Berta Sándor

Intelligens szenzorokkal a hangos lakók ellen

A hagyományos építésű japán házak falai meglehetősen vékonyak. De persze nem csak Japánban okozhatnak problémákat a kelleténél és a szükségesnél hangosabb lakók, de a világ más országaiban lévő, vékonyfalú házakban is.

A japán kutatók persze már erre a problémára is megtalálták a megoldást. Olyan szenzorokat fejlesztettek ki, amelyek érzékelve a túl nagy hangzavart, hangerejük csökkentésre késztetik a lakókat. A padlóba épített szenzorok már akkor is bekapcsolhatnak, ha valaki túl hangosan járkál a lakásában vagy például csörömpöl. A szenzorok a hanghullámokon kívül a rezgést is érzékelni tudják.

A manaa sensaa-nak nevezett eszközöket az Ando nevű japán cég fejlesztette ki. A 10 x 10 x 3 centiméteres szenzorok akusztikus vagy optikai úton (például fénnyel) is képesek a csendriadó megszólaltatására. A cég szerint így megfékezhetők az egyedül otthon lévő, rosszalkodó gyerekek, hiszen az apa vagy az anya dorgálása felvehető és a riadóval együtt lejátszható. A riasztásokat a rendszer egy hónapon keresztül tárolja a számítógépben.

A japán mérnökök fontosnak tartották megjegyezni, hogy a manaa sensaa-t direkt úgy fejlesztették ki, hogy még véletlenül se sérthesse meg az emberek magánszféráját és a riadóktól eltekintve gyakorlatilag teljesen észrevétlenül működjön. A szenzorrendszer 2006 áprilisától kerül a boltokba, az ára meglehetősen borsos, több mint 200 euró, azaz 50 ezer forint lesz. Már csak az a kérdés, hogy a drága riasztónak van-e értelme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • LCO #35
  Panelban alattunk lakik egy néni, és olyan jo hallása van, hogy ha pl összejövünk 4-en kártyázni, és nevetgélünk éjfélkor, már azt is meghallja, és kopog a csöveken... már gondoltam rá, hogy kap egy olyan szőrös fülvédőt :) , de igazából nem hiszem hogy van megoldás. 5let valaki?
 • mrzed001 #34
  Egyébként gondolkodtam hangszigetelésen, de a parafa "tapéta" nem sokat ér, a hungarocell meg olyan izé, szóval marad, ahogy van :)
 • dez #33
  Nem emlékszem pontosan, de valami olyasmit olvastam, hogy jobb helyeken valamilyen kemény (de a betonnál persze puhább) gumiféleség van betéve a födémgerendák alá, és nem azok tartják a köv. emelet főfalait. Jobb esetben nem is egy darab betongerenda a plafon és a padló egyben. Meg asszem közfalak alá is lehet rakni egy vékony gumicsíkot. Meg ilyesmi. Persze egy közfal, vagy vékonyabb főfal túloldalán lévő közvetlen szomszéd basszusa ellen keveset véd, de legalább nem terjednek minden felé a hangok.
 • mrzed001 #32
  Haveromnál 40 centis a fal (keresztbe vannak a 40x20-asok letéve), és bizony a basszus azon is átmegy, sőt, mivel a basszus maga nem hang, hanem inkább ütés(lökéshullám), ezért az szépen végigfut a falban.
  Itt 20 centis vasbeton egy az egybe hozza át a szomszéd subwulfijának lökéshullámait. Ezzellen csak a hatfalas szigetelés védene, mert a plafon és a födém is lüktet (pohár víz Godzilla effekt az asztalon), szóval ezt sajna nehéz lenne leszigetelni (marad a FA testáplós zajszintcsökkentés :)) )
 • dez #31
  Mondjuk ha valaki valami gagyi zenét hallgat esztelen erős basszussal, annak mindenképp érdemes szólni, hogy nem kéne. :P
 • dez #30
  40? Nálunk max. 20 centi, azaz egy keresztbe tett tégla vastagságú a közfal (mivel téglaház, de abból talán a legvékonydongájúbb). Néha egyenesen az az érzésem, hogy nem is keresztbe vannak rakva azok a téglák az egyik falon, hanem hosszába...

  Úgy tűnik, valamiről nem tudsz: főleg a közép hangokat, de részben a basszust is nagyon vezeti maga az egybefüggő fal is (mármint a vékonyabb), és vannak erre megoldások, amikkel viszonylag olcsón sokat lehet segíteni. Csak sajnos még ezekre sem figyelnek oda. Sokszor egyszerű tudatlanságból. (Persze a legjobb megoldás a jó vastag fal.)

  És mert az emberek csak magukban zsörtölődnek, nem lépnek fel ez ellen a tendencia ellen. (Hanem inkább egymással civakodnak.) A hangszigeteléssel foglalkozó cégek sem hívják fel ezekre a figyelmet, inkább eladják a saját, utólagos, és drága megoldásaikat szegény lakóknak.
 • mrzed001 #29
  Ha csendet akarsz? Ja, más nincs. Viszont onnan érdekes bejárni télen :)
  És jobb lesz, ha nem veszel össze a helyi kakasokkal, mint a fürtös :)
 • dokar #28
  Akkor nincs más, ki kell költözni a vadonba!
 • mrzed001 #27
  Normális fal? 20 centis vasbeton igencsak normális, 40 centis tégla szintén normális. A hangerőt (magasat) szinte nullára csökkenti, de a basszus, azzal nem tud mit tenni. (a magas hangokat csak azért hallhatsz, mert pölö "körbemennek", szomszéd ablakán ki, tiéden be, merthogy az ablak sokkal kevésbé hangszigetel, mint a fal)
  Szóval ennél vastagabb falat felhúzni már értelmetlen lenne
 • dokar #26
  Normális fal kéne, nem olyan ami 'papírból' van! Engem is zavar, amikor minden este a fölöttem lakók bekapcsolnak vmi mosógépet, de az is zavarna, ha nem tudnék kellemes hangerővel megnézni egy filmet, mert jönne a rendőrség!