Gyurkity Péter

IDF: processzorújdonságok az Inteltől

A processzorgyártó az IDF első napján számos új mobil chipet mutatott be, közölte a Nehalem generáció egyes változatainak neveit, jelezte a hatmagos Xeonok érkezését, illetve az automatikus túlhúzási funkció kifejlesztését.

Az első nap meglehetősen eseménydús volt, a látogatók alig győzték kapkodni a fejüket. A részletes közleményből kiderül, hogy a fenti fontosabb részleteket közölték a közönséggel, ezeket vesszük most sorra. Számunkra talán a legérdekesebb, hogy a 45 nanométeren készülő Core i7 asztali chipek esetében lehetővé teszik az automatikus túlhúzást - ez azt jelenti, hogy a megnövekedett számítási igény észlelésekor a processzorok azonnal a gyári órajelnél magasabb frekvenciára kapcsolnak, hogy minél előbb leküzdjék a feladatot - azt nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a fogyasztásra és a hőleadásra az ígéretek szerint komolyabb negatív következményre nem kell számítanunk.

A cég első alkalommal mutatta be négymagos mobil chipjeit, ezek a QX9300 (2,53 GHz) és Q9100 (2,26 GHz) jelölést kapták. A Centrino 2 család további bővítése nyilván a minél nagyobb teljesítmény elérését hivatott biztosítani, hogy a lehető legkevesebb esélye legyen az AMD-nek a felzárkózásra. Ezek szintén 45 nanométeren készülnek (mint minden újonnan bemutatott változat), az FSB 1066 MHz-es, a másodszintű gyorsítótár pedig méretes, 12 MB. Előbbi 851, utóbbi pedig 1038 dollárt kóstál - nem gyerek kezébe valók. A bemutatón tíz további iker- és egymagos mobil chip is elrajtolt, köztük normál és ultra-alacsony feszültségen futó Celeronok és Core 2 Duo processzorok. Az órajel 1,2 és 2,4 GHz, az FSB 667 és 1066 MHz, a fogyasztás pedig 5,5 és 25 watt között mozog - mindez 86 és 316 dollár közötti árakon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új generációban egyébként több különböző változat is érkezik, a Nehalem-EP és a Nehalem-EX a szerverek szegmensében, a Havendale és Lynnfield sorozat az asztali számítógépek körében, az Auburndale és Clarksfield pedig a mobil készülékeknél hódíthat majd. Ezek mellett hamarosan megjelennek az első hatmagos Xeon chipek, amelyeket már korábban beígértek. A Dunnington családból elsőként a Xeon X7460 érkezik szeptemberben, ez a gyártó szerint a 8 foglalattal szerelt IBM 3950 M2 szerverben már bizonyított. A chip 1,9 milliárd tranzisztort tartalmaz, órajele valószínűleg 2,53 GHz, a másodszintű gyorsítótár mérete két magra 3 MB, a megosztott harmadszintűé pedig 16 MB lesz - az ár egyelőre itt sem ismert.

Minden készen áll tehát az újabb invázióhoz - kíváncsian várjuk, hogy a fenti özön megindulása után az AMD mennyire tudja majd tartani magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #6
    "processzorújdonságok" - esküdni mernék rá, hogy ez két szó.
  • dez #5
    A gyári TDP határain belül nyilván le van tesztelve. (BIOS-ból viszont növelhető a max. TDP, az alaplap teherbírásának függvényében, legfeljebb ezt már nem fogja bírni a proci.)

    Egyékbént érdekes, hogy itt nem kerül említésre az egyre erősödő pletyka, hogy ugyanakkor az egyéb tuning erősen korlátozva lesz.
  • Sanyix #4
    És honnan tudja hogy az a mag éppen mekkora órajelet bír?
  • dez #3
    "Számunkra talán a legérdekesebb, hogy a 45 nanométeren készülő Core i7 asztali chipek esetében lehetővé teszik az automatikus túlhúzást - ez azt jelenti, hogy a megnövekedett számítási igény észlelésekor a processzorok azonnal a gyári órajelnél magasabb frekvenciára kapcsolnak, hogy minél előbb leküzdjék a feladatot - azt nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a fogyasztásra és a hőleadásra az ígéretek szerint komolyabb negatív következményre nem kell számítanunk."

    Ehhez nem ártana hozzátenni, hogy - mint az 1. képen is látszik - ilyenkor egy mag kapcsol magasabb frekire, miközben a többi lekapcsol, tehát ez 1-szálas alkalmazásoknál hasznos. Egyékbént az AMD is tervez hasonló megoldást a Shanghainál (értsd: 45nm K10).
  • Xmas76 #2
    Ööö... nemrég volt egy cikk, ami arról szólt, hogy visszaállnak, és a csúcsprocik maximált ára megint csak 999 dollár lesz. Akkor most mégis lesz olyan, ami felette lesz az ezresnek?

    Olyan jól informált itt mindenki...
  • GG #1
    hmm