MTI

Bloggerek tiltakozása egy párizsi meleg reklám ellen

Ultrakonzervatív katolikusok internetes tiltakozásának áradatát indította el egy, a párizsi metrókban elhelyezett reklámplakát, amelyen két férfi látható, amint összeölelkezve alszanak egy hatalmas matracon.

A fotót az ágyakat a világhálón keresztül árusító Matelsom cég választotta reklámkampányához, amelynek jelmondata: és önök hogyan alszanak? A homoszexualitás eme nyílt bemutatása nem tetszett a magukat "újreakciósoknak" nevező mozgalmaknak, amelyek pillanatok alatt több száz felháborodott emaillel árasztották el a Matelsomot. A tiltakozók elítélték "a homoszexuális viselkedés banalizálását a metróban, ott, ahol családok és gyermekek járnak nap, mint nap". Felhívják a figyelmet arra is, hogy "egy olyan cégnek, amely ad az imázsára, nem lenne szabad azonosulnia a szodómiával".

Emery Jacquillat cégtulajdonosnak azonban esze ágában sincsen a reklámot kivonni a forgalomból. Számára a fotó nagyon "visszafogott", ezzel szemben a tiltakozó bloggerek "retrográd" nézeteket képviselnek, és nem látják, hogy az egész kampány "Franciaország imázsára épül". A reklámhadjáratnak ugyanis több plakátfotója is készült: egyiken egy anya alszik gyermekével, egy másikon egy heteroszexuális pár, de megjelenítenek egy idős, egyedül alvó nőt is. Jacquillat arra is felhívta a figyelmet, hogy a melegek a piac "jelentős szeletét" képviselik. "Korunk imázsáról van szó. A homoszexuálisok részei a társadalmunknak. Nem kell úgy tenni, mintha nem így lenne" - mondta a Matelsom főnöke.


Persze a tulajdonos nem tud mindenkit meggyőzni. Egy 22 éves, Thibaud nevű "neoreakciós", aki elindította a vitát a konzervatív bloggerek között, botrányt kiáltott: hangsúlyozta, hogy a franciáknak csupán 5 százaléka vallja, hogy élete során voltak homoszexuális tapasztalatai. Ez pedig szerinte nem elegendő e reklám igazolásához. E csoportoknak már önálló hálózata van az interneten. Florent Le Bot, a Libération című baloldali francia lap szakértője szerint nincsenek sokan, ám a világháló lehetőségeinek köszönhetően elég jelentős a visszhangjuk. Eszközük új, eszméik azonban régiek. "Ellenzik a modernizációt, azt tartják, hogy 'régen' jobb volt, és hogy a társadalom aranykora a nagy francia forradalmat megelőző időszak volt" - mondja Le Bot.

Nem ez az első eset, hogy egy meleg hirdetés botrányt okoz a párizsi metróban. 2005-ben például sokat beszéltek a Rainbow Attitude-ról, egy meleg szalonról, amely reklámplakátjain két férfi szenvedélyes csókját mutatta be. A Metrobus, amely a párizsi metrócég, a RATP reklámjaiért felelős, nem volt hajlandó kitenni a plakátokat a francia főváros metróiban és autóbuszain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #25
    Na most csaptad le a biztosítékot. A genetika rasszizmus? Börtönbe Czeizel Endrével !
  • nickwearby #24
    Valami ilyesmit akartam írni, csak megelőztél :)

    Egyébként ezután a megjegyzése után, hogy
    " Ha szüleid feketék voltak te is fekete leszel, ha fehérek te is fehér leszel "

    szerintem semmi értelme a genetikáról vagy bármi értelmes dologról vitatkozni vele.
  • mrzed001 #23
    "én azért a sajátomat magam fogom nevelni, a környzete is, de alapvető dolgokat tőlem fogja megtanulni, illetve a családjától"
    ahan, én is ezt hittem. Aztán elbeszélgettem egy VALÓDI pedagógussal (pölö japánból jártak hozzá nevelési és oktatási metodikát tanulni).
    40 éves pedagógiai háttérrel nehéz vitatkozni. Egyébként kérdezz meg róla (csak 1 éve az általánosban) bármely idősebb advanced óvónőt, horror sztorikat fog mesélni.
    És igen, a legjobb ami történhet a gyerekkel, ha kiközösítik, ekkor van a legnagyobb esélye hogy értelmes, okos és konstruktív legyen (mivel ilyenkor csak a család neveli, akárcsak azt a pár további kiközösítettet, akik a barátai lesznek)
  • Mike at home #22
    te neveled a gyereked
    bár lehet, hogy a tiédet a környezete :)
    én azért a sajátomat magam fogom nevelni, a környzete is, de alapvető dolgokat tőlem fogja megtanulni, illetve a családjától
  • Mike at home #21
    flém semmiképpen
    egyszerüen kicsit szomorkás megállapítás
  • mrzed001 #20
    Ez most hozzászólás volt, vagy flém ???
  • mrzed001 #19
    Igen, ha az ember genetikáról és öröklődésről beszél, akkor valaki tutira benyögi ezt a síkhülye fajelmélet és rasszizmus meg egyéb marhaságokat.
    Az vagy ami a génjeid szerint vagy [PONT]
    Ha szüleid feketék voltak te is fekete leszel, ha fehérek te is fehér leszel [PONT]
    Ha szüleid pincsik te is pincsi leszel, nem roti [PONT]
    A pincsi sokat ugat a roti meg nagydarab [PONT]
    Ezt úgy hívják, hogy fajtajelleg [PONT]
    Ha a pincsi azt állítja a rotiról, hogy nagy benga állat, akkor nem rasszista, hanem fajtajelleget állapít meg [PONT]
    Hülye vagyok, hogy egysoros érvektől mentes irományodra egyáltalán válaszolok [PONT]
  • mrzed001 #18
    "Még mindig úgy gondolom, hogy a gyerekek ha megmagyarázzák nekik, hogy mit látnak, nem fogják azt a viselkedésmintát követni,
    már csak azért sem, mert 99%ban a családi mintákat követik"
    Na itt tévedsz egy akkorát mint a Ferihegy 2.
    NEM te neveled a gyereked, hanem a környezete.
    Jobb óvodában még pedagógus foglalkozik vele, rendre is neveli, aztán 1 év múlva ismét találkozik a gyerekkel és elszörnyed, hogy mi lett belőle, ki ez a köpködő, mocskosszájú kis bandita.
    Igen, mindössze 1 év az általánosban elég, hogy a jól nevelt gyerekből rossz legyen: alul fizetett tanár, aki általában ugyebár NEM PEDAGÓGUS, hanem CSAK egy 1.0-ás tanár (tisztelet a kivételnek), eleve félrenevelt osztálytársak akik hangadó és/majd követendő példa lesznek ... bizony, onnantól kezdve ŐK nevelik a gyereket, és nem te. Ha rossz osztályba került, vége.
    Láttam felnőttet akit komolyan terrorizáltak menő osztálytársai, láttam olyat akit kirekesztettek (én is ilyen voltam ... szerencsére ... mi jártunk a legjobban sztem), volt aki mindenáron meg akart felelni nekik, na az járt a legrosszabbul, azt BÁRMIRE rá tudták venni.
    Szóval ha eddig nem tudtad volna, ezért nagyon fontos, hogy milyen osztályba kerül általánosban a gyerek, mert nagyrészt ott dől el, hogy mi lesz vele, milyen lesz a jelleme. Ekkor a legjobban befolyásolhatóak külső tényezők által (osztályközösség, banda), és ekkor hallgatnak a legkevésbé a szülőkre (lázadó korszak).
    Ezek alaptételek gyermeknevelésből, jobb ha tudod.

    "A másik dolog pedig a gének terjesztéséről : ha úgy van, akkor ennyi erővel nekünk se legyen gyerekünk, mert bármelyikünkben ott lehet az a gén, ami homoszexualitást okoz."
    (valamilyen szintű) Hajlam alakulhat ki ugyebár a génkészletek elegyedéséből (ha szülőknek és nagyszülőknek sem volt rá hajlamuk, akkor eléggé icipici a valószínűsége genetikailag, persze apró mutációk bármikor előfordulhatnak, ezt hívják evolúciónak ... ha életképesebb, fentmarad, sőt szaporodik, ha életképtelen elpusztul).
    Mellesleg nincs ezzel semmi probléma. Mindössze ne szaporodjon, mint ahogy Dawn kórosokat és egyéb genetikailag komolyan sérült személyeket sem kell erőszakkal szaporítani (mivel az emberi génpool komoly károsodásához és degenerációjához vezetne ... az "isteni 4%"-ot már páran így is csak "isteni 3%"-ként emlegetik).
    Ismétlem maram: Evolúciótudatosság !
  • Mike at home #17
    mondjuk egy mrzedtől nem is vártam mást
  • Mike at home #16
    egyetértek
    az hogy egy társadalomban mi a normális, mi nem, azt a kultúra határozza meg