Napi Online

Nem csökken a Samsung hazai termelése

Úgy tűnik, egyelőre nem érte el a tartós fogyasztási cikkek piacát a pénzügyi válság, a Samsung Electronics Magyar Zrt. legalábbis arról tájékoztatott, hogy a válság miatt nem csökkentették a termelést jászfényszarui üzemükben, sőt új munkatársakat kellett felvenniük, s további bővítésben gondolkodnak (vélhetően a karácsonyi kampánnyal összefüggésben). Október 7-én tartották azt az állásbörzét, amelyen különféle munkaerőt - tévé-összeszerelő, raktáros, mérnök - toboroztak.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a cég fontolgatná a termelés visszafogását; sem a település önkormányzatánál, sem pedig az illetékes munkaügyi központban nem tudnak a társaság ilyen szándékáról. Erről nem is minden esetben kell tájékoztatást adniuk a cégeknek. Abban az esetben például, ha olyanoktól akarnak megválni, akiknek éppen lejár a határozott időszakra szóló szerződése, azt nem kell jelezni a munkaügyi központ felé. Ezt a gyakorlatot főként a kölcsönzött munkavállalók esetében alkalmazzák a vállalatok, amelyek általában 30 napos szerződést kötnek a kölcsönzött dolgozókkal. A tőlük való megválás nem jelenik meg a munkaügyi központ statisztikájában.

Azokról sem kell még tudnia a hivatalnak, akiktől öt-hat hét múlva szabadulna meg az adott társaság, hisz a munkáltatónak 30 nappal azelőtt kell tájékoztatnia a munkaügyi központot, hogy a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező alkalmazott kézhez kapná a felmondólevelét. Abban az esetben sem kerül be a statisztikákba a karcsúsítás, ha az új munkarendet eredményez, vagyis ha például az alkalmazottak egy részét szabadságra küldenék vagy a nyolcórás munkarendet hat órára mérsékelnék. Ezekben az esetekben a cég vezetésének viszont meg kellene állapodnia a munkavállalókkal.

A válság az elmúlt napokban meghátrálásra késztette az anyavállalatot legnagyobb tervezett hódításától: visszalépett az amerikai memóriakártya-gyártó SanDisk megvásárlásától, visszavonva 5,85 milliárd dolláros ajánlatát. Ugyanakkor a dél-koreai elektronikai óriás több mint három éve a legkedvezőtlenebb eredménnyel volt kénytelen a nyilvánosság elé állni - a harmadik negyedévben nettó nyeresége 44 százalékkal, 856 millió dollárra zuhant, a félvezető-ágazat profitja 74 százalékot esett. Ezzel együtt a Samsung az egyetlen a nagy chipgyártók közül, amelyik nyereséget tudott elérni, miközben a DRAM memóriachipek ára csaknem 40 százalékkal ment lejjebb, ezenkívül igen jelentős készpénztartalékokkal rendelkezik és kész újabb vállalatfelvásárlásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!