Berta Sándor

Ausztria - a lakosság 30%-át érinti a digitális szakadék

A digitális szakadék minden országban eltérő mértékű. Nyugati szomszédunknál a lakosság közel egyharmada számít digitálisan hátrányos helyzetűnek.

"Azoknak az állampolgároknak a száma, akiknek különböző okokból nincs, vagy csak nagyon ritkán van internethozzáférésük, drámaian magas. Ha nem akarjuk, hogy az osztrák lakosság 30 százaléka "kimaradjon", akkor meg kell próbálnunk megfelelni az ő igényeiknek is" - jelentette ki Heidrun Silhavy osztrák nő- és médiaügyi, valamint regionálpolitikai miniszter az Internet Summit Austria 2008 megnyitásakor. A bécsi konferenciát minden évben közösen rendezi meg a helyi kancellári hivatal és az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA).

Az idei rendezvény elsősorban a kis jövedelműek, az idősek, a fogyatékosok és a bevándorlók internethozzáférésének megkönnyítésével foglalkozik. "A jelenséget a szakemberek e-Inclusionnak nevezték el és teljesen új kihívás a mai társadalom számára" - tette hozzá Silhavy. "Az első fontos lépések egyike az integratív információs társadalom megteremtése felé az, hogy tudatosítsuk a problémát a politikusokban, a gazdasági döntéshozókban és a lakosságban" - hangsúlyozta Paul Timmers, az Európai Bizottság Informatikai és Távközlési Részlegének vezetője. Timmers közölte, hogy az Európai Bizottság nem véletlenül indította el idén az e-Inclusion: be part of it! nevű kampányát.

"Óriási kihívás, hogy megteremtsük ezen emberek számára a digitális világba való eljutás lehetőségét. Az úgynevezett digitális őslakosok és bevándorlók közötti szakadékot csak nagyon nehezen lehet áthidalni. Az előbbi csoportban elsősorban a fiatalabb generációk tagjai találhatók, akik ma az új technológiákat használó környezetben nőnek fel és akik jelenleg az életük nagy részét már online élik. Az idősebb embereknek viszont elsősorban pszichológiai akadályokkal kell szembenézniük. Sokan közülük például nem tudják, hogy egyáltalán mihez kezdjenek a világhálóval. Miután viszont már átléptek ezen a határon, nagyon tetszik nekik a virtuális világ. A pszichológiai akadályok mellett vannak technikai nehézségek is. Sok nyugdíjas már nehezen tanul újat, például, hogy miként használja az egeret" - szögezte le Marc Prensky nemzetközi digitális oktatási szakértő.

Andreas Lämmerhirt, az Osztrák Számítógép Társaság (OCG) munkatársa szerint a fogyatékos embereknek még mindig számos nehézséggel kell szembenézniük az interneten. Ugyan a politika felismerte, hogy lépnie kell, azonban a jelenleginél sokkal nagyobb empátiára van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nonix #1
    Magyarországon hány százalék ?