden eddiginél szorosabban együttműködnének, a külső és belső biztonságpolitika szinte összeolvadna. A kooperációt azonban a földrajzi prioritások és az eltérő politikai vélemények határoznák meg.A tervek szerint a korábban tervezettnél is szorosabb lenne az egyes tagállamok hatóságai, a rendőrségek és a titkosszolgálatok közötti információcsere, akár egy külön terrorellenes központokból álló hálózatot is létrehoznának és kiemelt hangsúlyt kapna a terrortámadások megelőzése. Ide tartozik a terroristák és általában a világháló ellenőrzése, hogy megszüntethessék vagy legalábbis visszaszoríthassák például a terrorszervezetek online toborzásait és propagandatevékenységét. De ugyanilyen fontos az is, hogy megakadályozhassák az internet terroristacélokra való felhasználását. Kiemelt szerepet kaphat a terrorizmus elleni harcban az internetes kultúra, a médiák, amelyeket mind a radikalizálódás ellen kell majd bevetni.

Az egyik legfontosabb feladat a terrorizmus elleni harc koordinálása, de a csoport szerint új és rugalmas bevándorlási, kiutasítási és büntetőjogi eljárásokat is ki kell dolgozni. Egységesítik a migrációs politikát. Az eddiginél nagyobb szerepet kaphat az Európai Unióban a videokamerás biztonsági rendszerek, a robbanóanyagok és a pénzügyi tranzakciók ellenőrzése. Emellett tovább építik, bővítik az Europolt, az Eurojust, a Frontex és a Sitcen (Joint Situation Centre) szervezeteket.

A jelentés készítői ugyan hangsúlyozzák az adatvédelem szerepét, azonban egyúttal kitérnék arra, hogy az európai uniós tagországoknak minden eddiginél több pénzt kell majd fordítaniuk az adatelemző rendszerek és a valós idejű információcserét lehetővé tévő hálózatok kifejlesztésére. Az Európai Unió külső határait amerikai mintára korszerűsítik, így lesz elektronikus beutazási és a külföldiek be- és kilépését ellenőrző rendszer.

Úgy tűnik, hogy a korábbi, az európai légiutas-adatbázis létrehozására, valamint a SWIFT adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó tervek csak egy új korszak kezdetét jelentették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #5
  AZ Urak kezdhetik magukkal szépen, tegyék közzé munkásságukat-életüket-szokásaikat.Az én magánszférámról, ilyen korrupt ganéj férgek ne döntsenek.A 3. világ diktatúrája..áhhh Szeretnék már ártatlan emberek helyett politikusokat látni a harctéren egytől-eggyig.
 • tar86 #4
  Reméljük hogy a nagy szellem szólt belöled
 • vajon kiki #3
  nem tudják az egész internetet ellenőrizni. a TOR hálózatot semmiképpen nem tudják ellenőrzini (többek között) még ha összef*ssák magukat mérgükben akkor se
 • vajon kiki #2
  .. és akkor felébredtek a telesz*rnyakú , nagyfejű, idijóta politikusok a
  csipkerózsika álmukból és bilibe lógott a fejük... itt a vége fuss el véle...

  Jó éjszakát gyerekek !
 • who am I 7 #1
  Ez vicc?