SG.hu

Jobban kereshetők lesznek a Flash-tartalmak

Az Adobe Flash technológiája javítja a keresési eredményeket a dinamikus tartalmak és a gazdag internetes alkalmazások esetében.

Az Adobe ma bejelentette együttműködését a tartalomkeresési szektor vezető vállalataival, hogy a dinamikus webes tartalmak és a gazdag internetes alkalmazások (RIA) keresési találatainak száma jelentős mértékben növekedhessen. Az Adobe optimalizált Flash Player technológiát nyújt a Google-nak és a Yahoo!-nak, hogy javítsa a Flash fájlformátum (SWF) keresőmotorok általi indexelését. Így a keresők olyan információkat is felfedezhetnek, amelyek korábban rejtve maradtak a keresőmotorok előtt. Ezzel az Adobe Flash Player programban futó, több millió RIA és dinamikus tartalom automatikusan relevánsabb találatokat fog biztosítani.

Jelentős előny, hogy a RIA-fejlesztőknek és a gazdag webes tartalmakat előállítóknak nem kell majd kiegészíteniük a meglévő és jövőbeli SWF-tartalmakat, hogy kereshetők legyenek, hanem most már biztosak lehetnek benne, hogy a felhasználók világszerte képesek lesznek megtalálni alkalmazásaikat.

A nyilvánosan közzétett SWF-specifikáció ismerteti azt a fájlformátumot, amelyre építve gazdag alkalmazások és interaktív tartalmak juttathatók el a felhasználóknak az internethez csatlakoztatott számítógépek 98%-ára telepített Adobe Flash Player programon keresztül. Bár a keresőmotorok már most indexekkel látják el az SWF-fájlokban lévő szöveget és hivatkozásokat, a gazdag internetes alkalmazások és dinamikus webes tartalmak esetében általában nehéz volt teljesen átadni az információt a keresőmotornak a változó állapot miatt - ez a probléma a többi RIA-technológiát is érinti.

"Eddig rendkívül nehéz feladatot jelentett a weben található több millió RIA alkalmazás és dinamikus tartalom keresése, így átvettük a kezdeményezést az Adobe Flash Player lejátszóban futó tartalom keresési lehetőségeinek javítása terén" - mondta David Wadhwani, az Adobe platformok fejlesztését végző üzleti egységének alelnöke és ügyvezetője. "Elkezdtünk együttműködni a Google és Yahoo! keresőkkel annak érdekében, hogy jelentősen javítsuk a gazdag tartalmak keresését a weben. E képességet még szélesebb körben tervezzük elérhetővé tenni, hogy minden tartalomszolgáltató, fejlesztő és végfelhasználó ugyanúgy részesüljön az előnyeiből."

A Google elkezdte bevezetni a Flash Player technológiát és beépítette azt a keresőmotorjába. Az Adobe segítségével a Google most már jobban tudja olvasni a Flash technológiát használó oldalakon lévő tartalmat, és ezzel segít a felhasználónak a releváns információk megtalálásában. Ennek eredményeképpen a már korábban is létező, Adobe Flash technológiát használó több millió RIA és dinamikus webes tartalom, beleértve a futásidőben betöltött tartalmakat is, azonnal kereshető, és nincs szükség arra, hogy a vállalatok és fejlesztők módosítsák azokat.

"A Google keményen dolgozott azon, hogy fejlessze az SWF-fájlok beolvasásának és megkeresésének módját" - mondta Bill Coughran, a Google vezető műszaki alelnöke. Az Adobe és a Google együttműködésének köszönhetően segíthetünk a tartalom jobb indexelésében azon webhelytulajdonosoknak, akik az Adobe Flash szoftverrel készítik el weblapjaikat. Ha fejlesztjük a dinamikus tartalom feltérképezését, összességében javítjuk felhasználóink általános keresési élményét."

A Yahoo! is szeretne jobb webes keresési képességeket biztosítani az SWF-fájlok esetében a Yahoo! Search következő verziójában. "A Yahoo! elkötelezetten támogatja a webfejlesztők igényeinek kielégítését, és ezért tervezi a kereshető SWF-fájlok támogatását. Az Adobe szakembereivel együttműködve próbáljuk megtalálni a lehető legjobb megvalósítási formát" - mondta Sean Suchter, a Yahoo! keresési technológiákért felelős alelnöke.

"A tervezőket és webfejlesztőket régóta zavarja, hogy a keresőmotorok nem férnek hozzá jobban a Flash technológiával létrehozott tartalomhoz. Fantasztikus látni az Adobe és a keresőmotorok közvetlen együttműködését a helyzet fejlesztésén" - mondta Danny Sullivan, a SearchEngineLand.com vezető szerkesztője. "A módosítások segítenek a korábban láthatatlan információ láthatóvá tételében, és valószínűleg jobb keresési élményt biztosítanak a felhasználóknak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)