Napi Online

Anyagi haszon Steve Jobs állítólagos szívrohamából

Egy amerikai fiatal legutóbb Steve Jobs egészségi állapotának radikális romlásáról szóló álhíren szeretett volna keresni - véli a SEC.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete, a SEC már vizsgálja azt az ügyet, amely az Apple részvényeinek október eleji spekulatív mélyrepülését okozta. Egy amerikai fiatal a CNN technológiai fórumán, az iReport.com-on azt a hamis hírt terjesztette, hogy Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója szívrohamot kapott. Az álhír hatására a társaság részvényeinek árfolyama 5,4 százalékot esett mindössze pár óra alatt a New York-i tőzsdén - írta a Bloomberg.

Egyelőre nincs olyan információ a SEC kezében, amely azt bizonyítaná, hogy a tengerentúli fiatal profitált volna abból, hogy a Jobs-ról szóló hír hatására a befektetők támadást indítottak az Apple részvényei ellen. A felügyelet nyomozásának célja a Bloomberg értesülései szerint azonban az, hogy felderítse, tőzsdei spekuláció vezette-e a fiatalembert, amikor arról közölt hamis információt, hogy az amúgy is ingatag egészségű Steve Jobs szívrohamot kapott.

Nem ez az egyetlen ilyen ügy, amelyben a SEC nyomoz. A pénzpiaci válság súlyosbodásával egyre gyakoribbá válnak az olyan esetek, amikor részvénypiaci traderek álhírek segítségével próbálják lenyomni egy részvény árfolyamát, hogy a későbbi árfolyam-korrekción, vagy akár a rövid távú, ám annál élesebb esésen vagyonokat kaszáljanak. Erre épp azért van lehetőségük, mert a mostani rumli amúgy is komoly kilengéseket okoz a papírok árfolyamában. Az S&P 500 volatilitása például egészen 1932 óta nem volt olyan mértékű, mint mostanában

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Apple történelem egy szelete.
  • bakagaijin #3
    Mert az Apple-t ő lapátolta össze a szarból, amiben volt... már elnézést. Kb 8-10 évvel ezelőtt tért vissza a cég élére, névleges egy dolláros fizetésért. Az ő nevéhez kötik az i-cuccok megjelenését, ami ismét visszarakta az Apple-t a piacra. Ezek után lehet úgy spekulálni, hogy ha ő nincs akkor visszazuhan abba az állapotba a cég, amiben volt mielőtt ő visszajött...
  • szombi #2
    amerika a hülyék országa, nem kéne ilyenen meglepődni.

    tudod, a részvények önálló életet élnek, emberek nem is kellenek oda...
  • 05lampard #1
    Tartsatok hülyének, de attól, hogy mondjuk meghal egy vezérigazgató, miért kell részvényeket eladni?