Berta Sándor

4000 internetező adataira volt kíváncsi az osztrák rendőrség

A helyi nyomozók kihasználják a fél éve módosított rendőrségi törvény (SPG) biztosította lehetőségeket.

Ez derült ki Günther Platter osztrák belügyminiszter több képviselő közös megkeresésére írt válaszából.
Az idei esztendő első négy hónapjában az osztrák rendőrség összesen 3863 esetben azonosított az online adatok segítségével felhasználókat, ez 45 percenként egy lekérdezést jelent. Ezenkívül 258 mobiltelefon esetében végeztek helyzetmeghatározást, ami napi 2 lekérdezésnek felel meg.

"Ez szörnyű. A legrosszabb aggodalmaink váltak valóra" - reagált a hírre Marie Ringler városi tanácsnok, a bécsi Zöldek technológiai kérdésekre szakosodott szóvivője. A módosított SPG szerint a mobilszolgáltatók a rendőrség kérésére - különösen súlyos bűncselekmények vagy vészhelyzetek (lavinaomlások stb.) esetén - kötelesek kiadni az előfizetőik úgynevezett IMSI-adatait. Az internetszolgáltatók hasonló esetekben szintén kötelesek együttműködni és megmondani, hogy egy adott IP-cím mögött mely személy bújik meg.

"Az érintettek soha nem fogják megtudni, hogy az ő adataikat felhasználták-e egy rendőrségi nyomozás során vagy sem, így azt sem tudják majd, hogy törölték-e az információkat a rendszerből" - nyilatkozta Alexander Zach parlamenti képviselő. Ez alól csak akkor van kivétel, hogy ha a belügyminiszter által megbízott jogvédő tud az ügyekről. Ő vizsgálja ugyanis, hogy az eljárások során sérültek-e az érintettek jogai. Amennyiben igen, akkor ő értesíti erről a felhasználókat. A probléma azonban az, hogy a felkért jogvédő Theodor Thanner csak másodállásban végzi a munkáját, ő ugyanis a Szövetségi Versenyhivatal vezetője. Így elgondolhatjuk mennyi ideje jut a második feladatára.

Ausztriában márciusban egy kiszivárgott belügyminisztériumi statisztika alapján robbant ki a vita a rendőrség által kikért előfizetői adatokról. A nyilvánosságra került adatok felháborodást váltottak ki és ezt csak növelte, hogy a belügyminisztérium jogi osztályának tájékoztatásból az ország lakosai megtudták azt is, hogy az osztrák internetszolgáltatók már évek óta kiadják az előfizetőik személyes adatait.

Alexander Zach, az Osztrák Gazdasági Kamara és a T-Mobile egyébként korábban már kezdeményezték a törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!