Gyurkity Péter

Megmenekültek az internetes rádiók

Közel két évig tartó vita zárult le a héten az internetes rádiók és a szórakoztatóipari cégek között. Az adókat nagyság és fő tevékenységük szerint csoportosítják, a bevétel kisebb hányadát kell a jogdíjakra fordítani.

Az elmúlt két évben többször is végveszélybe került az internetes rádiózás a tengerentúlon (és közvetve más régiókban is), mivel az illetékes amerikai testület eredetileg arról hozott döntést, hogy minden egyes lejátszott zeneszám után kötelesek megfizetni a jogdíjakat, ennek mértéke pedig minden évben tovább növekedne. A lépés megtizedelte volna a szegmens főbb szereplőit, ezt azonban sikerült elkerülniük.

Az eredeti határozat értelmében jövőre már meglehetősen magas díjat kellet volna megfizetniük a rádióadóknak, minden egyes szám után 0,19 cent vándorolt volna a kiadók és jogvédő szervezeteik zsebébe. Ez már komolyan veszélyeztette az állomások üzleti modelljét, a legtöbben gyorsan kiszálltak volna, mivel hamarosan csődközeli helyzettel kellett volna megküzdeniük, nem lett volna értelme tovább folytatni a tevékenységet. Most azonban sikerült lezárni a vitát, és egy kompromisszumos megoldással biztosítani a jövőt. A jelek szerint a kiadók is belátták, hogy a műfaj saját forgalmukat is fellendíthetik, ennek megölése pedig csökkenő bevételt eredményezne.

Az újonnan elfogadott tervezet szerint marad a jogdíjak fizetése, ám az internetes rádióadókat méret és fő tevékenység szerint osztják külön csoportokba. Csak azon adóknak kell majd megfizetniük a jogdíjakat, amelyek a zenei streamre helyezik a fő hangsúlyt (így például az AOL és a Yahoo számára zenét biztosító CBS Radio nem tartozik ebbe a körbe), a megállapodás pedig 2015-ig szól a nagyobb, 2014-ig pedig a kisebb adók számára. A nagyoknak a teljes bevétel 25 százalékát, vagy minden szám után 0,08 centet (2015-re pedig már 0,14 centet) kell megfizetniük, attól függően hogy melyik összeg lenne nagyobb a kettő közül. A kicsik (évi 1,25 millió dollárnál kisebb bevétellel) 12-14 százalékot fizetnek ki jogdíjak címén, ám mindenkire vonatkozik az évi 25 ezer dolláros minimum szint.

A jogdíjakat nyilvántartó és beszedő SoundExchange szervezet a jövőben több információhoz jut az adók által a lejátszott zeneszámokról, a hallgatók számáról és összetételéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #4
    Nem meglepő, de mulatságos. Talán abból kéne kiindulniuk, hogy minden lejátszás hatalmas reklám az előadónak, de ezek még ezért pénzt is kérnek. Rövid úton elküldeném őket a fenébe.
  • readswift #3
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lou_Pearlman

    (tegyük hozzá, romániai emigráns zsidók gyereke )
  • readswift #2
    de lásd be hogy ezeket a mainstream előadókat is ezek az ingyenélők "csinálják meg" NULLÁRÓL befektetésként, lásd beksztrit bojsz homokos menedzsere aki erre szakosodott közben jól kiélvezkedte magát a "müvészekkel"
  • tmisi #1
    "minden egyes szám után 0,19 cent vándorolt volna a kiadók és jogvédő szervezeteik zsebébe"

    Én meg azt hittem az előadók zsebébe megy. A rohadt ingyenélők...