Napi Online

A tech szektor már felkészültebb a válságra

Az értékesítési lehetőségek ködbe burkolóznak, komoly kihívásokkal küszködünk az üzleti előrejelzések készítésekor. Ilyen és ehhez hasonló mondatokat fogalmaznak meg mostanság az informatikai vállalatok vezérigazgatói és elnökei.

Bár minden okuk megvan az óvatosságra, hiszen a kibontakozó gazdasági válság következményei ma még aligha láthatóak és az ágazat a múltban többször rosszul mérte fel a várható keresletet termékei és szolgáltatásai iránt, szakértők szerint a mostani helyzet semmilyen szempontból nem hasonlítható a technológiai ipar 2001-es összeomlásához - derül ki az EE Times összefoglalójából.

Az első lényeges különbség a hét évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy akkor óriási felfutás után zuhant vissza az ágazat, míg most szerényebb növekedés áll mögötte, következésképpen nem eshet akkorát, mint 2001-ben. Ebből az is következik, hogy nem lesz szükség olyan durva költségcsökkentésekre, átszervezésekre, mint az internetgazdaság buborékának kipukkadása után. A második eltérés, hogy a vállalatok karcsúsították szervezetüket és sokoldalúbbá tették tevékenységüket. Ebből következően kevesebb a felesleges, mellőzhető kiadásuk, ami igen hasznos, amikor nehezebbé válik mindennapi működésük finanszírozása, illetve többféle ágazat között oszlik meg üzleti kockázatuk, amelyek felváltva kisegíthetik egymást, illetve a vállalatot. Vannak olyan ágazatok, mint például az egészségügy, amelyek kereslete kevésbé hullámzó - sok technológiai cég számíthat a kórházakkal, rendelőkkel kiépített kapcsolatára.

A harmadik pozitív fejlemény, hogy az informatikai ipar globalizáltabban működik, mint korábban, ezért a legerősebb feltörekvő országok kevésbé visszaeső kereslete kárpótolhatja a társaságokat a fejlett gazdaságok piacának zsugorodásáért. A negyedik különbség, hogy az ágazat vezető cégeinek a korábbinál kisebbek a készletei, ugyanis az elmúlt időszakban erőforrás-kihelyezéssel megszabadultak a termékgyártástól, és feszes készletgazdálkodást vezettek be. Végül az ötödik eltérés a hét évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy a technológiai vállalatoknak tele vannak a trezorjaik. A 2001-es összeomlást megelőzően a hitelből finanszírozott egyesülések és felvásárlások eladósodottá tették az ágazat társaságait, ami csak fokozta a bevétek hirtelen elapadása miatti kínjukat.

A mikroprocesszorok gyártása 43 százalékkal, 101,8 milliárd dollárra zuhant 2001-ben 2000-es szintjéről - derül ki a Semiconductor Industry Association adataiból. 2002-ben kezdődött újra a növekedés, de az iparág értékesítései csak 2004-ben döntötték meg a négy évvel korábbi rekordot. Azóta alaposan átalakult az ágazat, cégek olvadtak össze vagy tűntek el végleg a színről, ezért sokkal letisztultabb vállalati szerkezeten csap át a mostani válság cunamija, mint a korábbié. Emellett vannak olyan részterületek, amelyek várhatóan töretlenül fejlődnek majd. Ilyen például a fogyasztói elektronikai cikkek piaca, amelynek értéke az iSuppli it-piackutató adatai szerint 2001-ben 160,5 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 157,4 milliárdról, majd 2007-re tovább nyomult 249 milliárdra. Az iSuppli előrejelzése szerint ez a száguldás meg sem áll 2012-ig, amikor 339,9 milliárd dollár lesz ennek a részpiacnak az értéke.

Minden optimizmus ellenére figyelmeztető jel, hogy lelassult például az SAP menetelése az utóbbi napokban. A vállalat október 6-án kiadott profit warningja után, két nap leforgása alatt 30 százalékkal csökkent a cég részvényeinek értéke, ezért, hogy tudják tartani előrejelzésüket, a vállalat belső kiadáscsökkentő programot indított el. A negatív jelentések ellenére az eseményeknek pozitív kicsengése is van: az SAP-nak stratégiailag komoly szerepe van a nemzetközi it-piacon, és a korábbi nehézségekkel is jól boldogult az anyagi megszorításoknak köszönhetően. Az üzleti alapok épek - mondta nemrég Henning Kagermann, az SAP AG társ-vezérigazgatója, aki hisz abban, hogy a pénzügyi krízis ellenére növelhetik piaci részesedésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #1
    Képzelem milyen szar anyagi helyzetben vannak a gyárak vezérigazgatói, gondolom azt sem tudják hogy holnap a turálóban vegyenek ruhát, vagy a Tescóba menjenek vásárolni.