Napi Online

A SanDisk nem kér a Samsung ajánlatából

A Samsung, a világ legnagyobb memóriachip-gyártója 5,85 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlatot tett a SanDisk-re, a világ legnagyobb flashmemóriakártya-gyártójára.

A dél-koreai nagyvállalat először májusban kereste meg az amerikai társaság vezetőségét felvásárlási szándékával, azt ígérve, hogy jelentős prémiummal venné meg a cég részvényeit a május 22-ei 28,75 dolláros záróárhoz képest. Ezt követően szeptember elején tette meg nem nyilvános ajánlatát, amit a SanDisk igazgatósága szeptember 15-én visszautasított. A részvényeseknek tegnap kínált vételár részvényenként 26 dollár, 73 százalékkal magasabb a memóriakártya-gyártó papírjainak 15,04 dolláros keddi záróáránál. (A SanDisk részvényei azért lettek olcsóbbak négy hónap alatt, mert a cég termékeinek ára idén folyamatosan esett, s ezért romlott a pénzügyi teljesítménye.) A bejelentés hatására 59 százalékkal ugrott meg a társaság részvényárfolyama.

Szakértők szerint a Samsung megszerezheti az intézményi befektetők SanDisk-pakettjeit, amivel kisebbségi tulajdonossá válhat, s innen kiindulva folytathatja a felvásárlást. Ha felvásárolja a memóriakártya-gyártót, azzal fontos szabadalmakhoz juthat és növelheti előnyét a Toshibával szemben a digitális fényképezőgépek és zenelejátszók kép- és hanganyagának tárolására szolgáló memóriakártyák piacán. A felvásárlást jóvá kell hagyniuk az amerikai versenyhatóságoknak, az ügyletnek emellett állítólag nemzetbiztonsági kockázatai is lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!