Berta Sándor

Szoftverekkel a tolvajok ellen

Az egyre nagyobb méreteket öltő ipari kémkedés és termékhamisítások miatt számos cég a saját kezébe vette a dolgokat és maga keres megoldást a problémára.

A legtöbb vállalat olyan, általában volt rendőrökből álló szakértői csoportokat alkalmaz, amelyek képesek hatékonyan együttműködni az igazságügyi szervekkel. Ezek a részlegek olyan programokat használnak, amiket eredetileg rendőrségi célokra fejlesztettek ki.

A Hella KGaA Hueck & Co cég székhelye a vesztfáliai Lippstadtban található. A körülbelül egy évszázados múltra visszatekintő családi vállalkozás elsősorban a fényszórók, a különleges elemek és a járművek ASR-rendszereinek fejlesztésével, illetve forgalmazásával foglalkozik. Az elmúlt négy évben kétszer is megpróbálták tolvajbandák megkárosítani a céget, azonban mind a két esetben sikertelenül. A titok nyitja a speciális szoftverben rejlik. A Hella hat évvel ezelőtt hozta létre a biztonsági részlegét, amely rendszeresen és szúrópróbaszerűen is ellenőrzi az áruforgalmat.

"Akkoriban álltunk át a SAP rendszerére, ezért eleinte csak azt hittük, hogy esetleg emiatt nem stimmelnek a számok, ez bármikor bárkivel előfordulhat. Azonban később megbizonyosodtunk arról, hogy az eltérések nemcsak virtuálisan léteznek" - közölte Hans-Günter Laukat, a biztonsági részleg munkatársa. Mivel a lopások folytatódtak, megkezdődött az eltűnt termékek felkutatása például az eBayen. A keresés nagyon lassan haladt, ezért 3 évvel ezelőtt beszerezték a Baywotch nevű szoftvert, amely képes az eBay adatbázisban való keresésre és amellyel minden eladásra felkínált tárgy leírása és fotója is megtalálható.

A gyanús eszközök eladóit a megadott személyes adataik (név, e-mail cím, cím, telefonszám) alapján nyomon követték és így kiderítették, hogy többen kapcsolatban álltak egymással. Sőt, voltak egyszerre több néven értékesítő csalók és tolvajok is. A megoldást végül az i2 Ltd. brit vállalat Analyst's Notebook, Analyst's Workstation és iBase nevű alkalmazásai jelentették. Ezeket a programokat jelenleg világszerte több mint 100 országban 2000 szervezet használja. Köztük van az összes brit rendőri hivatal, az Interpol, az Europol, a NATO, valamint bankok, pénzintézetek és más gazdasági vállalkozások. A Hella immár 4 éve óta alkalmazza az Analyst's Notebookot, amelynek segítségével nyomon követhetők és hálózatba köthetők az egymással kapcsolatba hozható emberek és tárgyak.

A rendszert kibővítették a MapInfo geoinformációs programmal, amelybe földrajzi és üzleti adatok egyaránt betáplálhatók. A MapInfo számos adatbázissal együtt tud működni és kideríthető mondjuk, hogy egy cég melyik telephelyén történt a legtöbb lopás, vagyis, melyik raktárat látogatják a leggyakrabban a tolvajok. Így kimutatható volt, hogy egy, az eBayen hamis vagy lopott árucikkeket hirdető férfi nem él-e valamelyik rendszeresen megdézsmált raktár közelében. Két hónapi vizsgálódás és a rendelkezésükre álló nyomok, illetve bizonyítékok alapján a Hella munkatársai biztosak voltak abban, hogy a cég székhelyének közelében egy jól szervezett tolvajbanda működik. Kiderült az is, hogy a Hella néhány alkalmazottja volt a tippadó.

A vállalat azonnal feljelentést tett a rendőrségen és a bemutatott adatok meggyőzték a hatóságokat arról, hogy valóban egy bűnözői csoportról van szó. Több eljárás indult, végül összesen 12 személyt ítéltek el. Jelenleg a Hella biztonsági részlegénél a különleges program a hét minden napján nonstop fut és folyamatosan hamis vagy lopott termékek után kutat a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #4
    Aszongya a rádió, hogy talán jan. 1-től életbe lépnek a szigorúbb törvények színesfémlopás ügyben.

    Bezzeg a lehallgatási botrányokra van idejük ezeknek a rohadt, szemét, aljas, mocskos stb. politikusoknak, de a LÉNYEGGEL nem foglalkoznak.
  • waterman #3
    színesfém tolvajok ellen az lenne a legjobb, ha az átvevő nem venné át a láthatóan jó állapotú és kétes helyről származó termékeket. ha valaki 4-5 alu táblaoszlopot bevisz az elég feltűnő. ha valaki 80 méter burkolatlan kábelt bevisz az is elég fura. más megveszi drágáért a tolvajok meg kilóra eladják. az hogy végigjárja a szeméttelepet aluhulladékért, az már nem fekszik, "büdös" a munka.
    nagymamához betörtek, elvittek két udvari hosszabbítót. pontosabban kivágták a középső 10 métert, rendkívül agyas megoldás, így most senki nem járt jól és csak nőtt valahol egy szemétkupac.
  • chronos75 #2
    a kormány csak bábu, van itt néhány "fontos ember" akik sakkozik velük meg velünk.. amig mi szidjuk őket, addig ezek frankón elvannak :)
  • Epikurosz #1
    Tehát van megoldás pld. színesfémtolvajok ellen is, csak ugye Magyarországon hiányzik a bevezetéshez szükséges politikai akarat. Ez a kormány azokat pártolja, akik lopnak.