Berta Sándor

90 nap börtönt kapott egy portugál fájlcserélő

A felhasználót szerzői jog által védett művek illegális csereberéjével vádolták meg. Az ügy - először az ország történetében - börtönbüntetés kiszabásával zárult. A jogvédők ünnepelnek.

Precedens értékű döntést hozott egy portimaói bíróság, amely az alperest összesen 90 napi börtönbüntetésre ítélte. A fájlcserélőnek azonban nem feltétlenül kell a rácsok mögé vonulnia, ugyanis egy nagyobb összeg kifizetésével elkerülheti a szabadságvesztés letöltését. Az eljárásban a felperes az Associaçao Fonográfica Portuguesa (AFP) nevű helyi zenei szervezet volt, amely feljelentette a fiatalembert és a bíróság végül a szakmai szövetségnek adott igazat.

Joao Teixeira, az EMI Portugal igazgatója szerint az ítélet mindenképpen jelzés értékű és egyúttal nem csak elgondolkoztathatja a portugál fájlcserélőket, de el is riaszthatja őket a tevékenységük folytatásától. Teixeira elégedett volt a kiszabott büntetéssel, azonban sürgette, hogy a portugál kormány is hozzon létre a franciaországi HADOPI mintájára egy olyan szervezetet, amely bizonyos esetekben blokkolhatja a fájlcserélők internethozzáféréseit.

Paulo Santos, a Fevip nevű portugál szervezet vezetője elmondta, hogy az országban jelenleg még több mint 100 per folyik a szerzői jog által védett műveket vagy azok illegális kópiáit le-, illetve feltöltő fájlcserélők ellen. "A probléma az, hogy az emberek tudják, hogy illegálisat tesznek, de azzal is tisztában voltak, hogy ennek nincs jogi következménye" - közölte Paulo Santos.

Portugáliában egyre komolyabb problémát jelent a fájlcserélés. Joao Teixeira példaként említette, hogy a zeneipar éves bevétele - szerinte a fájlcserélés miatt - már csak a fele a négy évvel ezelőttinek. Paulo Santos pedig hozzátette: néhány éve még több mint 2000 DVD- és videokölcsönző volt egész Portugáliában, ma már alig 700 van. A mostani ítélet viszont mindenképpen egy új korszak kezdetét jelentheti, nem csak a zene- és a filmipar, de a helyi fájlcserélők számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lipovics #19
    Persze, bevétel kiesés.
    Az azért van, mert szar amit előállítanak.
    Ahhoz is lusta vagyok, hogy letöltsem. Annyira szar. Ingyen se kell, takarodjanak vele a picsába.
  • picurmanoo #18
    Ha meg minden fájlcserélőt lecsuknak, akkor tönkremegy az ország, mert azokat etetni kell és helyettük meg nincs aki termelne :)
    Hülyék ezek, kétség sem fér hozzá.
  • aaaaa #17
    Lopott dolog... Ha ezt a kifejezést használod, Téged már sikeresen átneveltek...
    Hogy nevezhető a szemét hulladék zenék csereberéje lopásnak...
  • gergobaby #16
    Mármint 4 db zenéért na :)
  • gergobaby #15
    Arrról direkt nem esik szó, hogy miért csukták le ennyi időre? Mondjuk mennyi lopott dolgot találtak nála? mert gondolom nem 4db szoftverért csukták le...
  • M0RN1NGST4R #14
    azért mert manapság a pajeszosok kezdenek minden téren a fejünkre nőni. akár itthon, akár külföldön. és sajnálatos módon az ő kezükben van lassan minden, és tudod, hogy milyenek ha akár egy garastól is elesnek... pont mint a kullancsok.
  • 0nmo #13
    kell a 4000ft a cédéért, mert nem mindegy hogy 12 autó áll a garázsban, vagy csak 10.
    én 1x vettem eredeti cd-t. meg is bántam és utána sírt a szám, hogy ennyi pénzt kiadtam egy rakás kakiért. ezután persze, hogy nem veszem meg boltban. azóta nem is hallgatok zenét:P
  • waterman #12
    én azt nem értem, hogy miért nem fogják fel az apró agyukkal, hogy aki file-t cserél azoknak a nagy része NEM venné meg az adott médiát, szimplán mert nem éri meg neki. ellenben esetleg előfizet az écsbíóra, és majd megnézi ha ott lesz.
    én pl veszek néha 990 forintos dvd-t a tesco-ban, ha találok valami érdekesebbet a turkálós részben. biztos rajtam keresik magukat szénné.. nekem már fáj ha egy filmért egy 1000esnél többet kell kiadni, nálam az olyan fájdalomküszöb. de ha megnézünk egy mozit: 800+ pénzt elkérnek és lehet egy rakás sz*r a produkció. ugyanez igaz zenei cd-kre is. a 600 forintosat még esetleg megvenném, ha tudom, hogy az egész album jó. de amikor egy albumra van pofájuk egyetlen hallgatható dalt rátenni, akkor naná, hogy negyede a bevételük a korábbiaknak, szimplán mert az emberek nem hajlandóak megvenni a sz*rt. a kiadóknak talán a saját házuk táján kéne söprögetni és nem kéne minden egynyári répafejű utcahuligánból sztárt csinálni, mert nem fog menni.
  • Csaba42 #11
    Hát igen, a fájlcserélés elég komoly probléma. Kit érdekelnek pl. a bandaháborúk, a nők megerőszakolásai, az emberek bántalmazásai, ha egyszer ilyen súlyos (világ)katasztrófa (elburjánzik a fájlcserélés) fenyegeti a Földet?! Én ott helyben kivégezném őket, még a végén balszerencsét hoznak.

    Komolyan, mikor lesz már ennek a baromságnak vége? Miért nem az IGAZI problémákra figyelnek az emberek???
  • mflex #10
    Most már napi szintűek lesznek ezek a fájlcserélós,megosztós, börtön vár stb cikkek?

    unalmas már...szvsz