Napi Online

Jó üzlet a videójáték részvény

Az elmúlt években igencsak jól teljesítettek a videojátékokkal foglalkozó cégek részvényei, s a szakértők szerint az iparág további növekedés előtt áll.

Érdemes elvetni azt a vélekedést, hogy a komputerjátékok csupán a gyerekeknek jelentenek örömet, a szülőknek pedig csak kiadást. A videojáték kezd széles körben terjedő, alapvető szórakozási formává válni, miközben fokozatosan kiszorítja erről a piacról a televíziót és a mozizást. A felhasználók nem csupán passzív fogyasztói egy ilyen élménynek, hanem részévé válnak. A trend már egyértelmű: a comScore Media Metrix legutóbbi felmérése szerint az átlagos játékfelhasználó az Egyesült Államokban 41 éves, évi jövedelme pedig 55 ezer dollár. A játékosok 52 százaléka nő, s az arány folyamatosan tolódik el a hölgyek javára. Zömmel az interneten játszanak, legtöbbjük már kilencedik éve, és 84 százalékuk széles sávú internet-hozzáféréssel rendelkezik.

Nem nehéz ezek után az egyszeri befektetőnek is belátnia, amit a játékokban érdekelt társaságok már korábban észrevettek: nagy a piac növekedési potenciálja. A Motley Fool.com először 2002 májusában javasolta vételre az Electronic Arts (ERTS) papírjait, azóta két évben is a legjobb vételek egyikeként tartotta számon. Azok a befektetők, akik 2002-ben vettek a részvényből, mostanáig 80 százalékos hozamot érhettek el. A papírok árfolyama idén már elhagyta azt a beszállási pontot, ahol igazán érdemes lett volna venni, hiszen az éves mélypont május végén, június elején volt, 39,99 dolláros szinten. Azóta folyamatos emelkedést produkált a papír, jelenleg 55,84 dolláros szinten van, ám még így sem érte el tavaly októberi, 61,97 dolláros csúcsát. A karácsonyi roham előtt a tavalyi tapasztalatok alapján állítható, hogy az emelkedés töretlen lesz.

Tavaly az ünnepi bevásárlásoknak köszönhetően a szórakoztató elektronikai eszközök összes gyártójának papírjai felértékelődtek, a hatás pedig a félvezetőgyártókig gyűrűzött. A játékgyártók, kiadók, játékokkal foglalkozó weboldalak bevételeit a comScore felmérése szerint még az is növelheti, hogy exponenciálisan nőnek a játékokhoz köthető marketinglehetőségek is: a virtuális világ a játékosok szerint realisztikusabb reklámokkal.

Pillanatnyilag a videojáték-ipar a befektetői érdeklődés középpontjában áll, ez elsősorban az ebben a szektorban is érdekelt nagyoknak köszönhető, akiknek a fejlesztései katalizálják a folyamatot. Ilyen a Microsoft (MSFT) legújabb generációs XBox konzolja, és a legnagyobb konkurens, a Sony (SNE) PlayStation 3-asa, amely idén novemberben kerül a piacra, technológiai újításokkal telepakolva. A piac régi szereplője a Nintendo (NTDOY.F - frankfurti értéktőzsde) is, amely elemzők szerint legújabb kütyüjével, a Wii-vel nem a kemény játékos magot, hanem a fiatalabbakat és az idősebbeket célozza meg - ezzel szélesítve a játékosok körét. A Nintendo árfolyama egy év alatt 90-ről 167,80 euróra emelkedett, jelenleg 167 eurón áll. A konzolok gyártóin kívül persze a személyiszámítógép- és mobiltelefon-gyártók is részesednek a videojátékok hozományából. Még az Apple (AAPL) iPodjain is lehet játszani, az iTunes oldalain külön erre a platformra gyártott játékok várják a letöltést.

A videojáték-ipar sajátossága tehát, hogy a lehetőségek nem korlátozódnak egy termékfajtára, hanem kifejtik hatásukat más szektorokban is. Példának okáért jól profitál belőlük a képregények, rajzfilmek, filmek gyártásával foglalkozó Marvel Entertainment (MVL) is, amely képregényhőseit licencbe adja a játékgyártóknak. A Marvel árfolyama a tavaly októberi 13,80 dolláros mélypontról 26,20 dollárra kapaszkodott fel, jelenleg 25,75 dolláron áll. Az igazi emelkedés júliusig váratott magára, akkor indult be a rakéta, 18 dollárról. Nem szabad megfeledkezni a viszonteladói láncokról sem, amelyek egyike, a GameStop (GME) papírjainak árfolyama a tavaly december végi eladási hullámban 30,20 dollárra esett, majd a januári potyavadászatban erőre kapva, folyamatosan emelkedve elérte a jelenlegi 52,65 dollárt.

Az említett papírok csupán a jéghegy csúcsát képezik, rengeteg olyan társaság van, amely a jelenleg még gyermekcipőben lévő videojáték-iparból nyeri bevétele egészét vagy kiemelkedő részét. A tőzsde egyik alapszabálya az, hogy hosszú távra olyan társaságok papírjaiba fektessünk, amelyek kiaknázatlan területre gyártanak és nagy növekedési potenciál előtt állnak. A szakértők szerint ez a szektor éppen robbanás előtt áll, és akik jól lépnek, sokáig jelen lesznek a piacon. Rövid távra pedig: nemsokára itt a karácsonyi bevásárlási roham, ezek a papírok minden bizonnyal felértékelődnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wbtist #3
    Elhiheted, hogy van. Bárki vásárolhat ERTS részvényt, vagy bármilyet. Nem kell milliomosnak lennie. Más kérdés, hogy tőzsdére csak olyan pénzzel érdemes menni, ami hoszútávon nem hiányzik az embernek.
  • pedrohsi #2
    pl. itt vagyok én:P
  • Cactus #1
    Ez mind szép és jó, de van SG-n olyan felhasználó, aki rendelkezik annyi lével, hogy ezt az információt a gyakorlatban kamatoztassa?