Napi Online

Nem apad a kereslet a Macintoshok iránt

A márciusban véget ért második üzleti negyedévében 36 százalékkal, 1,05 milliárd dollárra - részvényenként 1,16 dollárra - növelte nettó nyereségét az Apple.

Továbbra sem csillapodik a kereslet a Macintosh személyi számítógépek és az iPod zenelejátszók iránt. Az árbevétel 43 százalékkal, 7,51 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva 6,95 milliárdos várakozásokat. Az amerikai fogyasztók a borús gazdasági kilátások ellenére minden eddiginél nagyobb számban vásároltak a társaság 181 egyesült államokbeli üzletében: a cég adatai szerint a boltokba 33,7 millióan látogattak a negyedév folyamán, 57 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A három hónap alatt 2,3 millió Macintosht adtak el, 51 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és 54 százalékkal nőtt az ebből származó árbevétel.

Az Apple sokat nyert azon, hogy a fogyasztók elégedetlenek a Microsoft Vista operációs rendszerével. Az iPodokból 10,6 milliót értékesítettek, ugyanannyit, mint egy évvel korábban, ami az elemzők szerint arra utal, hogy mostanra tetőztek az eladások ebben a termékkategóriában.

Az eredmény bejelentése után zárásig mindennek ellenére 4,9 százalékot esett a részvény árfolyama, miután a cég közölte, hogy a folyó negyedévben 1 dolláros részvényenkénti nyereségre számít, ami elmaradt a Wall Street 1,11 dolláros várakozásától. Ugyancsak csalódottan fogadták a befektetők, hogy a társaság 32,9 százalékos bruttó nyereségrátára számít, ami ugyan megfelel a második negyedévi rátának, de elmarad a tavalyi harmadik negyedévi 35,1 százaléktól. A részvény árfolyama 41 százalékot emelkedett a februári mélyponthoz képest, a további emelkedéshez több jó hír kellett volna - kommentáltak az elemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!