Gyurkity Péter

Intel: nagyon gyors lesz a Core i7

A napokban kiszivárgott, belső használatra szánt dokumentumok szerint az Intel új generációja akár másfélszer gyorsabb lehet majd a jelenleg leggyorsabb processzorokhoz képest - a cég egyelőre nem kommentál.

Az Expreview által lehozott anyagban az Intel illetékesei arról értekeznek, hogy a Core i7 néven érkező új család (amely eredetileg Nehalem kódnéven volt ismeretes) mennyivel haladja majd meg a teljesítmény terén a jelenleg elérhető leggyorsabb Core 2 chipek által nyújtott sebességet. Megtudhatjuk, hogy nagyon is optimisták az új fejlesztések várható szereplését illetően, azonos órajelen ugyanis 40-50 százalékos növekedést várnak.

A dokumentumban két processzort hasonlítanak össze, ez pedig a 3,2 GHz-en futó Core i7 965 (amely az új sorozat tulajdonképpeni zászlóshajójaként érkezik), illetve a Core 2 Extreme QX9770, amely azonos órajelen fut, és jelenleg a processzorgyártó által kínált leggyorsabb, legerősebb asztali megoldása. A korai tesztek szerint az új változat a tömörítés terén 41 százalékos, a 3D-játékok területén pedig 52 százalékos előny birtokol, a 3D render esetében pedig 38 százalékos a fölény az eddigi leggyorsabbhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy a Nehalem durván másfélszeres gyorsulást kínál majd - amennyiben hihetünk a kiszivárgott anyagnak.

Ez már csak azért is kényelmetlenül érheti az AMD-t, mert ők korábban annyit árultak el, hogy új sorozatuk (amely már szintén 45 nanométeren készül), nagyjából 35 százalékkal lesz gyorsabb azonos mutatók mellett, mint a meglévő Phenom sorozat négymagos példányai. Ha ezt a két adatot vesszük alapul, és hozzátesszük a jelenlegi helyzetet (ahol az Intel fölénye szintén nyilvánvaló), akkor nem sok jót jósolhatunk a kisebbik processzorgyártó számára - az első külső teszteket nyilván meg kell várnunk a végső ítélettel, ám ez már nincs messze.

[galeria,,4]
Klikk a képre a galériához!

Az Intel háza tájáról képek is kiszivárogtak, mégpedig a valamivel kisebb (és nyilván lassabb) Lynnfield chipekről. Ezek nem a Socket 1366, hanem a Socket LGA1160 foglalatba illeszkednek majd, de ugyanúgy 45 nanométeren készülnek, támogatják a DDR3 memóriát, a megosztott harmadszintű gyorsítótár mérete pedig esetükben 8 MB lesz. Megjelenésük jövő év közepén esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balazs15 #44
    lassan másfél éve váltottam pci expresre (akko az mien menö volt) aztán 1 év mulva már megint uj technologia..uj alaplap (me persze hogy uj foglalatal fog müködni) uj proci (lásd Core i7 )..pf........ezt nem lehet idegekkel birni...hogy évente cserélgessük a komplett gépet hogy normálisan fussonaka rajta pl a játékok programok
  • dez #43
    Csak ha a tuningot is beleszámolod. Viszont a tuningbarát alaplap és memória árát meg nem.
  • DjDano #42
    Az AMD köztudottan olcsóbb volt valamikor... A core 2 duo széria ezt már rég megváltoztatta! Ha azonos teljesítményű procikat hasonlítasz össze, bizony nem az fog kijönni végeredményként, hogy az AMD az olcsóbb. Nem véletlenül került nehéz helyzetbe az AMD, az intel fent említett sorozata brutálisan népszerűbb, ár érték arában olcsóbb mint az AMD
  • dez #41
    Akkor már inkább egy új AM2+-t, ami vinni fogja kb. az összes AM3-as procit is (és az ehhez kellő BIOS frissítésekkel is jól el lesz látva).
  • arty #40
    belső teszt=semmitmondó
  • Sanyix #39
    minek kibírnia? vesz egy am2-es lapot, belé ez olcsó x2-t, 10k-ért aztán lecserélgheti az újakra, mert ugye amd-nél nincs állandó foglalaltváltás :)
  • M0RN1NGST4R #38
    dez-nek teljes mértékben igaza van. Most semmiképp ne vegyél gépet. Várd ki azt a pár hónapot, és nem fogsz savanyúan tekinteni a friss tesztekre, hogy mégiscsak várni kellett volna.
  • dez #37
    4 hónapot nem bír még ki az a gép? (Deneb.)

    De ha most Intelt veszel, nemsokára azt is megbánod, amikor nem sokkal később jönnek a s.1160-as Nehalemek.
  • phoenix1 #36
    Nem lehet vége az AMD-nek. Volt idő amikor az Intel kullogot az AMD mögött. Jómagam is AMD-s vagyok, viszont eljárt az idő (az 5 éves gépemen) és idejelenne... Na de itt a dilemma AMD vagy Intel. Elég nehéz, teljesítmény / ár?
    Olvasgattam itt-ott, hogy ne ragaszkodjunk feltétlenül egy hardware vásárlásakor benyomásainkra. Természetesen utánna olvas az ember, hogy mit vesz, ha jónak látja megveszi, persze teljesítmény / ár alapon.
    Lehet, hogy Intelre váltok, ... azért a szívemcsücske még mindig az AMD jóban-rosszban. :)
  • dez #35
    Volt.