Gyurkity Péter

IDF: ultragyors SSD érkezőben

Az Intel Developer Forum első napján több érdekes újítást is bemutattak, ezekből válogattunk - az Intel ismertette ultragyors SSD-meghajtóit, amelyek eddig nem látott sebességet nyújtanak majd.

A processzorgyártó hivatalos oldalán megjelent összefoglalóban csak röviden említik meg a meghajtókat, kiemelve, hogy ezek igen gyorsra sikerültek, alacsony fogyasztásuk révén pedig legalább 30 percnyi akkumulátoridőt megspórolnak a laptoptulajdonosok számára. Ennél azonban jóval több történt a bemutatón, kiderült például, hogy pontosan milyen tartományban mozognak az új SSD-k, illetve hogy megjelenésükre már egy hónapon belül sor kerülhet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A legnagyobb érdeklődést természetesen a sebesség váltotta ki és ezen a téren nincs helye a kritikának: az 1,8 és 2,5 hüvelykes kiszerelésben érkező 32 GB-os SLC és 80 GB-os MLC változatok (az X18-M és X25-M család tagjai) olvasásban 250 MB-ot, írásban pedig 170 MB-ot nyújtanak másodpercenként. Az első adat már-már feszegeti a SATA-II határait, így igenis szükség van a most készülő harmadik generációra. A cég azonban nemcsak a puszta számokat közölte, hanem több tesztelésnek vetette alá a meghajtókat, amelyek ezeken (természetesen) jól szerepeltek. Lássuk, hogy mivel is eresztették össze az új jövevényeket és milyen eredménnyel zárult a versenyfutás.

A PCmark Vantage HDD teszteken az Intel kilencszeres, az MS Office 2007 telepítésekor pedig 40 százalékos gyorsulást ígérnek. A bemutatón két azonos HP Elite Penryn noteszgépet állítottak csatasorba, az egyikben egy 5400-on pörgő merevlemezzel, a másikban a vadonatúj SSD-vel. A Google Picasso szolgáltatáson keresztül igen nagy méretű képeket töltöttek be, amit az SSD 30 másodperc, a HDD pedig 1 perc 34 másodperc alatt abszolvált. Ezután három IBM Thinkpad készülék versenyzett, egy HDD-vel, egy másik gyártótól származó SSD-vel, illetve az Intel saját fejlesztésével. Az IOmeter tesztben az első 500 pontot, a második 1200 pontot, az Intel újdonsága viszont több mint 11 ezer pontot ért el. Egy asztali rendszer iker RAID0-ás, 10 ezret forduló merevlemezekkel HDtune alatt 170 MB-ot nyújtott másodpercenként 7 ms-os késleltetéssel, ugyanez az SSD esetében 240 MB/s és 0,1 ms volt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Intel tehát nagy előnyre tehet szert, hiszen ilyen sebességet jelenleg egyetlen gyártó sem tud felmutatni - az OCZ most kifejlesztett példányai 170 MB-ot nyújtanak olvasásban. Kérdés, hogy pontosan milyen árakon érkeznek majd a jövevények, ezt ugyanis a cég nem volt hajlandó elárulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #8
    Az unokaink lehet hogy nem fogjak elhinni, hogy regen porgo tanyerokra irtak adatokat:)
  • dez #7
    Leszámítva azt az apróságot, hogy akkoriban még 1/1000 ilyen gyorsak voltak a DRAM-ok. :)
  • kvp #6
    Flash alapon lehet majdnem olyan gyors meghajtokat epiteni, mint amilyen a rendszer ram. Regen nemelyik gepnek eeprom/flash alapu volt a programmemoriaja is.

    A problema a kovetkezo:
    -ha olcso es nagy, akkor lassu, mert soros hozzaferesu
    -ha megbizhato, akkor nem nagy kapacitasu, mert egy single level cell-bol kevesebb fer el mint multilevel-bol
    -ha gyors akkor pedig nem lesz nagy es nem lesz olcso, bar legalabb megbizhatobb

    Ezek kozzul lehet valasztani, mindegyik opcio egy-egy technologiat kepvisel.

    Adattarolasra a kozepes meretu, sebessegu es aru single level-es soros hozzaferesu a jo, ez a klasszikus flash. A tobbi ennek a technologianak a modositasaval jott letre. Az ujrairhatosag pedig csak ott szamit igazan, ahol nem adattarolasra, hanem atmeneti tarolasra kell, pl. rendszermeghajtokent. Ebben az esetben egy flash/disk backed ramdrive az igazi megoldas.
  • Sanyix #5
    bezmá ne a sebességgel kápráztassanak, hanem a jó ár/gigabájtal, és a 53453453453453453455345 szeres újraírhatósággal. utána jöhet az adatátvitel.
  • waterman #4
    kicsit bulváros lett a cikk, mivel jótékonyan kimaradt belőle, hogy az X18-M és X25-M az extrém család tagjai, a sima mainstream sorozat viszont csak 70MB/s sebességet nyújt, ami azért elég gyengécske..
  • FoodLFG #3
    Kellenek már nagyon ezek a fajta SSD-k, de azért a gyártó tesztjeinek ne nagyon higgyünk.
  • Xmas76 #2
    5 év múlva 10x ekkora kapacitás túlságosan kevés lesz.
  • Myron #1
    na 5 év múlva akkor már ilyen lesz a gépemben, persze csak ha 10szer ekkora kapacitása lesz :D