Berta Sándor

Nem jogos a PC-re kivetett tévédíj Németországban

Egy ügyvéd beperelte a rádió és televíziódíjakat beszedő szervezetet, mivel az annak ellenére követelt tőle pénzt számítógépe után, hogy nem hallgat online rádiót, és nem néz interneten át tévét sem.

Precedens értékű ítéletet hozott a koblenzi közigazgatási bíróság. A döntés értelmében nem kell szerzői jogdíjat fizetni a számítógépek után. Az ügyben eljáró testület július 15-i, de csak most nyilvánosságra hozott 1 K 496/08.KO számú ítéletében kimondta, hogy a felperes ügyvéd a munkájához használt, interneteléréssel rendelkező PC-je után nem kötelezhető rádió- és televíziódíj megfizetésére. A férfi az irodájában is használ számítógépet és rendszeresen keresi fel a jogi oldalakat, adatbázisokat. Az előírásoknak megfelelően tavaly januárban bejelentette a PC-t a rádió- és televíziódíjakat kivető és a fizetést felügyelő GEZ társaság díjbeszedő központjának.

A bejelentőlapra ráírta, hogy a tulajdonában lévő munkahelyi számítógéphez ugyan van internethozzáférés, azonban nem hallgat online rádiókat és nem néz internetes televíziókat sem. Emiatt pedig alkotmányellenes, hogy ha neki rádió- és televíziódíjat kell fizetnie. A GEZ mindezt figyelmen kívül hagyta és havi 5,52 euró befizetésére kötelezte. Az ügyvéd tiltakozott ez ellen és mivel a későbbi egyeztetések sem vezettek eredményre, beperelte a társaságot.

Az ügyet tárgyaló koblenzi közigazgatási bíróság a férfinek adott igazat, mivel elfogadta az indoklást, hogy valóban nem hallgat online rádiókat és nem néz internetes televíziókat a számítógépén. Az pedig, hogy a böngészőjében elérhetők ezek a szolgáltatások, még nem jelent automatikusan díjfizetési kötelezettséget. Ráadásul mindenkinek joga van a szabad tájékozódáshoz, ezt azonban a díj kivetése és beszedése gátolná. A GEZ ezzel megsértené az illető személy információs szabadsághoz fűződő jogát.

A szakértők szerint az ítélet akár hasonló perek százait indíthatja el, mivel most először mondta ki bíróság Németországban, hogy egy PC tulajdonosa vagy használója nem kötelezhető rádió- és televíziódíj fizetésére. A vita egyébként néhány hete robbant ki Németországban, ugyanis Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter a GEMA nevű szervezet éves közgyűlésén bejelentette, hogy a jövőben minden másolásra alkalmas készülék, így az asztali számítógépek is szerzői jogdíj-kötelesek lesznek. Ez az elképzelés, valamint a rádió- és televíziódíj fizetési kötelezettség óriási felháborodást váltott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adenoma #23
    Minden számítógéppel lehet gyilkolni, csak megfelelő helyre mért megfelelő ütés, és utána a széttröt darabokkal megfelelő helyen sebet kell ejteni az artériás vagy vénás rendszeren. ergó, bárki, aki távolról már látott, vagy már hallott róla, azokat kérjük, hogy közelről lője fejbe magát, mert ez az állapot nem megengedhető!!!
  • MrImy #22
    Ne feledd pár száz évvel ezelőtt a homoszexualitás is bűn volt, holnap lehet a pedofília és a kannibalizmus sem lesz az.

    Ez a világ megérett a pusztulásra!
  • vajon kiki #21
    már most elkezdtem iszonyúan bedrassolni
  • Akuma #20
    Viszont bűncselekményre való fejbújtásért eléggé súlyós büntetésre lehet számítani.
  • Akuma #19
    Nem igaz, hogy csak egy ember van németeknél, aki nem fosik egy ilyen céget beperelni. Talán még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis egy gyakorlott ügyvédről van szó. A többi ügyvéd vajon miért nem tette meg ezt a lépést... Szarnak mindenre, aztán sírnak, de ésszerű lépést nem tesznek. Majdnem ez a helyzet lehet itthon is. Rossz belegondolni.
  • vajon kiki #18
    egészen pontosan a hülyék másik oldalon vannak
  • vajon kiki #17
    a hülyék a túloldalon vannak...
  • vajon kiki #16
    ne is csodálkozzanak, ha egy ruppót nem fognak tőlem látni és mindenkinek a figyelmébe ajánlom, sőt buzdítom őket, aki engem olvas, hogy hozzám hasonlóan egy tiplákot ne költsön jogdíjakra, vásároljon kizárólag zárjegy nélküli kínai CD-ket DVD-ket, kalóz/feketepiaci és/vagy másodkézből származó számítástechnikai eszközöket, töltsön le filmeket/zenéket/játékokat és egyéb szoftvereket torrenten keresztül titkosítva és hogy meg se tudják figyelni, minden böngészését titkosítsa el a megfelelő böngészővel (xerobank.com) , ezenkívül próbáljon ki legalább egy (és legalább egyszer) egy linux disztribúciót is (tkp. egy linuxot is) mert a közhiedelemmel ellentétben lehet hogy neki az mégiscsak jobban fog tetszeni..
  • vajon kiki #15
    szednek tv és rádió-adót, szednek internetadót, szednek adót a média lejátszó és adattároló, adattárolásra alkalmas eszközök után (CD, DVD, (lejátszó, író, lemez), mp3 lejátszó stb..) és még ezek után van pofájuk korlátozgatni a netet és a letöltési sebességgel packázni
  • phoenix1 #14
    Ez nem igaz ami már a németeknél megy! Őszintén sajnálom őket! És hála, hogy itthon nincsen ilyen hülyeség! Elég a tv,rádió adó nem kell még egy púp a hátra, hogy még jogdíjat is fizessen az ember.