61
  • Turdus
    Abban egyetértünk, hogy jól lelassítják a rendszert, viszont két konkurens cég (mindkettő azt állítja magáról, hogy az ő vírusdefiníciós fileja a legjobb) adatbázisa együtt tényleg többet ér, mint egy. Hasonló okokból van két tűzfal is. Ami az egyiken átcsúszik, azt a másik megfogja. Paranoia rulez.

De egyébként teljesen mindegy, mert ha előírják, hogy futnia kell, nem szedheted le. PONT.
  • vasziszdasz
    virusölők (minimálisan kétféle, mert egy vírusölő nem vírusölő)

Ez nem igaz. Max arra jó, hogy egymást ismerjék fel vírusnak és még jól le is lassítsák a rendszert. Ezért 10 min neked a boot.
  • vasziszdasz
    Gondolom a program által mért időt számolják csak el neki. Így a reggeli korábban kezdés még érthető. NAde hogy tovább kéne maradni? Miért nem rántja ki a tápkábelt a falból? Akkor azonnal leáll a gép. 99%-ban úgyse lesz következménye, ha meg igen, akkor szopjon vele más, akinek a javítás a feladata. Én ezért tuti nem maradnék bent.
  • MerlinW
    Egy nap többször állítják, le indítják újra/rebootolnak. Ne csak titkárnőkre gondoljunk, hanem fejlesztőkre, stb felhasználásra.
  • Hamed
    Oskori celeronok fel giga ramokkal, hozza egy lassu halozat leterhelve mondjuk hetfo reggel 8-kor, siman elhiszem a negyed orat.
    Mondjuk a pert nem ertem, ha az van a munkaszerzodeseben hogy pl. 8-tol 4-ig tart a munkaido akkor minek jon be elobb, meg delutan minek ucsorog ott mig kikapcsol a gep? Az mar nem a dolgozo hibaja hogy lassu a rendszer, ha o ott volt idoben.
  • homeless
    "mit csinálsz te hogy neked nem megfelelő."

Én semmit. Nem nagyon használom, ha nem muszáj, csak akkor ha linuxon kell valami átküldött szart megnyitni. A cégnél viszont ~100 gépen használják. Boldogulnak vele, de össze se lehet hasonlítani egy ms office-al. Pl többszáz oldalas dokumentumból nem nyomtat ha az oldalszámot írom be, vagy a writerbe nem lehet színátmenetes hátteret csinálni, vagy lehetne még beszélni a fantasztikus memóriakezeléséről, vagy hogy word 1 mp alatt nyit meg egy dokumnetumot writer meg 5-10 mp, stb...

"Ha ezeknek a hivataloknak, iskoláknak megfelel"

Azért felel meg ezeknek a hivataloknak, mert ár/érték arányban jobb mint az ms office(mivel ingyenes).
  • Turdus
    Gimp kapcsán +1. Nézetted már a pluginjait? Tömérdek van, kb 10x annyit tud, mint a Photoshop. Ha meg valakinek a megszokás a baja, annak ott van a Gimpshop, pont ugyanolyan a menüszerkezete, mint a Photoshop-é. Az egyetlen baj vele, hogy a nyomdák nem fogadják el a formátumát (xcf), csak a psd-t, aminek a támogatása eléggé gyerekcipőben jár (tekintettel arra, hogy zárt, ezért bitről bitre kell kibogarászni, mi mit jelent).
  • sathinel
    The Municipality of Groningen, the Netherlands is gradually installing OpenOffice.org on all systems, thus saving 330,000 Euros in license renewal fees.

Pl ilyen téren verhetetlen az oo. Már csak az a kérdés mit nem képpes megcsinálni a world-el szemben.

Gimp-nél is akkorát lepődtem hogy majd leestem a székről. Mindenféle gif képeket akartam volna átméretezni, és egy csomó netes fost kipróbáltam míg megpróbáltam gimp alatt is. Kb tized annyi munka volt átméretezni, megváltoztatni a gif-eket mint egy erre készült progival.

Legtöbbször csak mondják hogy nem alternatíva, de leginkább csak a megszokott dolgokhoz ragaszkodnak az emberek.
  • sathinel
    )jah azért használják kormányhivatalok sok országban, és ezért oktatják pl angliában az iskolákban mert használhatatlan. Ha nem újságnál, nyomdánál dolgozol megmondanád miért nem használható full ingyen? egyébként iso szabvány mond neked valamit? Ezért használják itthon is a bíróságok nem azért mert menőzni akarnak.

Mondhatnál néhány dolgot amit nem tudok megcsinálni és ez hátrány OO-ban( mármint átlag felhasználóként tekints rám).

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Major_OpenOffice.org_Deployments

Ha ezeknek a hivataloknak, iskoláknak megfelel akkor kíváncsi lennék mit csinálsz te hogy neked nem megfelelő.
  • Turdus
    Gyerekek, nagyon el vagytok tévedve.

Nekem a munkahelyi xp-en kb 10 perc az indítás. Nem raktam fel semmi szemetet rá, csak az van rajta, ami a munkámhoz kell, és ki se vehetem a startupból, mert a céges policy írja elő az ott lévő proggikat. A következő dolgoknak MIND el kell indulniuk:
    1) diszk titkosító (aminek dekódolnia kell a további bootoláshoz szükséges fileokat)
    2) virusölők (minimálisan kétféle, mert egy vírusölő nem vírusölő)
    3) mindenféle authentikálós vpn kapcsolat a különöző lanokhoz

Namármost ebből az 1) és a 3) olyan, hogy hiába rakod sleep módba. Az 1) specifikáció szerint nem menthető winyóra (azaz minden bekapcsolásnál muszáj lefutnia), a 3) pedig olyan, hogy lejár a sessionöd, ezért mindenképp újra kell csatlakozni. A 2) ponttal meg az a baj, hogy minden bekapcsoláskor KÖTELEZŐ ellenőrizni, hogy vannak-e újabb vírusdefiníciós állományok, ami ugye nem kis idő: ha nincs net, akkor meg kell várni, míg timeoutol, ha meg van net és frissítés, akkor meg azt kell megvárni míg letölt párszor tíz megát.

Ja, és a 10 perc egy elég combos gépen értendő (több G ram, több processzoros, >2Ghz 64 bites), nem arról van szó, hogy spórolnak az eszközökön.
  • CheeBee9
    "... a Vista elindítása és leállítása hetente több óra fizetetlen túlórát jelent számukra..."

Don't Shut Down. Go Sleep. ~ 5s"
  • homeless
    openoffice = okádék

NEM alternatívája az ms officenak.
    Pedig én aztán végképp open source "hívő" vagyok.
  • sathinel
    "telefonközpontok, a segítségnyújtó (support) részlegek munkatársait érinti"

Na most ezeknek minek kellene core2duo 2 giga rammal? mikor telefonon szövegel és max megnéz valamit egy két honlapon. Nem játszik, nem csinál számításigényes feladatokat, és képzelj el egy céget ahol nem 1-2 ember dolgozik, hanem mondjuk több mint 100 akkor már szép kis összeget öltél vasba a semmi miatt.

Exel, world meg felejtő mint a vista. Már a hazai bíróságokon is openoffice-t használnak, nembeszélve sok európai országról. Nemhiába térnek át oktatásban is sokhelyen rá. Persze itthon kb még 10 év mire rájönnek az iskolákban.
  • galocza
    de ott nem dübörög a gazdaság...
  • Kain
    Nálunk a cégnél Core 2 Duo-k vannak 2 GB rammal, szerintem ez Vistára már éppen jó. Kb 4 perc kell, hogy felálljon, de a kikapcsolás max. 10 másodperc. Szóval alá kell tolni a vasat, de sztem megéri, mert elég stabil a rendszer, megy az SAP 3-4 ablakkal, háttérben az Outlook, vannak többtízezer cellás Excel fájlok, Adobe Reader meg soktabos Explorer, és fagyás még egyszer sem volt. Lassulás az igen, de hát én vagyok a balfasz, hogy ennyi minden megy :)
    Ha nálunk telik ilyen gépekre (igaz elég nagy multi), akkor az amcsiknak egyszerűen muszáj lenne :)
  • vajon kiki
    (48 mega rammal)
  • vajon kiki
    2x15 perc bootup és shutdown time (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Hát kéremszépen kedves gyerekek! Valami azt súgja hogy az említett cégek alkalmazottainak nem Pentium 1-es (ismétlem : EGGYES !) gépeik vannak, viszont nekem még egy ilyen gépen is 33 secundum (ismétlem: harminchárom másodperc) alatt feláll a Windows XP

• gkalcso
    Amikor nálunk az xp leváltotta a 98/2k-t 256 MB bőven elég volt a napi munkára. A frissítések, az ie7 és a víruskereső verziófrissítés viszont használhatatlanra lassította ezeket a gépeket, mivel a swap pörög ezerrel.
  • galocza
    kicsit máshonnan közelítve, fenntartva, hogy én is furcsállom a 2x15 percet...:
    van nékünk egy programunk, specializált arra a területre, amelyen dolgozom. ez a program az utóbbi 3-4 évben csak toldozást-foldozást látott, tisztességes javítást (értve ezalatt a jobbítást) nem. a funkciók bővültek (a szakma átka, az okosok odafent mindig újabb adminisztrációs feladatot találnak ki), de egy korrekt frissítés még nem látott napvilágot.
    a program elindítása reggelenként 6-8(!) percet vesz igénybe egy olyan gépen amin amúgy xp rendesen fut, nincs meróriazavar, semmi. csak épp ennyi idő.
    úgyhogy - mivel nem akartam 5-10 perccel korábban kelni, uennyivel korábban indulni otthonról majd a székhelytől a telephelyig, kénytelen voltam (újra)felfedezni a hibernálás funkciót. pikk-pakk indul most már.
    tudom, nem vista, nem 2x15 perc, de ilyen VAN a gyakorlatban...
  • mousee
    Dehogyis akartam, írtam is oda, hogy NT is volt. Az meg haverok között is win :) Nincs nekem semmi bajom a winnel, csak használni ne kelljen :)

Amúgy azért írtam le, hogy kifejtsem a "szakemberekről" a véleményem...
  • tomcsa4
    De ebből remélem nem azt akartad kihozni, hogy Win szar. Mivel semmi köze hozzá. Ott a szakember (meg aki megengedte) volt hibás.
  • endrev
    Ja, bocs, a felébredés-elalvás időzíthető (rendszerbe beépítve). Hétköznap 8-kor felébred (és kellemes zenét játszik, de ez otthoni szempont inkább), este pedig megadott időpontban el is alhatna, ha beállítottam volna.

Ergo munkahelyen beállítható lenne, hogy a gépek felkeljenek mondjuk 7:45-kor, munkatárs a megérkezésekor beírja a jelszavát, fordul kettőt és készen várja a rendszer.
  • endrev
    Altassák el (Sleep-üzemmód)!!! :-DDDDDDD

Hülyék pere...

Megaztán Mac-be kell beruházni, csak mindenki tojik kipróbálni (már aki felelős lenne érte, hogy megtalálja a megoldást). :D Én már 1 éve nem kapcsoltam ki a gépet, csak altatom, felébresztem (3 másodperc?).
    Ugyanúgy meg lehet vele csinálni a spéci hálózati körülményeket és minden működik, ha meg spéci program kell hozzá, akkor azt sokkal könnyebb rajta megírnia egy programozó/csapat/nak, és még fizetni sem kell a fejlesztőkörnyezetért, mert hozzáadják. Scriptelhető, így a rendszergazdi könnyedén tud kezelni egy egész géparmadát is.

No mind1, úgyse hallgat senki a súgásra, csak sírnak, hogy így a windows, meg úgy a sok baj.
  • mousee
    Tapasznyalat: Apámék munkahelyén (multinacionális kereskedő cég, olyan mint a tesó meg az osan, csak nem az :)) anno nagyon régen linux/NT működött ilyen 233mhz-s gépekben 128 rammal megtámogatva. Egy átlagos boot maximum 2 perc volt, pedig ott is iszonyat durva hálózat van. Termékbelistázások, iszonyatosan durva e-mail forgalom (mail szerveren át, egyértelműen) nagy csatolmányokkal, szerveres szinkronizáció, belső intranet, összes gép hálózatban nyomtatókkal, egymással a megfelelő jogkiosztással. És itt gondoljatok kb 7-800 számítógépre. Teljesen jól működött a dolog.

Utána jött valami IT "szakember", mondta, hogy ez így nem jó (mert működik), és hogy ide upgrade kell. Iszonyatos beruházás, minden gépet cseréltek 2,4es celeronokra, 512 ram-ra. XP.
    Amikor a csere megtörtént, apám minden szombaton bejárt dolgozni, hogy behozza a lemaradást, mert az új rendszerrel minden lassabban ment. Pl termékbelistázás régi rendszerrel kb 3 perc volt, így 10. Az egész rendszer csak lassabb lett, azóta fel kellett még venni IT-sokat, hogy legyen (l)user service, mert mindenki panaszkodott. A gépek bootja is belassult, mert az XP nem támogatta a régi rendszert. Azóta mindenki anyázik odabent, de nem tudnak mit csinálni ellene.

Konklúzió: Valaki iszonyat jópénzt tett zsebre emiatt, és veszettül megszívatta az összes ott dolgozót. De az upgrade az fontos volt... Többek közt ezért mondtam, hogy a mai "szakemberek"-nek csap papírjuk van, de érteni semmihez sem értenek. Ezen vagyok mostani sulimban is kiakadva. Elvileg rendszergazda képzőbe járok, és mit tanítanak? na mit? Word/excel. Zseniális. De ez már egy külön téma.

Amúgy nem merül fel senkiben sem a gondolat, hogy ha egy boot 15 perces, akkor azon valamit módosítani kéne, mert ez kidobott idő? És mint tudjuk, a mai világban az idő a legdrágább...
  • Csaba42
    Oks, csak azért kérdeztem vissza, mert azt hittem, valamit félreírtam. :)
  • Lame
    Igy van, a 2 nem osszehasonlithato. Nalunk is eleve a profilet is serverrol tolti, menti, ha valtoztatsz valamit. A cat kliens is elszorakozik egy ideig boot alatt. Egyebkent tenyleg azt nem ertem az egesz problemaban, hogy minek kapcsoljak ki a gepet. Eleve lassan indul es nyithatnak meg ujra mindent. En 2 hetente 1x inditom ujra kb a gepet akkor is a cat-es update miatt.
  • BlackRose
    :) Nem állítottad... csak az első mondat volt válasz neked a többi már csak egy gondolatmenet amelyiket már általánosan mondom mindenkinek akit érdekel.
  • Csaba42
    Teljesen felesleges volt ezt beírnod, mert biztos nem fegyverrel fogják ezt megtenni, ez totál egyértelmű. Az érveken kívül más nincs a (kulturált) dolgozó kezében, feladni egy állást pedig nem biztos, hogy kifizetődő lenne - ha az lenne, akkor meg hajrá, a kilátások függvényében meg lehet próbálni. Mindenki a maga sorsa kovácsa, de az elszalasztott lehetőségekért nem tehető felelőssé a szomszéd vagy a sarki fűszeres.

viktro: itt pont azt próbáljuk kielemezni, hogy nem a Vista tehet arról, hogy ennyit kell a dolgozóknak várniuk (minden teletömött OpRendszer igen meg tudja várakoztatni az embert), tehát minden ujjal mutogatás tökéletesen felesleges.

BlackRose: állítottam én ennek az ellenkezőjét?
  • BlackRose
    A legbrutálisabb autentikáció sem tart néhány másodpercnél többet. Ami a teljes backup-ot illeti... céges környezetben általában a szerveren vannak tárolva a dokumentumok (most itt nem egy tákolmány workgroups kisirodáról beszélek) és a backup-hoz a desktop gépeknek semmi közük, de ha mégis tegyük fel a desktop gépen is backup készül akkor minek a teljes, inkrementális backup általában néhány másodperc ha nem valami médiacégnél dolgozol ahol HD fájlokat backup-ol a rendszer. Különben már régóta létezik continuous backup megoldás is egy cégnél esetleg ilyen dolgokról is gondolkodni kellene főleg ha $100k+ fizetéseket osztanak a rendszergazdáknak és milliókat a CIO-nak. Különben a cégnél ahol dolgoztam az elmúlt 2 évben a szerverek általában az USA-ban voltak (sőt két különboző Datacenterben amelyek egymástól 1000 km-re voltak) néhány fontosabb szerver volt itt Európában és mégis minden viszonylag gyorsan működött. És nem is irodai munkáról volt szó hanem fejlesztésről. Irodai munka esetében sokkal kisebb gondokkal kell megbírkózni mint egy nagymulti fejlesztőcégnél amelynek 1000+ fejlesztője van a világ különboző részein.
  • Benoke
    Ismerni kéne a környezetet hogy a 15 perc mennyire jogos. De egy vállalati környezetben nagyon mások a viszonyok mint egy mezei gép esetében. A 15 perc teljesen hihető is lehet adott helyzetekben. Nem biztos hogy a gép sebessége befolyásolja. Lehet hogy eddig is ilyen volt csak nem figyelték és most hogy más van rá lehet fogni. Sok kis marhaság futhat le a háttérben kikapcsoláskor. Ide oda szinkronizálgat, pláne ha jó messze is vannak a szerverek. Inditáskor is mehetnek szinkronizálások, meg minden féle nyavaja. A Vista üresen elég gyors de felinstallálva lassú (indulásra gondolok) mint a dög. XP dettó. És nem a memória mennyiség befolyásolja.
  • JTBM
    Ne viccelj már, céges gépre főleg egy PC management rendszerben te ugyan nem telepítesz fel semmit. Ha nagyon ügyes vagy és nincs letiltva, akkor pár kevéssé dokumentált hotkey-el be tudsz tölteni egy DOS v. telepítő ablakot, ahol hozzáférsz a filerendszerhez és kézzel pucolgathatsz file-okat egyenként...
  • viktro
    Ti nagyon el vagytok tévedve hogy az otthoni bootot hasonlítjátok a céges környezethez. Elég ráereszteni minden kliensgépre valami ultra-brutál autentikációt, meg be és kikapcsnál egy teljes backupot és máris kerreg egy átlag gép 15 percet.

A másik meg ha veszel 1 gépet, akkor nem spórolsz le 2000-5000 Ftokat, hogy kevesebb memória legyen, vagy lassabb vinyó, de aki tízezres nagyságrendben vesz irodai alkalmazásra, ott már komoly dilemma lehet hogy kell-e bele dupla annyi ram, merthogy nem játszani veszik, csak irodába.

Egy nagyobb iroda nem olyan mint egy nyomi kis lan, hogy mindenki osszon meg mindent, oszt jáccunk meg filmet cserélünk, oda már komoly autentikálások és jogosultságkezelések kellenek, méghozzá úgy hogy a dolgozók ezt ne nagyon tudják kijátszani sem.

Amúgy nem védem a Vistát, mert nem érdemli meg, de páran észveszejtő ökörségeket írnak.
  • waterman
    használj ccleaner-t. már ha lehet külsős progikat telepíteni. az xp-ben és vistában felgyülemlett szemetet lehet vele elég jól kitakarítani. volt olyan ismerősöm, ahol 2,3 gigányi sallangot szedett össze első futáskor. temporary files-t, régi installokat is megtalál, és töröl is.
  • BlackRose
    Nézd tanulásra otthoni gépnél még OK, mert ugye kinek lenne egy szerver gépre kidobni való pénze, de itt cégekről és alkalmazottakról van szó. Tőke nélkül nem lehet melózni és ha ez a helyzet akkor elmegyek olyan céghez amelynek van tőkéje vagy befogom a szám és nem akarom még a meglévő kis tőkének is a részét elvenni mert akkor holnap még roszabb lesz a helyzetem. Nem kötelező ott dolgozni ahol a feltételek szarok, ha nincs jobb ajánlatunk vagy képtelenek vagyunk jobb ajánlatot biztosítani akkor ne akarjuk a problémáink 100%-át másra tekerészni. Az is igaz, hogy a cégtől is pofátlanság ha ezt az időt nem fizeti mert senki sem köteles ingyen várni, de éppen ezért is van ez a marhaság körülüttőnk mert mindenki semmiért akar valamit. Szóval inkább le kellene ülni és eldönteni, hogy mi is az amiért fizet a piac (ez nem az időnk) és ehhez kötni a fizetést, és akkor sem a munkáltató sem az alkalmazott nem lesz képes semmiért kapni valamit és ha nem vagy valamire képes akkor nem is próbálkozol vagy ha igen akkor mivel sikertelen vagy, előbb vagy utóbb mégis nem fogsz próbálkozni. Nem a Vista újraindítása itt a gond és nem is az Oracle vagy XYZ, hanem a rossz alapokra épített rendszer, gazdasági (és politikai) rendszer, ennek az eredménye a perek milliói és a jelenlegi gazdasági és pénzügyi helzzet is.
  • tomcsa4
    És hogy győzöd meg érvekkel? Sok szerencsét!
  • Csaba42
    BlackRose:
    "És mi a lópálcáért tenne valaki desktop gépre Oracle-t?"
    Nekem spec. sulihoz kell, az Adatbázis-kezelés tárgyamhoz (az SQLPlus miatt). Előtte próbáltam MySQL-t, de a telepítésnél beállított jelszót nem fogadta el már az első indításnál sem. :( Ez az Oracle igaz, hogy legalább normálisan megy, de ha vége ennek a félévnek, tuti nem teszem fel újra - folyton darálja a vinyót, mindig elindítja és bezárja valamelyik folyamatát (cmd-vel), stb.

FlyingV:
    "Szóval saját véleményem az, hogy nem így kell elintézni a béremelést, hanem kopogni bossbácsi ajtaján és érvekkel meg kell győzni."
    Ebben nagy igazság van, de szvsz úgy lehetnek vele azok a dolgozók, hogy könnyen jövő pénz könnyen jöhet.
  • tomcsa4
    A másik meg az áramfogyasztás, a hibernáció kérdése. Az is kidobott pénz az ablakon. igaz hamarabb megkapod a irányítást, de cserébe drágább, nem? Persze virtuális szerverek (Siemens kivált Fujitsu-tól vagy csak ki akar, izgalmas).
  • BlackRose
    És mi a lópálcáért tenne valaki desktop gépre Oracle-t? Szerver szoftvernek szerveren a helye. Különben már marhaság ez a túlóra-fizetés stb. már ideje lenne a fizetést a megteremtett értékhez kötni és nem ahhoz, hogy hány órát melegítette valaki az 1000 dolláros Aeron vagy Steelcase széket. Az egész szar ami körülvesz bennünket és ami nagymértékben felelős ezért a "gazdasági krizisért" éppen az, hogy mindenki semmiért akar valamit (mindent) és, hogy a bíróságok fulladnak a marhábnál marhább perekben mert sokan minden szarért perelnek és főleg azok akik az ég világon semmi értéket a büdös kurva életben nem teremtettek. Különben az igazság ott van, hogy nagyon kevesen kapcsolják ki a gépet... VPN meg satöbbi, én ahol eddig dolgoztam és dolgozok (nagymultiknál is) általában senki nem állítja le a gépét. De különben is ott van a "hibernate" opció, egyszer egy héten elég az újraindítás ez meg általában a frissítések telepítésénél úgy is kötelező.
  • JTBM
    A multi cégeknél általában valami PC manager software a legelső program, ami elindul.
    A feladata az, hogy megnézze, hogy milyen programok vannak az adott PC-re előírva, valamint a programok updatelése.
    Egy ilyen program minimum 5-10 perc, mire végez és beenged lépni a rendszerbe -még gyors gépen is és akkor is, ha nincs update igény. Leálláskor azonban nem lassít, tehát az 1-2 perc, mint a Vistánál általában.

Nekem volt szerencsém dolgozni olyan multinál, ahol ilyen rendszer működött. Külsősként a legrégebbi sz*rt kaptam, ami még valamilyen szinten elműködött. Update esetén sokszor 1 órát vártam, mire elkezdhettem dolgozni.

Szerencsére engem a benttöltött idő + teljesítmény alapján fizettek, ezért ez az extra óra nem érdekelt.

De ha csak az 1 óra után kezdett volna el ketyegni a pénz, akkor valószínűleg engem is zavart volna a dolog...

Volt olyan is, hogy a régi sz*r még ráadásul rosszul is volt particionálva és az update nem fért fel a 20GB-os rendszer partícióra. Na, akkor egyáltalán nem működött a gép, hanem nekem kellett minden sz*rt kézzel lehekkelnem a rendszer partícióról...
  • narumon
    Milyen rendszer az amin 15 perc alatt áll fel a Vista? Max olyan rendszer lehet amin az XP meg 14 perc alatt...
    Az én gépemen nincs egy perc, pedig ez nem egy brutálmegavas.