Gyurkity Péter

Gartner: a Windows összerogy saját súlya alatt

A Gartner szakértői ismét kritikát fogalmaztak meg az operációs rendszerrel szemben, ám ez a kritika ezúttal általános jellegű, és a szoftvercég alapvető elképzeléseit kérdőjelezi meg. Utóbbi eközben a Vista biztonságát fokozná.

A jelenlegi és főleg az elkövetkező időszakban jelentkező valószínű problémákról a Gartner két munkatársa, Michael Silver és Neil MacDonald beszélt a Gartner Symposium/ITxpo elnevezésű rendezvényen. Előadásuk alatt elmondták, hogy a visszajelzések alapján számos cég átugorná a Vistát, és kivárná a következő verzió, vagyis a Windows 7 érkezését, ami komoly jelzés a Microsoft számára. Szerintük radikális változtatásokra van szükség, ha a Windows továbbra is az első számú platform akar maradni.

A Windows ugyanis túlságosan monolitikus, a választék nem elégséges, éppen ezért a Microsoftnak a jelenleginél több változatot kellene elérhetővé tennie. Olyan megoldásra gondolnak, amelynek keretében számos modult a felhasználók igényei szerint hagynak benn, illetve dobálnak ki a feltelepítendő rendszerből, emellett pedig több kernelváltozat közül választhatnának a vásárlók, amelyek pontosabban illeszkednének igényeikhez. Ez különösen a virtualizált alkalmazások elterjedése miatt válhat fontossá, hiszen egyre kevesebb helyen lesz szükség a teljes operációs rendszerre.

Szükséges lenne továbbá a migráció egyszerűsítése, valamint a licencek rendszerének lecsupaszítása, hogy egyszerű halandók is könnyen eligazodhassanak abban. A fejlesztési határidőket megjósolhatóvá kell tenni, illetve komoly, a kernelben végrehajtott változtatásokkal illene elérni a biztonság növelését, mégpedig az egyes programokhoz szabott profilokkal - így például a Jegyzettömb kizárólag szövegbevitelre lenne jogosult. A Vistával kapcsolatos kérdésre a szakértők azt válaszolták, hogy a vállalatok akkor álljanak át, ha a régebbi verziókkal ellátott számítógépeket végleg le kell cserélniük. Az amortizációs csere tehát csak végső megoldás lehet.

Ezalatt David Cross, a Windows biztonságáért felelős igazgató az RSA Konferencián beszélt a cég terveiről. Elmondta, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a fehérlistázásra, vagyis arra, hogy a rendszeren csak az előzetesen jóváhagyott alkalmazások futhassanak. Több pénzt és energiát fordítanak az UAC (User Account Control), illetve a "code signing" technológiák fejlesztésére. Kiegészül továbbá a DRM, vagyis a másolásvédelmi modul is, a szerzői jogok betartását elősegítő megoldásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BenceYCE #106
    Olvastam.

    Én szétkapkodtam az enyémet. Egy 500 as meg egy 160 asom van. DVD isokat tartalmazó partíciókat 60-120gb méretűre hagytam, míg a kis progik, képek, doksikat tartalmazókat 20-30 ra hagytam. Egy esetleges defrag esetén szét unom az életem mire összekapja magát. Ha kiírok ezek közül pár progit, iso-t vagy bármit megnézhetném a lemezelérési időmet write közben. A Burn prof tech. pedig szép-jó, de egy 3000 darabra szétesett dvd iso kiírásánál megnézhetném, hogy mikor érné el a sebesség az általam ideálisnak tartott 4x-est. Megoldás lehet még ha mégis egyben hagyod, hogy írás előtt töredezettség mentesítessz. A gond az, hogy egy 500-as vinyónál 500-as partíción az irás másnap kezdődne el :) Ennél még az is jobb ha tartassz, egy 5-10 gigás partíciót üresen és az írás előtt átmásolod oda a kiírni kívánt adato(ka)t. Nem vagyok híve az egybe mindent megoldásnak. A partíciókat felfoghatod könyvtáraknak is. És kevés olyan emberel találkoztam (0) aki az 500-as partícióját egyben hagyta, majd azon belül mappák nélkül teleszórta képekkel, zenékkel, doksikkal filmekkel, stb az egészet. Biztos jó dolog az asztali kereső, de én szeretem a rendszerezettséget. Biztos az én degenerációm :)
  • KarmaXXL #105
    Én az ImgBurn-t használom Vistán, jóval karcsúbb, mint a Nero
  • floatr #104
    Ha az aero ugyanaz lenne, mint a 2003-as változata, akkor most nem lett volna gond az i915G-vel. Mellesleg ez alapján lett volna 4 évük arra h optimalizálják, ehelyett a konkurencia lépte ezt meg a nulláról.
  • BlackRose #103
    Ezért logikus a UNIX-ok directory rendszere, nincs C, D, A stb., hanem minden logikusan a hierarchiába mount-olva, aztán egyáltalán nem kell törödni a particiókról a betűkről sőt az sem érdekli az embert hogy több féle filesystem is egy hierarchiába van mount-olva teljesen gátlás nélkül. Nem inteligensebb ez a mérnöki munka ez a "design"? Persze a mai Windowsnál is lehet bár látszólag hasonlót csinálni, csak az a baj, hogy senki sem használja mert megszokta a féleszű A, C, D, ...
  • JTBM #102
    Mindenképpen érdemes egyben hagyni.
    Nekem most 3 HDD és 2 DVD van a gépemben, de a C: drive helye is megvan, plusz pár virtuális drive, network drive-ok, szóval nem kellene még pár partíció...
  • bbenoe #101
    Daliás idők voltak! (A "tebibyte" dolgot olvastad?)

    Ez ugyan kicsit off, de vajon ésszerű viselkedés ma egy 250 GB-os merevlemezt egybe partícionálni? Kell-e defragmentálni a Vistánál? Mennyi időnként? Mennyi ideig tart egy 60%-ig telt (75 GB (!) szabad területű) 250-es egység töredékmentesítése? Ja, hogy engedjem el a háttérben. Hátha nem rontja el, miközben pl. egy egy helyi SQL adatbázist kezelek...
  • BenceYCE #100
    Az előző hsz-omból kimaradt egy kérdés. A legnagyobb winyó amit tudott kezelni az a 32GB. A 40-es vinyóknál előjött ugyebár az a jumper ami 32gb-ra korlátozta a méretét, hogy win95-alól is használható legyen. Az elírással együtt a mondat így szólt:
    ...de emlékeim szerint a Win95 2 terrabyte merevlemezt volt képes kezelni.
    Ez azért nem ugyan az. Nem 2 terabyte-os winyot volt képes kezelni, hanem 2 terabyte winyot. Tehát a winyók nem lehettek nagyobbak 32 gb-nál, de scsi-ra kötve az összméret nem lehetett nagyobb 2TB-nál.
  • BenceYCE #99
    Köszönöm a javítást!
  • BlackRose #98
    Megkérdezték Bill Gates-t, mi a véleménye a Vistárol, mire ő azt felelte: "...ask me that question when the next version of Windows ships..." szerintem ez mindent elmond. :)
  • JTBM #97
    Másnak sem megy. Király...