Gyurkity Péter

Multi-touch a Windows 7-ben

A Microsoft egy konferencián a soron következő Windows érintőképernyős jellemzőit ismertette, kiemelve, hogy a Multi-touch technológia immár az operációs rendszer szerves részeként mutatkozik be.

A Wall Street Journal által idén is megrendezett D: All Things Digital konferencián ezúttal Bill Gates és Steve Ballmer beszéltek a következő Windows fontosabb újításairól. Pontosabban egyetlen újításról, amelynek azonban szerintük kiemelkedő jelentősége lesz, mégpedig a felhasználó és a szoftver közötti interakció területén. Az érintőképernyős megoldás kiterjesztésével leegyszerűsítenék a vezérlést.

Azt már a Surface bemutatkozása óta tudjuk, hogy a szoftvercég nagy hangsúlyt helyez az alternatív megoldások, az úgynevezett "natural input" módszerek népszerűsítésére, elterjesztésére. A leginkább biliárdasztalra hasonlító megoldás kaszinókban és egyéb szórakozói helyeken találhat otthonra, ám a jelek szerint a vállalat a Windows vonalon is meghonosítaná a rendszert. A technológia a Windows 7 szerves részeként érkezik majd, amiről ezúttal nemcsak szóban számoltak be, hanem egy videón keresztül is, amely többek között a Vista Team Blog oldalán jelent meg.


Ahogy az a videón is jól látszik, a Multi-touch technológia az egyszerre több funkció használatát lehetővé tévő, többujjas vezérlés támogatásával emelkedik ki a hasonló megoldások közül. Két ujjunkkal kijelölhetjük, megragadhatjuk, vagy akár átméretezhetjük a kiszemelt elemeket. Az már most egyértelmű, hogy a Microsoft nagyon óvatos az operációs rendszerrel kapcsolatos újdonságok megszellőztetésével, amit elsősorban a Vista körüli kritikákkal és negatív véleményekkel magyaráznak az elemzők. A hivatalos csatornákon keresztül ezt úgy adják elő, hogy igyekeznek jobban megtervezni az információk megosztását és továbbítását.

Azt Ballmer is igyekezett rögtön leszögezni, hogy a konferencián megjelent anyag csak egy apró részlet, semmiképpen sem fogható fel egyfajta Windows 7 demóként. Erre még jó ideig várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mflex #51
    Te sosem használtál Mac-et, vagy idióta vagy hozzá!
  • asysoft #50
    Hm, MacOSX-ben a rendszer része a JVM? Ez azt is jelenti, hogy egy Java alkalmazás külleme nem üt el a "normál" alkalmazásoktól?
  • Lavigne #49
    akkor valamit elbasztál
  • who am I 7 #48
    Az má 1960-ba is Multitáccson tólták az igazi VÉRBÓYLINUKSZFANOK 3D-s interfésszel
  • A1274815 #47
    A youtube-on illetve forumokon látni elégedett Maceseket akik a Mac-jükön Windows Vista-t és/vagy ritkábban XP-ét használnak.
  • hpteso #46
    Ki mondta hogy gyorsabb a mac mint a windows? Ez nagy tevedes. Dolgoztam mar 2.4 es imacen, iszonyat lassu szegeny. Otthon az 1.6 os amd procival szerelt laptopom millioszor gyorsabb. Es ez nem vicc. Nagyon szeretnem hogy legalabb fele annyira lenne gyors a mac mint amilyen szep. De lehet hogy csak en nem vagyok meg hozzaszokva a machez. Ha veszek egy macbook pro-t biztos lesz rajta windows is
  • A1274815 #45
    Egyszer lehetne definiálni a gyorsabb jelentését, konkértan miben nyílvánul meg, hogyan lett lemérve, stb. Így csak dobálózás a levegőbe.
  • A1274815 #44
    Windows NT felépítése

    MacOS X felépítése

    Ne felejtsük el, hogy a MacOS X architeturájának a vázlata kicsit részletesebb, de nem sokkal. Nyílván valóan mindkettőé sokkal szofisztikáltabb és bonyolultabb, mint amit ábrázolnak. Állítólag a Vista az egyik legbonyolultabb rendszer.
  • InfectedMann #43
    Kiv. vagyok mikor lesz olyan a Win felépítése mint az OS X -nek
    Szépen lopkodják az ötleteket. Mondjuk először inkább gyorsaságban kéne megközelítenie.
    Azért az elég vicces, hogy PC -n az OS X gyorsabb a Win -nél, mikor az OS X -et nem PC -re szánták. :)
  • asysoft #42
    :)