Berta Sándor

Bírósághoz fordulnak a DVD- és Blu-ray lemezgyártók

Végképp kútba esett Németországban a szerzői jogvédő társaságok és a CD-, illetve DVD-gyártók megegyezése, így utóbbiak a bíróságon keresik az igazukat.

A két fél közötti vitát a Német Szabadalmi Hivatal sem tudta megnyugtató módon megoldani, mivel a CD-, illetve DVD-lemezgyártók sokallták a szerzői jogvédők által a termékeikre kirótt jogdíjakat. Emellett a cégek azt is kifogásolták, hogy bizonyos termékek besorolása rossz és a jogdíjat is rosszul számolták ki a szerzői jogi társaságok. "Szerveztünk fellebbez a megegyezési javaslat ellen és az ügyet bírósági úton akarja tisztázni" - jelentette ki Paul Koglin, a Felvevő Médiák Információs Köre (IM) nevű szakmai szervezet új elnöke, aki egyben az Imation Németország ügyvezetője is.

Az Imation mellett a Panasonic, a Philips, a Sony és a Verbatim sem hajlandó elfogadni a szerzői jogvédők árjavaslatait. Utóbbiak egyébként, a ZPÜ szövetséggel az élen tavaly december 30-i keltezéssel egyoldalúan megjelentették a Szövetségi Közlönyben az új CD- és DVD-árakat. Az IM azzal érvel, hogy az új árak nincsenek összhangban a jelenleg hatályos törvényi előírásokkal és ezért jogellenesek. Ráadásul a ZPÜ-nek és a többi szervezetnek meg kellett volna várnia a tárgyalások lezárultát, nem pedig önhatalmúlag lépnie.

"Lépésünkkel világossá tettük a szerzői jogvédők számára, hogy a korábban kihirdetett árakat nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni. Amíg nem születik jogerős ítélet a követeléseket és az új jogdíjakat magunkra nézve nem tekintjük kötelezőnek" - közölte Paul Koglin. A ZPÜ és a többi szerzői jogvédő társaság azt szeretné, hogy ha egy újraírható CD esetében az eddigi 2,88 eurócentes jogdíj 19,7 eurócentre emelkedne, míg az egyrétegű DVD+/-R lemezeknél a jelenlegi 8,7 eurócent helyett 13,9 eurócentet kellene kifizetniük a kereskedőknek és ezáltal közvetve a vásárlóknak. Az újraírható DVD+RW-knél és DVD-RW-knél a jogdíj 27,1 eurócentre emelkedne, míg a szintén 4,7 gigabájtos DVD-RAM-oknál 55 eurócentre nőne.

A 25 gigabájt tárolókapacitású Blu-ray korongok esetében a jogdíj 3,47 euró lenne. Jelenleg Németországban egy 25 gigabájtos Blu-ray diszk ára bruttó 2 és 4 euró között van! Vagyis a jogdíj önmagában többe kerülhetne, mint a végfelhasználói ár. A németországi áremelkedések komoly hatással lehetnek a magyarországi CD-, DVD- és Blu-ray lemezbeszerzésekre is, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredménnyel zárul az IM kontra ZPÜ vita.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lowosan #5
  Miért van az hogy mindenhol a kiadók verik a nyálukat? Még úgy is hogy mindenki tudja róluk milyenek.
  http://index.hu/tech/2010/04/21/bukas_a_hitler-videok_utolso_napjai/
 • philcsy #4
  Ez a kapitalizmus csodája. Két multikat tömörítő szervezet egymásra támad.
  De nem kell félni, a végleges döntés olyan lesz ami mindenkinek jó. Kivéve nekünk.
 • philcsy #3
  Ne adj nekik ötleteket.
 • pasi29uk #2
  Ez az adó annyira abszurd számomra mintha kosár (mérettől függő) használati díjat fizettetnének velem a boltban.
 • B0nFire #1
  Nem baj, majd veszünk "Csehszlovákiából"