SG.hu

Feljövőben a reklámprogramok

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja júliusban is megjelentette toplistáját a júniusban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról.

Jelentősen átalakulóban van a kémprogram toplista: június során a napi helyezéseket figyelembe véve először kerültek többségbe a kéretlen reklámokat megjelenítő adware, illetve a böngészőbe beépülő toolbar programok, a végleges eredményt tekintve pedig immár öt reklámprogam található a toplistán. A reklámprogramok a spamekhez hasonlóan gyógyszereket, órákat, elektronikai cikkeket hirdetnek, de még az amerikai zöldkártyájához kapcsolódóan is találkozhatunk különféle hirdetésekkel. Az elmúlt hónapban az Adware.NetAdware.Gen több napon is átvette a vezetést a sokáig "betonbiztos" első helyezettől, a kémprogramok előtt az utat megnyitó Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec trójai letöltőtől.

Ugyancsak a hirdetési programok előretörését jelzi, hogy a harmadik helyre felugrott Virtumonde reklámprogram immár alig okoz kevesebb fertőzést, mint az első helyezett trójaiak: a köztük lévő különbség alig 0,18 százalékpontos. Rajta kívül a negyedik, hatodik, hetedik és kilencedik helyen tanyáznak kéretlen reklámokat megjelenítő káros alkalmazások. Továbbá újdonságnak számít a Win-Spy, amely igazi kémprogramként a számítógéphez csatlakoztatott webkamera bekapcsolásával video- illetve hangfelvételeket is képes rögzíteni.

Antivírus, vagy kémprogram-eltávolító?

Az eddigi listavezetők csökkenő tendenciájából kiolvasható, hogy a vírusirtók fejlesztői felismerték: muszáj foglalkozniuk a kémprogramokkal, hiszen ma már ezek a kártékony alkalmazások legalább akkora veszélyt jelentenek, mint pár éve a vírusok jelentettek. Ráadásul, míg a vírusok legfeljebb pusztítani voltak képesek - legrosszabb esetben letörölve a merevlemezt, esetleg kijavíthatatlan hardveres problémát okozni -, addig a kémprogramok már komoly visszaélésekre, egyúttal bűncselekményre is adnak lehetőséget.

"Az antivírusok fejlesztői néha népszerűbb kémprogramokat is hozzáveszik az adatbázishoz, így rögtön érezhetően visszaesik azok pozíciója a toplistában, míg más, az antivírusok által átengedett kémprogramok előre kerülhetnek. Ez jól látható a Virtumonde példáján is, ami kémprogram létére vezeti az antivírus toplistákat, viszont ezért leszorult a CounterSpy dobogójáról. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy nagyon kevesen használnak jó kémprogram védelmet, antivírussal viszont jól fel vagyunk már szerelkezve" - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője. Csakhogy ezzel a magatartással az antivírus szállítók hamis biztonságérzetet keltenek a felhasználókban, hiszen a kémprogram-védelem különálló terület, egyedi tudást és fejlesztést igényel, ráadásul a kémprogramok száma mára már jóval meghaladja a vírusok számát. Az ok érthető: a vírusírók károkozás, a kémprogramok fejlesztői haszonszerzés érdekében fejlesztenek.

A kémprogramok előretörését jól mutatja a Sunbelt hazai cégeket érintő statisztikája: 108 olyan cég hálózatát vizsgáltak át CounterSpy kémprogram-eltávolítóval, amelyek használtak ugyan antivírust, ám kémprogram-eltávolítót még nem. Az eredmény rosszabb, mint a nemzetközi tendencia: 108 cég közül 73 hálózatában talált a CounterSpy legalább két súlyos, adatlopást lehetővé tevő vagy a produktivást jelentősen csökkentő káros alkalmazást. "Ez azt bizonyítja, hogy minden kornak megvan a maga IT-biztonsági kihívása: az ezredforduló környékén ezt az vírusok, ma pedig már a kémprogramok jelentik." - teszi hozzá Bódis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!