Berta Sándor

Ezúttal a lakáskereső portálokat támadják

Egyre többen bírálják a Rottenneighbor.com és más, a szomszédok megismerését célzó oldalakat, mondván, könnyen rossz hírét kelthetik bárkinek és még az sem biztos, hogy a közölt információk valósak.

A Rottenneighbor.com már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Németországban, Svájcban és Ausztriában is népszerű. A portál lehetővé teszi, hogy a lakást keresők vagy éppen csak kíváncsi emberek megtudhassák, hogy hol milyen szomszédaik lehetnek. Az elsődleges cél az volt, hogy a költöző vagy az új lakást kereső egyedülálló emberek és párok megtudják, milyen az új környezetük. Azonban a szolgáltatás idővel szomszédismertető programmá nőtte ki magát.

A Google Maps és markerek segítségével bárki megtudhatja, hogy kik lehetnek az új szomszédjai és a jelölések színe pedig még arról is felvilágosítást ad, hogy vajon az illető jó szomszéd-e vagy menekülni kell előle. A vörös nyíllal vagy színnel jelölt házaktól és lakóiktól például jobb távol maradni, a jelölésre kattintva kiderül az is, hogy miért: túl hangosan hallgatják a zenét, nincsenek tekintettel másokra, mogorva vagy éppen kötekedő emberek. A Rottenneighbor.com üzemeltetői szerint a felhasználók életében egyre fontosabb a biztonság és érthető, hogy egyre többen szeretnék tudni, milyen környékre is költöznek, hol laknak majd akár éveken vagy évtizedeken át.

"A platform célja semmi más, mint a házmesteri rendszer. Szó nincs biztonsági kérdésről, ez egyszerűen az együttélési szabályok betartásáról szól. Ráadásul senki sem garantálhatja, hogy a megadott adatok valósak, ezek többnyire csak a látogatók szubjektív megjegyzései" - közölte Hans Zeger, az Arge Daten adatvédelmi egyesület egyik vezetője. "Amennyiben ezek a megállapítások egy bizonyos személyre vonatkoznak, akkor ez Ausztriában a jelenleg hatályos jogszabályok szerint illegális és Németországban is biztos problémás lenne.

Nemcsak az emberek jó híre kerülhet veszélybe, hanem a megjegyzések miatt csökkenhet az ingatlanok ára is. A rosszindulatú állításokat igazoló bizonyítékok hiánya esetén az érintett személyek, üzletemberek, háztulajdonosok emiatt jogosan követelhetnének kártérítést" - hangsúlyozta Verena Eckert, az IT-Jog Ügyvédi Iroda jogásza. Tény, az összkép elég érdekes. Berlinben és környékén például több mint 20 jelölés található, azonban ezek zöme piros színű. A megjegyzést tevők ezt a lakók szellemi állapotával, vagy éppen zűrös és hangos, nem egyszer antiszociális életvitelével magyarázzák.

De a negatív megjegyzések nem hiányoznak Zürich vagy Bécs esetében sem. A Rottenneighbor.com tulajdonosai azonban a sorozatos bírálatok miatt kénytelenek voltak lépni és lehetővé tenni, hogy a negatív megjegyzések eltávolíthatók legyenek. A probléma csak az, hogy a világszerte, így többek között Németországban is egyre népszerűbb lakáskeresési közösségi portálok lassan már nem a valódi információcseréről és segítségnyújtásról szólnak. Persze ki ne szeretné tudni, hogy az általa kiválasztott lakókörnyezet valóban megfelelő-e...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #2
    Ez egy baromság. Van olyan szomszédom akit mindenki utál, velem meg teljesen korrekt, egy rossz szót se tudok rá mondani. Sok mindentől függ milyen a szomszédság.
  • Mighty #1
    Egy ilyen nem ártana itthon se :)