Berta Sándor

Új intelligens házőrző rendszer

Idén júliusban mutatkozhat be az Eaton Electrical cég Home Heartbeat technológiája, amelynek segítségével értesítést kapunk, ha a lakásunkban véletlenül kinyílt egy ajtó, egy ablak vagy nem kapcsoltuk ki a sütőt.

A Home Heartbeat rendszer egy sok szenzorból álló intelligens házőrző, ami automatikusan riaszt bennünket, ha észleli, hogy ha valamelyik háztartási készülék rendellenesen működik vagy nyitva van a garázsajtó.

Az intelligens otthon ötlete nem új keletű. Korábban már számos cég próbálkozott az intelligens, bizonyos szempontból önműködő ház megtervezésével. Eddig azonban ezek a lakások nem terjedtek el, ami részben a magas áruknak, részben pedig a bonyolultságuknak és összetettségüknek köszönhető.

2004-ben a Samsung próbálkozott intelligens ház tervezésével, be is mutatta azt, de a terület iránt érdeklődik a T-Com és a Panasonic is.

Az Icontrol például olyan videokamerákat gyárt, amelyek a megfigyelt anyagokat vagy adatokat képesek az interneten továbbítani. A szélessávú technológiák szintén elősegíthetik az intelligens házak elterjedését. Vagyis minden adott ahhoz, hogy hamarosan mindez már ne csak futurisztikus ötlet legyen, hanem a mindennapok valósága.

Egy intelligens otthon megtervezése nem egyszerű feladat. A szenzoroknak nemcsak a maguk feladatait kell elvégezniük (ajtó- vagy garázsnyitás, fény- és hőmérséklet-szabályozás stb.) de az adatokat továbbítaniuk kell a központi rendszernek is. Végül, mivel egy család több tagból áll, úgy kell kifejleszteni az adott rendszert, hogy az figyelembe vegye az egyes személyek igényeit is és ne is zavarodjon össze. A Home Heartbeat előnye, hogy a rendszer részét képező szenzorokat tetszés szerint elhelyezhetjük, vagyis a hálózatot állandóan bővíthetjük. A megoldás hasonlít a Windows operációs rendszerekben megtalálható Plug and play-elvre. Minden szenzornak megszabhatjuk a feladatát és egy távirányító vagy a mobiltelefonunk segítségével ellenőrizhetjük, hogy otthon valóban minden rendben van-e.

A Home Heartbeat egy 175 dolláros startcsomagot dob majd a piacra, ami egy központi állomást és egyetlen szenzort fog tartalmazni. A központi állomást úgy lehet beállítani, hogy a riasztást automatikusan küldje tovább egy számítógépnek vagy az Eaton rendszerének. A csomag árában 200 riasztási lehetőség van. A szett tovább bővíthető tetszőleges számú szenzorral és egy 1000 riasztást lehetővé tévő, 50 dolláros csomaggal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #6
    Waterman, ennél is egyszerűbb amit én írtam, egy régi symbianos mobilra (7650-es már 12-13 körül mozog) telepíted a SpyCam vagy hasonló nevű progit, ami MMS-t küld egy előre megadott telszámra ha mozgást érzékel, így bárhol vagy még netkapcsolat sem kell és van egy fotód a betolakodóról. Egy MMS meg mennyi, 50 ruppó...
  • Ashcroft #5
    Az ötlet maga amúgy nem rossz, de érdekel hogy valósitják meg magának a rendszernek a biztonságát...
    Lassan már nem csak a jobb autótolvajok járnak majd feszítővas helyett laptoppal lopni, hanem a betörők is. Ha találsz ilyen rendszert, akkor legalább biztos van is mit vinni onnan. :)
  • RoliSoft #4
    Szimplább streammingolni a videot. :P
  • waterman #3
    pláne, ha bennmarad véletlen a macsek, vagy a szenzor rálát a madárkalitkára.. egyik ismerősünk a mi számunkat is megadta a házőrzőjének, így aztán minden héten felhív minket az automatika, mert túl érzékeny és mindenre riaszt..

    "Az Icontrol például olyan videokamerákat gyárt, amelyek a megfigyelt anyagokat vagy adatokat képesek az interneten továbbítani."
    - ez nagyon nagy cucc, végy egy webkamerát, keress egy progit ami 10 másodpercenként hajlandó csinálni egy képet, telepíts egy apache-ot, mentsd a képeket a könyvtárába és kész. a képek a neten vannak, ha van netkapcsolatod..
  • Csuki101 #2
    Milyen hülyeség már az, hogy 200 riasztási lehetőségre van mód, további riasztásokért meg fizetni kell.
    Ha megveszek egy ilyen elektronikát, akkor ne kelljen már többet fizetni...b@romság
  • Gerygrey #1
    Nem tudom hogy vagytok vele, de nekem még sosem volt olyan hogy véletlenül kinyíljon egy ajtó. Mozgásérzékelős kamerás interneten (MMS-ben) értesítős okosságot meg 13kHUF-ból össze lehet hozni egy olcsó symbianos telefonnal... Valahogy én nem rajongok az ilyen cumókért, inkább a "szerver a garázsban és arról megy a házimozi, meg a net a nappaliban és alaptopon" típusú megoldásoknak látnám értelmét