Berta Sándor

Egyre népszerűbbek a hangalapú idegenvezetők

Főleg Nyugat-Európában népszerűek azok a rendszerek, amelyek segítségével a turistabuszokon utazók információkat kaphatnak az előttük elsuhanó tájról és látnivalókról.

Egyre több olyan szolgáltatás létezik, amelyek célja a turisták tájékoztatása. A mai korszerű elektronikus idegenvezető rendszerek elférnek egy néhány megabájtos MP3 lejátszón és a tartalmuk állandóan frissíthető. Az új típusú megoldásokhoz a legtöbb esetben csupán internethozzáférés és egy ilyen készülék szükséges és akár egy helyi vonatra szállva is azonnal megtudhatjuk a település nevezetességeit, ipar- és kultúrtörténetét vagy éppen híres szülötteinek és lakóinak életútját.

Jó példa erre az Eisenach és Drezda közötti vasútvonalon használható Zugbildung nevű anyag, amelyet a Drezdai Műszaki Egyetem munkatársai állítottak össze. A több mint kétórás felvételt összesen 18 részre osztották fel, mindegyik 8 perces. Az egyes részek többek között Johann Sebastian Bachról, a lipcsei főpályaudvar építéséről, a szászországi szőlőhegyekről, illetve a helyi irodalmi életről és kultúrtörténetről szólnak. Az adott felvételek mindig akkor indulnak el, amikor a látogató az út egy-egy fontosabb állomásához érkezik és az időrendet még az esetleges késések sem borítják fel.


Hasonló szolgáltatások azonban nem csak Németországban érhetők el, hanem például a BBC-nél is. Bárki tájékozódhat London nevezetességeiről a helyi ismert emberek tolmácsolásában. Az információk között vannak érdekesebb anyagok is, amelyek például a híresebb pubokkal és London éjszakai életével, a Sohóval foglalkoznak.

Az egyik legérdekesebb oldal azonban kétségkívül az iAudioguide.com, ahol jelenleg több mint 40 város, például Athén, Barcelona, Berlin, Bécs, Brüsszel, Köln, Koppenhága, Dublin, Edinburgh, Firenze, Lisszabon, Liverpool, Madrid, Málta, München, New York, Párizs, Prága, Róma, Sevilla, Velence, valamint Budapest hangos idegenvezető anyagai találhatók meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #3
    Jobb múzeumokban kapsz egy kis füzetet, ahol a szükséges dolgok le vannak írva.
    Teremőrök ettől függetlenül is vannak, tehát ezzel nem tudsz semmit megspórolni.
  • Commandante #2
    Nemtom, szerintem azért a múzeumokban sokkal egyszerübb az mp3 lejátszós megoldás, mint minden kiállítási darab mellé egy több nyelven folyékonyan beszélö teremört állítani. Gondolom így van ez a városi látványosságokkal is.
  • willcox #1
    Én jobban szeretem az emberből lévő idegenvezetőket. Azoktól legalább lehet kérdezni is.