Gyurkity Péter

A Windows 7-re várnak a vállalatok

Dacára a korábbi figyelmeztetéseknek, néhány nagyobb vállalat a Vista átugrását tervezi, és kitartana a Windows XP mellett egészen addig, amíg meg nem érkezik a következő verzió.

Legutóbb nem kisebb név, mint a General Motors jelentette be, hogy ilyen stratégiát fontolgat, mégpedig azt követően, hogy számos nem várt problémába futottak bele a Vista alkalmazása kapcsán. Fred Killeen technológiai igazgató a BusinessWeek érdeklődésére elmondta, hogy a rendszerkövetelmények az utolsó szögnek számítanak a koporsóban. Számos számítógépükön nem fut elfogadható sebességgel a Vista, ezen gépeket pedig 2010-2011-ig nem tervezik lecserélni - emiatt logikusnak tűnik a kivárás, hiszen a Windows 7 is 2010-ben érkezik majd.

Érdekes megfigyelni, hogy az operációs rendszer kapcsán mennyire eltérő nyilatkozatok jelennek meg a szoftvercég háza táján. Példaként említhetjük Bill Gates és Steve Ballmer kijelentéseit: míg előbbi a rendkívül kedvező eladási adatokról beszélt (kilátásba helyezve a következő verzió korai megjelenését is), addig utóbbi folyamatban lévő munkának nevezte a Vistát. Ballmer szokatlan őszinteségi rohamában még azt is elismerte, hogy több, a kompatibilitást hátrányosan érintő döntést hoztak meg, amelyek negatív következményeit a vásárlók visszajelzéseiből is nagyon könnyen leszűrhetik. A Gartner eközben arról értekezett, hogy a Windows összerogyhat saját súlya alatt.

Szóba került a Windows XP terjesztési határidejének kitolása is - ezt a sok trükközés láttán végül azzal toldották meg, hogy az operációs rendszer újabb esélyt kaphat, amennyiben kellő mértékű visszajelzés fut be a partnerek és vásárlók részéről. Ez persze igencsak kedvező lenne a cégek számára, amelyek nagy többsége nagy arányban alkalmaz olyan számítógépeket, amelyek nem igazán felelnek meg a Vista prémium változatai követelményeinek. Nem véletlen, hogy számos cég kizárólag azért vásárolja meg az új operációs rendszert, hogy a "downgrade" opció révén XP-re cseréljék az előre telepített szoftvert.

Mike Nash, a Microsoft alelnöke vitatja, hogy gondjaik lennének az üzleti szegmensben. Nagy neveket említ, amelyek már most alkalmazzák az operációs rendszert - más kérdés, hogy ezek a nevek mennyire hangoznak meggyőzően a többiek számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #105
    És a fizetős programot, hogy teszed fel forrásból? Bár azokhoz meg általában van normális telepítő, vagy egy .deb meg .rpm csomag, amik kompatibilisek a legtöbb disztribúcióval. Amúgy nemnagy cucc olyan telepítőt, csinálni, ami az összes nagyob disztribbel kompatibilis.
  • lami321 #104
    a linux az linux. Ha felteszi forraskent minden disztribucio elkesziti hozza a csomagot.
  • gabor0315 #103
    Én meg az új alaplapra várok...a VISTA alatt elégett egyből......
  • birdo #102
    Én meg arra várok, hogy kompatibilis legyenek végre a kedvenc programjaim a vistámmal.
    Pfff
  • Mardel #101
    Akkor ennyit a cégről. Érdekes a VGA gyártók megtudták oldani.
  • Aspirin #100
    Mert képtelen annyi disztribúciónak megfelő minőségben használhatóvá tenni.
  • Mardel #99
    Akkor vonja kérdőre az Adobe céget, hogy miért nem írta meg linux alá is. (A rendes futtatás érdekében)
  • god25 #98
    Az én vállalatom arra vár, hogy linux alatt is fusson a fotoshop.
  • ziby20 #97
    Nem fanatikus vagyok...De amiket felsorolt valtozasok pont azok amik elol el menekul az ember. Kit erdekel hogy hany lama hasznal egy oprendszert, az a lenyeg hogy hany nagy ceg hasznalja, fejleszti...
  • Aspirin #96
    Ennyi szürkeállománnyal igazán írhatnánk egy új oprendszert. Ellopnánk a jó ötleteket innen is, onnan is. Valami újat, ami ne legyen se linux, se windows, de ha kell mindkettő. Ha finn rokonaink képesek voltak rá, mi miért ne foghatnánk bele. Most a legalkalmasabb az idő!