Napi Online

Olcsó lett a Szilícium-völgy

A hitelpiaci válság fokozódása már a számítástechnikai szektort is szorongatja. Akinek most pénze van, fillérekért vásárolhatja fel a Szilícium-völgyet.

Az IT-szektort egy pillanat alatt érte el a válság, és amilyen gyorsan jött, olyan mértékű pusztítást végzett. A hitelhez jutás nehézségei számos induló vállalat helyzetét ellehetetlenítették, így ezek a kis cégek most szabad prédaként fekszenek a tőkeerős nagyágyúk előtt. A nemrég még a tőzsdei bevetés reményével kacérkodó társaságok pedig a tőzsdepiaci pánik hatására tovább görgetik maguk előtt egyre súlyosabb finanszírozási gondjaikat.

A CNN Money által megkérdezett Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója szerint olyan időszak elé néz az IT-szektor, amikor azok a vállalatok, amelyek felkészülten várták a hitelcsatornák kiszáradását most bagóért vehetik meg vergődő társaikat. A mostani időszak nem kedvez a részvénycserés megállapodásoknak, hiszen még a legtőkeerősebb társaságok papírjainak árfolyamát is lerontotta a világszerte tomboló tőzsdepiaci pánik. Az Oracle részvényeinek jegyzése január óta 22 százalékkal csökkent, a tech-szektor részvényeit tömörítő Nasdaq mutatója pedig 36 százalékot zuhant ugyanez idő alatt. Vállalat-felvásárlásokra most azoknak van esélyük, akik megfelelő mennyiségű készpénzzel rendelkeznek - derült ki az összeállításból.

A részvények árfolyamának mélyrepülése azonban arra is lehetőséget ad ezeknek a társaságoknak, hogy nagy mennyiségű sajátrészvényt vásároljanak. Az Oracle igazgatótanácsa nemrég hagyta jóvá a társaság 9,3 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási akcióját. A CNN Money szerint a 13 milliárd elkölthető dollárral rendelkező Oracle mellett a Szilícium-völgy potenciális felvásárlói közé tartozik többek között a Cisco, a HP, Google és a Microsoft is. Nemrég még az akvizícióktól jobbára elzárkózó Steve Jobs is a jövőbeli vállalatfelvásárlások lehetőségét feszegette az Apple harmadik negyedéves eredményének értékelésekor.

Vannak azonban olyan nagyágyúk is, akik most kimaradhatnak a szilícium-völgyi torta újraszeleteléséből: a Sun Microsystems és a Yahoo is komoly forgalomcsökkenéssel és az ebből adódó bevétel-kieséssel küzd, míg az IBM bevételei és forgalma hiába nőtt az elmúlt időszak során, egyelőre nem tudta lerázni a vállát nyomó 34,4 milliárd dolláros adósságát.Az elsőrendű célpontok között olyan kisvállalatok szerepelnek, amelyek magas növekedési potenciállal, de finanszírozási problémákkal rendelkeznek. Ennek ellenére Ellison nem zárja ki azt sem, hogy nagyobb társaságok is áldozatául esnek a felvásárlási hullámnak. Az Oracle például nemrég 300 millió dollár értékű ajánlatott tett a Primavera Software felvásárlására. A HP a közelmúltban tette rá a kezét a Lefthand Networks-re 360 millió dollárért, az Intel pedig mindössze 8 millió dollárt költött egy másik induló cég, a NetEffect megvételére.

A Fortune elemzése szerint két vállalattípus szolgálhat akvizíciós célpontként az IT-nagyágyúk számára. Az első csoportba tartoznak azok az induló társaságok, amelyek bevétellel még nem rendelkeznek, ám hamarosan újabb hitelekre lenne szükségük ahhoz, hogy tovább működhessenek. Ezek között a legvonzóbbak azok az internetes video-szolgáltatásokat üzemeltető cégek, amelyeket tucatjával alakították az elmúlt két év során. A második csoportba azok a már hosszabb ideje működő cégek tartozhatnak, amelyek magas tőkeigényük kielégítése érdekében nemrég még azt tervezték, hogy tőzsdére mennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nonix #1
    Amerikat meg fogja venni a világ... Már kezd minden kib*szott olcsó lenni ott..