Gyurkity Péter

Fizetetlen túlóra a Vista használata miatt

Erre hivatkozva perlik munkaadóikat több amerikai cég alkalmazottai - a Vista elindítása és leállítása hetente több óra fizetetlen túlórát jelent számukra. A szoftvercég eközben ingyenessé teszi vírusirtóját.

A Register egy nevadai ügyvédi iroda beszámolójára hivatkozva ír arról, hogy jelenleg az Egyesült Államokban több nagyobb céget perelnek saját alkalmazottaik, mégpedig azzal az indokkal, hogy az általuk használt Windows Vista operációs rendszer és a munkaidőt mérő beépített szoftverek nem éppen ideális módon működnek együtt, tekintettel a rendszer lassú elindulására és leállására.

A dolgozók állítása szerint a munkához használt rendszerek elindítása, illetve kikapcsolásra naponta akár 2x15 percet is igénybe vehet, ami egy hónapban már több óra fizetetlen túlórát jelenthet számukra. A Vista ugyanis túlzottan lassan hajtja végre mindkét feladatot, az aktív munkaidőt mérő szoftverek pedig csak addig futnak, amíg a felhasználó be van jelentkezve az adott rendszeren. A fenti helyzet különösen a telefonközpontok, a segítségnyújtó (support) részlegek munkatársait érintik kényelmetlenül, mivel így korábban kell a munkahelyre érkezniük, a műszak végén pedig ott kell maradniuk, amíg teljesen leáll a rendszer.

A beperelt cégek között olyan neveket találunk, mint a Cigna és az UnitedHealth Group egészségügyi biztosítók, valamint az AT&T. Az alkalmazottak szerint egyértelműen a vállalatok hibája a Vista alkalmazása, amit csak tetéz az eredetileg jó ötletnek tűnő, munkaidő-mérő szoftverek kialakítása és állandó használata. A megszólaltatott ügyvéd maga egyszerűen hibának tartja ezen szoftvereket, kérdés, hogy az illetékes bíróságok miként vélekednek majd erről.

Bár nem kapcsolódik közvetlenül a témához, a szoftvercéget érintő hír, hogy az eddig kínált kereskedelmi OneCare csomag helyett egy ingyenes vírusirtót kínálnak majd a felhasználóknak. A Morro névre keresztelt megoldás a szoftvercég szerint több felhasználót érhet el, és bár nem olyan kifinomult, mint egyes fizetős alternatívák, az alap szolgáltatásokat megfelelő szinten nyújtja majd az érdeklődőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #61
    Abban egyetértünk, hogy jól lelassítják a rendszert, viszont két konkurens cég (mindkettő azt állítja magáról, hogy az ő vírusdefiníciós fileja a legjobb) adatbázisa együtt tényleg többet ér, mint egy. Hasonló okokból van két tűzfal is. Ami az egyiken átcsúszik, azt a másik megfogja. Paranoia rulez.

    De egyébként teljesen mindegy, mert ha előírják, hogy futnia kell, nem szedheted le. PONT.
  • vasziszdasz #60
    virusölők (minimálisan kétféle, mert egy vírusölő nem vírusölő)

    Ez nem igaz. Max arra jó, hogy egymást ismerjék fel vírusnak és még jól le is lassítsák a rendszert. Ezért 10 min neked a boot.
  • vasziszdasz #59
    Gondolom a program által mért időt számolják csak el neki. Így a reggeli korábban kezdés még érthető. NAde hogy tovább kéne maradni? Miért nem rántja ki a tápkábelt a falból? Akkor azonnal leáll a gép. 99%-ban úgyse lesz következménye, ha meg igen, akkor szopjon vele más, akinek a javítás a feladata. Én ezért tuti nem maradnék bent.
  • MerlinW #58
    Egy nap többször állítják, le indítják újra/rebootolnak. Ne csak titkárnőkre gondoljunk, hanem fejlesztőkre, stb felhasználásra.
  • Hamed #57
    Oskori celeronok fel giga ramokkal, hozza egy lassu halozat leterhelve mondjuk hetfo reggel 8-kor, siman elhiszem a negyed orat.
    Mondjuk a pert nem ertem, ha az van a munkaszerzodeseben hogy pl. 8-tol 4-ig tart a munkaido akkor minek jon be elobb, meg delutan minek ucsorog ott mig kikapcsol a gep? Az mar nem a dolgozo hibaja hogy lassu a rendszer, ha o ott volt idoben.
  • homeless #56
    "mit csinálsz te hogy neked nem megfelelő."

    Én semmit. Nem nagyon használom, ha nem muszáj, csak akkor ha linuxon kell valami átküldött szart megnyitni. A cégnél viszont ~100 gépen használják. Boldogulnak vele, de össze se lehet hasonlítani egy ms office-al. Pl többszáz oldalas dokumentumból nem nyomtat ha az oldalszámot írom be, vagy a writerbe nem lehet színátmenetes hátteret csinálni, vagy lehetne még beszélni a fantasztikus memóriakezeléséről, vagy hogy word 1 mp alatt nyit meg egy dokumnetumot writer meg 5-10 mp, stb...

    "Ha ezeknek a hivataloknak, iskoláknak megfelel"

    Azért felel meg ezeknek a hivataloknak, mert ár/érték arányban jobb mint az ms office(mivel ingyenes).
  • Turdus #55
    Gimp kapcsán +1. Nézetted már a pluginjait? Tömérdek van, kb 10x annyit tud, mint a Photoshop. Ha meg valakinek a megszokás a baja, annak ott van a Gimpshop, pont ugyanolyan a menüszerkezete, mint a Photoshop-é. Az egyetlen baj vele, hogy a nyomdák nem fogadják el a formátumát (xcf), csak a psd-t, aminek a támogatása eléggé gyerekcipőben jár (tekintettel arra, hogy zárt, ezért bitről bitre kell kibogarászni, mi mit jelent).
  • sathinel #54
    The Municipality of Groningen, the Netherlands is gradually installing OpenOffice.org on all systems, thus saving 330,000 Euros in license renewal fees.

    Pl ilyen téren verhetetlen az oo. Már csak az a kérdés mit nem képpes megcsinálni a world-el szemben.

    Gimp-nél is akkorát lepődtem hogy majd leestem a székről. Mindenféle gif képeket akartam volna átméretezni, és egy csomó netes fost kipróbáltam míg megpróbáltam gimp alatt is. Kb tized annyi munka volt átméretezni, megváltoztatni a gif-eket mint egy erre készült progival.

    Legtöbbször csak mondják hogy nem alternatíva, de leginkább csak a megszokott dolgokhoz ragaszkodnak az emberek.
  • sathinel #53
    )jah azért használják kormányhivatalok sok országban, és ezért oktatják pl angliában az iskolákban mert használhatatlan. Ha nem újságnál, nyomdánál dolgozol megmondanád miért nem használható full ingyen? egyébként iso szabvány mond neked valamit? Ezért használják itthon is a bíróságok nem azért mert menőzni akarnak.

    Mondhatnál néhány dolgot amit nem tudok megcsinálni és ez hátrány OO-ban( mármint átlag felhasználóként tekints rám).

    http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Major_OpenOffice.org_Deployments

    Ha ezeknek a hivataloknak, iskoláknak megfelel akkor kíváncsi lennék mit csinálsz te hogy neked nem megfelelő.
  • Turdus #52
    Gyerekek, nagyon el vagytok tévedve.

    Nekem a munkahelyi xp-en kb 10 perc az indítás. Nem raktam fel semmi szemetet rá, csak az van rajta, ami a munkámhoz kell, és ki se vehetem a startupból, mert a céges policy írja elő az ott lévő proggikat. A következő dolgoknak MIND el kell indulniuk:
    1) diszk titkosító (aminek dekódolnia kell a további bootoláshoz szükséges fileokat)
    2) virusölők (minimálisan kétféle, mert egy vírusölő nem vírusölő)
    3) mindenféle authentikálós vpn kapcsolat a különöző lanokhoz

    Namármost ebből az 1) és a 3) olyan, hogy hiába rakod sleep módba. Az 1) specifikáció szerint nem menthető winyóra (azaz minden bekapcsolásnál muszáj lefutnia), a 3) pedig olyan, hogy lejár a sessionöd, ezért mindenképp újra kell csatlakozni. A 2) ponttal meg az a baj, hogy minden bekapcsoláskor KÖTELEZŐ ellenőrizni, hogy vannak-e újabb vírusdefiníciós állományok, ami ugye nem kis idő: ha nincs net, akkor meg kell várni, míg timeoutol, ha meg van net és frissítés, akkor meg azt kell megvárni míg letölt párszor tíz megát.

    Ja, és a 10 perc egy elég combos gépen értendő (több G ram, több processzoros, >2Ghz 64 bites), nem arról van szó, hogy spórolnak az eszközökön.