MTI

A Google betörni készül a mobilpiacra

A Google megerősítette azokat a régen megindult találgatásokat, hogy belép a mobiltelefon-piacra.

A cég hétfői bejelentése szerint szabadon elérhető mobiltelefon operációs rendszert fejleszt, így hamarosan hirdetéseket és szolgáltatásokat kínálhat azoknak is, akik éppen nincsenek a számítógép előtt. A bejelentés ugyan véget vetett a hónapok óta tartó bizonytalanságnak, ám az első Google-szoftverrel működő mobiltelefonokra még legalább 2008 második félévéig várni kell. A Google nem gyárt majd telefonokat, és azt sem tervezi, hogy márkajelét megjelentesse a készülékeken. Ehelyett négy gyártó (Motorola, Samsung, HTC és LG Electronics) bizonyos készülékeit kell majd megvásárolniuk az érdeklődőknek - hiszen a program a régi készülékekre nem lesz telepíthető.

A mérnöki munka három esztendeje kezdődött, amikor a Google felvásárolta a Szilícium-völgy egyik feltörekvő cégét, az Android Inc.-t. A termék piaci megjelenése komoly kihívást jelent a mobil operációs rendszert készítő többi társaságnak: a Microsoft, a Research In Motion, a Palm és a Nokia-tulajdonban lévő Symbian mellett több kisebb gyártó érintett. Mivel a Google szoftvere ingyenes lesz - hiszen a nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapul - fejfájást okozhat a saját termékeiket piaci áron kínáló versenytársaknak. A Google reméli, hogy a nyílt forráskód azt is elősegíti majd, hogy a fejlesztők újabb és újabb alkalmazásokat hozzanak létre. Ennek érdekében a fejlesztő csomag heteken belül elérhetővé válik.

A Google-mobilokat a jelen állapot szerint az Egyesült Államokban a Sprint Nexte és a T-Mobile hálózatán lehet majd használni. Külföldön a China Mobile, a spanyol Telefonica és az olasz Telecom Italia írta már alá a szolgáltatási megállapodást. Valamennyien tagjaivá váltak annak az immár 34 vállalatból álló csoportnak, az Open Handset Alliance-nak, amely olyan cégeket fog össze, mint az Intel, a Qualcomm, a Texas Instruments, a Broadcom és az Nvidia. A Google-mobilok pénzügyi részletei még kidolgozás előtt/alatt állnak, de annyi szinte bizonyosra vehető, hogy olcsóbbak lesznek az Apple gyorsan népszerűvé vált iPhone-jánál.

A Wall Street szakértői szerint az új mobil szoftver képessé teszi a Google-t arra, hogy több pénzhez juthasson a reklámok terjesztése révén. A mobiltervek első részleteinek megjelenése óta a cég részvénye csaknem 40 százalékkal drágult; a hétfői kereskedés során 726 dolláros történelmi rekordot ért el. A Google jelenleg 16 milliárd dolláros bevételének javát a keresőjét keretező szöveges hirdetésekből szerzi; a mobilpiac - elemzői vélekedés szerint - már két-három éven belül akár 5 milliárd dollárt is hozhat. Ez magyarázza, hogy a részvény eddigi 745 dolláros 12 hónapos célárát 850 dollárra emelték brókercégek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eaposztrof #16
    a google el fogja erni h az open source rendszerekkel mukodo telefonok meghoditsak a vilagot, es a crackerek es lammerek vegre nem fognak unatkozni, ujra lesz kihivas es fejetlenseg, es sokmillio dolaros vesteseg. :)
  • isti58 #15
    szerintem jo lesz de nagy hülyeség mert az interneten is meg találhato ez akinek nincs net otthon annak szar :-)
  • akela572 #14
    éjáóóó google éjaóóó.
    nem nagy cucc így elsőre, de mejad meglátjuk. Egy HTC Touch-on el tudnék vele élni az tuti
  • bvalek2 #13
    Szerinted arra számítok, hogy valóban megtörténik?
  • vincuska #12
    Ez erdekes. van valami kulonosebb funkcio ami fele ez a telefon nyitni fog?
    ugy ertem az en regi telefonjaim is kepesek voltak remek funkciokra, mint telefonalas, naptar, sms, mp3, meg telnet kliens is volt benne, most pedig mar gps meg mindenfele kutyafule funkcio is van egy komolyabb telefonban.

    az hogy google reklam kompatibilis keszulekre csereljem a telefonom... nem teljessen gyozott meg arrol hogyu nekem ez feltetlenul szukseges.
    Olyannak erzem ezt mint ha vennek egy uj TV-t, ami kepes HBO kozben is reklamot sugarozni.
  • ostroml #11
    Ez teljesen le eset csak az nem hogy te ennek miért örülnél :D
  • InfectedMann #10
    Hmm. GPhone :P
    Kiv. lennék rá egy Google által fejlesztett oprendszerrel.
  • bvalek2 #9
    Nem esett le ugye? Ha kicsit odafigyeltél volna töriórán, akkor tudnád, hogy Rendmond helyére Berlint, Bill helyére Adolfot, Melinda helyére Evat kell érteni, Balmerék pedig a Goebbels család. Ez egy kultúrvicc volt azoknak, akik értik. Te meg nekiálltál megmagyarázni, hogy ha nem a Harmadik Birodalom csinálná, akkor csinálná más, és mi meg irígyek vagyunk
  • ostroml #8
    Miért lenne jó ? neked mivel lenne több azzal hogy 2 ember halálát kívánod !
  • ostroml #7
    Érdekes ötlet …. Csak az a baj hogy ha nem Ms csinálná akkor csinálná más legnagyobb igaság a világon amíg egy senki vagy nincs semmid senki nem irigykedik …