Gyurkity Péter

Elkészült az USB 3.0

Jövő héten ismertetik az USB harmadik generációjának pontos specifikációját, az első teszteken mért adatokat azonban már most szemrevételezhetjük - a korábban beígért tízszeres gyorsulás nem mindenhol mutatkozik meg.

A SuperSpeed USB néven is emlegetett harmadik generáció a jövő héten San Josében esedékes SuperSpeed USB Developer Conference alatt mutatkozik majd be. Itt megjelennek majd a szabványt támogató nagyobb gyártók és szervezetek, elsősorban azért, hogy maguk is átvegyék a pontos specifikációt, illetve hogy egységükkel biztosítsák be annak gyors elterjedését. A tervek szerint az USB 3.0 minden asztali és mobil számítógépben helyet kap majd.

A megjelenésig hosszú és rögös út vezetett: az Intel még 14 hónappal ezelőtt jelentette be a technológia kidolgozását, ezt követően azonban nem alakult túlságosan jól az egymással szövetkező gyártók viszonya. A helyzet odáig fajult, hogy az nVidia és az AMD (egyéb gyártók támogatása mellett) saját szabvány kifejlesztésével fenyegetőzött, miután az Intel nem volt hajlandó megosztani velük a vezérlőtechnika bizonyos részleteit. A processzorgyártó előbb tagadta a vádakat, majd pedig elérhetővé tette a részletes specifikációt, hogy megelőzze a további gondokat. Innen már könnyen visszataláltak az egységhez, elhárultak a legnagyobb akadályok.

A szabvány egészen pontosan 4,8 Gbps-os átviteli sebességet tesz lehetővé a számítógépek és a csatlakoztatott eszközök között, a gyártók pedig tízszeres növekedést emlegetnek az USB 2.0-hoz képest. Ez persze nem mindenhol igaz, a pontos adatok a körülményektől függnek. Az első tesztekben (a WinHEC alatt) például egy 25 GB-os nagyfelbontású mozifilm másolásával mérték le a pontos sebességet, és míg az USB 1.0 esetében több mint 9 órát vett igénybe a művelet, a második generáció 14 perc, a harmadik pedig mindössze 70 másodperc alatt megbirkózott a feladattal. Ez több mint tízszeres gyorsulást jelent, ám a pontos sebesség 2,857 Gbps, nem pedig a fent említett maximum.

A szövetség tagjai mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az új energiakezelési technológiát és optikai kábelezést támogató szabvány minél előbb elterjedjen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #40
    Total commanderrel és win intézővel is próbáltam mindkét helyen. Bent mindennel gyors mindenhova mindig. Otthon lefele mindennel gyors, felfele mindig lassú még töküres adathordozóra másolás esetén.
  • valaé valaé ná #39
    Nem mindegy mennyire van tele a pendrive és az sem mindegy, hogy milyen programmal másolod.
  • dara #38
    Miért ne számítana? Átlagosan 2x annyi energiát használ a busz, mint ami az adat továbbításához szükséges lenne. Ergo pazarol.

    HDD/ODD vonalon továbbra is csak az eSATA értelmes megoldás átlagfelhasználónak.
  • smaczylaci #37
    "A vezeték nélküli USB az nem a Wireless usb?"

    ehhez csak gratulálni tudok...

    Angol: 5
  • xxdani #36
    A legegyszerűbb az lenne ha megszűnne a világon mindenhol az internet és csak a nagy cégek juthassanak hozzá nehogy jogsértő tartalmakat töltsenek le...

    Ezt te se gondoltad komolyan. Magasról tesznek rá mit hordozgatnak rajta a bevétel a fő ... a többi már nem az ő dolguk.
  • Madve #35
    Wire=kábel less= (fosztóképző) jelentése mentes, nélküli. Ha összerakod, akkor mi lesz belőle?
  • Molnibalage #34
    Ezt hol tudom megnézni? Túl sokat nem számít egyébként, mert egy hónap múlva új gépet veszek. Csak, ha valakinek eladom akkor ezt jó lenne kideríteni neki.
  • nyalógép #33
    Mivel az USB2.0 is kb. csak a szabvány felét tudja, ahhozképest meglessz a tényleges 10x-es gyorsulás, az interface-et tekintve biztosan.
    Nem számít, hogy alacsony hatékonyságú, ilyen gyors szabványnak a fele sebessége is bőven megfelelő.
  • arty #32
    Be kell tiltani az USB3-at mert alkalmas filmek másolására, terjesztésére!!!!!444
    Olyan mint a bittorrent, csak még gyorsabb!!!

    Jogvédők!!!!!! Ébresztő!!!!! Hol a lobbitok!?!??!!?!
  • Sliders #31
    A vezeték nélküli USB az nem a Wireless usb?

    Vagy volt valami alternatív megoldás is? Erről valaki világosítson fel. Mert Wireless usb van de most akkor a vezeték nélküli az egy más technológia lett volna???

    Valaki segítsen! előre is köszi.