Dojcsák Dániel

Bemutatták az első működő Google-mobilt

A kanadai székhelyű, nyílt forráskódú mobil szoftvereket fejlesztő La Mobile egy HTC Qtek 9090-es készülékbe ágyazva bemutatta a világ első működő Google Android alapú megoldását.

Az eredetileg az Open Handset Alliance által fejlesztett Linux alapú mobil platform, az Android a Google legújabb üdvöskéje. Még 2005-ben vásároltak fel egy apró induló vállalkozást, akik az eredeti kitalálói voltak ennek a megoldásnak, majd 2006-ban már pletykák terjedtek egy Google mobilról. A kérdésre a tavalyi szabadalomvédelmek tettek pontot, azóta tudjuk mi is lesz pontosan a 2008-ban debütáló Android.

Az első működő készüléket megvillantó La Mobile egy egész szoftvercsomagot mutatott be, ami tartalmaz egy Google böngészőt, telefontárcsázó programot, audiolejátszót, térképszoftvert, vezérlőt a digitális kamerához, illetve a szokásos játék, naptár, kontaktlista, számológép és jegyzetfüzet kombinációt.

"Habár 2006-ban is volt biztos pozíciója a Linuxnak mobil rendszereken, de a Google színrelépésével és pártfogásával és az Android keretrendszer bemutatásával megerősítette azt, mint jelentős operációs rendszert, a Windows Mobile és a Symbian mellett" - mondtaPauline Lo Alker, a La Mobile elnöke közleményében.

Ugyanakkor bevallotta, hogy a szkepticizmus a nyílt forráskód életképes mivoltáról továbbra is fennáll. A mobil Linux területen vezető szereplővé avanzsálva viszont hiszik, hogy rajtuk van a felelősség, hogy eloszlassák a ködöt és elhessegessék a kétségeket, amik az Androidot övezik.

A Google-lel ellentétben a La Mobile még nem tagja az Open Handset Coalition-nek, de ennek ellenére tervezik, hogy a prototípust bedobják a nagy gyártóknak és reménykednek, hogy azok ráharapnak. Egyelőre viszont semmi jele nincs annak, hogy bármelyik nagy gyártó is érdeklődne az Android után.

A pár éves készülékeken bemutatott élő demók nagyon szépek, de komoly hardver támogatás nélkül senki nem jósol nagy jövőt ennek. A probléma ugyanaz lehet, mint az asztali Linuxok esetében. A platform, illetve a keretrendszer ingyenes, de ez még nem jelenti azt, hogy megfelelő 3rd party szoftverek is társulnak automatikusan mellé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lavigne #10
    pedig te telepítenél os x-et a pc-dre(ha tudnál, hehe)
  • strogg #9
    Ezen nem agyalnék. Ha csomagkezelőt is kap a cucc ,akkor a zaurus kb: 10e csomagja is portolható lesz sec perc alatt. (az openmokonál már dolgoznak rajta)
  • Gerygrey #8
    Alultájékozott akkor vagy, ha szerinted a Windows használó = elbutított hülye egybites júzer, linuxos pedig = félisten.
  • whitehawk #7
    "A probléma ugyanaz lehet, mint az asztali Linuxok esetében. A platform, illetve a keretrendszer ingyenes, de ez még nem jelenti azt, hogy megfelelő 3rd party szoftverek is társulnak automatikusan mellé."

    Szerintem a google ezen a téren majd ellátja szoftverrel. Első körben biztosan. A feltörekvőknek meg megéri, ha nagyobb üzletet akarnak.
  • NessieGraf #6
    És miaz a T-Mobile? És ti minden készüléket kaptok itthon, vagy csak azt, amit a mobilcégek nagy kegyesen hajlandók beszállítani? És ki mondta, hogy a Linux nem próbál alkalmazkodni a Windowssal elbutított tömegekhez?

    Vagy ennyire alultájékozott lennék?
  • Gerygrey #5
    Bocsánat, nem T-mobile hanem i-mate, talán jam vagy jamin, a fene se tudja ezeket megjegyezni. Végülis tök mindegy, ugyanaz a gép, csak más a színe és egy-két dolog a szoftverben, pl a t-mobile gusztustalan t-rózsaszínű windowssal szállítja a gépet.
  • Gerygrey #4
    Ez egy T-mobile MDA III, azaz a Qtek 9090, eredeti nevén HTC S200 (asszem... De a "HTC Qtek 9090" egy hülyeség, olyan nincs)

    Gondolom csak azért került be a kép, hogy egy ilyenre került az új ROM.
  • Maco13 #3
    talán mert windows mobile :D
  • Frosty01 #2
    eléggé windóznak néz ki már nem azért :D
  • kernerster #1
    erre a képen egy olyan mobil van, amin mi fut??? na mi???? szánalom