Berta Sándor

Hamis termékek miatt kell kártérítést fizetnie az eBay-nek

A párizsi gazdasági bíróság precedens értékű ítéletet hozott, amikor összesen 38,8 millió euró kártérítés fizetésére kötelezte a népszerű online aukciós platformot.

A vád szerint az oldal nem csak lehetővé tette, hogy felhasználók hamisított árucikkekkel kereskedjenek, de felbukkantak olyan exkluzív termékek is, amelyeket a Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) csak bizonyos kereskedői láncokban értékesített. A testület végül az 50 millió eurós kártérítést követelő felperesnek adott igazat. Az ítélet értelmében az eBay köteles 19 millió euró kártérítést fizetni az LVMH-nak, több mint 16 millió eurót Christian Diornak, míg a bíróság az LVMH exkluzív kereskedői rendszerének feltörését további 3 millió euróval "honorálta". Az utóbbi összegen a Dior, a Guerlain, a Kenzo és a Givenchy osztoznak. A határozat kimondta: az eBay megsértette a gyártók jogait és károsította a jó hírnevüket.


A Louis Vuitton táskák darabja több ezer dollárba kerül

Az eBay fellebbezett a döntés ellen, mivel szerinte azzal, hogy a Louis Vuitton exkluzív módon adta el egyes termékeit, lehetetlenné tette, hogy azokat minden fogyasztó megvásárolhassa és így tisztességtelen módon járt el. "Ez egy nagyon fontos döntés és nem csak a mi termékeink, hanem az egész gazdaság szempontjából. A cél az, hogy gátat szabjunk az internet élősködő és undorító praktikáinak" - jelentette ki a határozat kihirdetése után Pierre Godet, az LVMH tanácsadója. Az ítélet még nem jogerős.

Egy hónapon belül ez már a második elmarasztaló döntés volt a világ legnagyobb árverési honlapja ellen, hiszen szintén Franciaországban június elején egy bíróság kimondta, hogy az eBay felelős azért, mert a felhasználók két hamis Hermes-táskát kínáltak eladásra a rendszerében. A portálnak ezért összesen 20 000 euró kártérítést kellett fizetnie. Ráadásul májusban a Német Legfelsőbb Bíróság is a hamisítványok kiszűrésére kötelezte az online aukciós platformokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #26
    Attól hogy valami olcsó még nem jelenti azt, hogy hamis. Simán lehet használt - el kell adni mert időközben apjukat hűtlen kezeléssel vádolják. Vagy egyik bolt kiárusít mert az már megmaradt tavalyi modell és nem kell a kutyának sem...

    A termék eredetiségét így megvizsgálni baromira nem lehet. Max ha egy eladót rajta kapnak akkor kitiltják, de ezt az eBay eddigis csinálta.

    Ennyi erővel a postát is lehetne piszkálni, hogy rajta keresztül hamis termékek mentek át (ld "termék-mosás" :)) és ebből hasznot húzott. (Sőt németeknél pl. a posta nyújt eBay szolgáltatást: be lehet vinni, ott lefotózzák és helyetted meghirdetik fix jutalékért... Legalábbis 3-4 éve még volt ilyen szolgáltatásuk.)
  • tomcsa4 #25
    De ha te varrsz egy táskát, nincs jogod eladni? Hogy most mi a "márkája" az lényegtelen. Ha jólelkű vagy Szeszmester (aka neved, most nickedet írtam ide) ha pofátlan, odateszel egy Nike-ot vagy bármit.

    Sajnos túl költséges lenne az intézményes intészkedés és nem is megvalósítható, nem szeretik az ilyet. Nem lehet kiszűrni sehogy sem. Ez az internet hátránya. Tágabb az eladási tér, de viszont picit bizalmatlan is!
  • Szeszmester #24
    Nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani, kis tételnél keresni sem fognak, nagynál meg én is úgy csinálom, hogy azért ne találjanak meg egykönnyen.

    A kép az csak egy kép, attól még küldhetnek hamis dolgot.

    Ezt az intézményes dolgot nem tudom, honnan vetted, de nem is az én dolgom, hogy megoldjam az e-bay problémáit. Másrészt meg nem kell minden terméket ellenőrizni, csak új szabályokat kitalálni. Majd ha fizetnek érte, gondolkozom rajta.

    Szerintem büntessék csak meg őket, talán a jövőben kitalálnak valamit.


    A megkerülős dolognak nincs értelme, szerintem félrefordítás lehet, ha a tulajdonomban van valami, azt bármikor eladhatom, nevetséges mindenféle próbálkozás ennek a korlátozására.
  • akosf #23
    Ha jól értelmezem a cikket, akkor az eBay-t nem azért bírságolták meg mert hamis termékekkel kereskedtek a felhasználóik, hanem azért mert "az eBay megsértette a gyártók jogait és károsította a jó hírnevüket", mégpedig az exkluzív csatornákon történő értékesítés megkerülése miatt. De ez így is dühítő dolog, hiszen ha a valaki szabadulni akar az exkluzív csatornán beszerzett dolgaitól, akkor már miért is ne tehetné azt akár az eBay-en keresztül.

    Amúgy meg a franciák mind bolondok. Ott van pl. a párizsi Eiffel-torony, még mindig működtetik pedig sosem fognak olajat találni...
  • Csaba42 #22
    Ha az eBay eljár ellened, és megtalálnak az illetékes hatóságok, akkor mehetsz Isten hírével a dutyiba. Ennyit tehet az eBay, többet nem lehet. Ráadásul egy hamisított termék eredeti megfelelőjéről (kis?) szerencsével lehet képet lehet a neten. Ha pedig nem találják meg a hamisítót, akkor az lenne a követendő tendencia, hogy le kell valakin verni?! Pfff.

    Az eBay meg nem fogja kötelezővé tenni, hogy Kína Chinghuan falujából is méltóztasson a kis taknyos Wong elhúzni Londonba (vagy bármely messzi nagyvárosba), hogy igazolja, a meghirdetett termék eredeti. Ez csak úgy működhet, hogy az aktuális ország fővárosában létrehoz egy intézményt, ahol ezt meg lehetne tenni. Számoljunk akkor, hány ország is van a Földön, ahol eBayeznek, és mennyibe kerülne mindenhol egy ilyen intézményt felhúzni?
  • Szeszmester #21
    A gagyit hamisítvány értelemben használtam, bár rossz minőséget is jelent.

    Értelek titeket, tisztában vagyok a probléma nagyságával.
    Értem, hogy ami 3000 Ft, az hamis.
    De miért ne adhatnám el ugyanazt mondjuk 30.000 vagy 300.000-ért?
    Ha az e-bay feljelentést is tesz, nem fogod látni a pénzed.
  • Csaba42 #20
    "Az már az e-bay dolga, hogy hogyan oldja meg a szűrést."
    Ha ilyen okos vagy, miért nem állsz elő "egy szűrési ötlet"-tel, amit aztán kilóra megvehetnek? Tudod egyáltalán, hány termék van az eBayen??? Nem fogják egyesével végignézni (de még így sem deríthető ki, melyik a hamisítvány, ez totál egyértelmű), de az eladók sem írják be a termékleírásba, hogy "Vigyázat, hamisítványt árulok!", hogy kiszűrhető legyen. Egy nemzetközi online aukciós piac esetében csak és kizárólag bejelentés alapján mehet ez az egész - ami VAN az eBayen is. Ami meg a termékeket illeti, naná, hogy minden eredeti és bontatlan. Persze nagyon könnyű azt mondani, hogy erre rácsesztek az eBayes skacok, és röhögni rajtuk.

    "de az e-bay kötelessége lenne, hogy fellépjen az ilyen esetek ellen és védje a becsületes felhasználókat"
    Akár hiszed, akár nem, tesznek is lépéseket, de bejelentés alapján. Tudom, mert én is eBayezek. Előre nem fogják megmondani, hogy a viagra422 nevű felhasználó lopott/hamis cuccokat fog eladni, ezért azonnal töröljük a picsába az accountját. Vagy szerinted médiumokat kéne alkalmazniuk?

    "a WoW arany árusítási nyilván nem ugyanaz a jogi kategória,"
    Nem ugyanaz, de tomcsa4 azt próbálta kifejteni, hogy az is illegális, és ebből kifolyólag büntetendő.

    "Szerintem teljes mértékben érthető, hogy sem a gyártó, sem a vásárló nem örül, ha hamisítványt árulnak az egyik legnagyobb rendszeren, igenis lépjenek fel ez ellen!"
    Szerintem meg teljes mértékben érthető, hogy MÁR RÉG FEL-LÉP-NEK EZ EL-LEN, így ezen nincs mit tovább ragozni. Úgyhogy a kijelentéseddel nem csináltál nyarat.
  • Munkas #19
    Amelyik cégnek jól megy azt meg lehet büntetni, akinek nem arra nem szabnak ki akkora bírságot hiszen úgysem tudná megfizetni. És az a modern jogban a nagy álszentség az „igazság” védelmében.
    Itt is minden bizonnyal, az eladót perelték be először 20 M$-ra, aztán kiderült, hogy pár ezresnél többet nem lehet beszedni tőle, ami még a jogtanácsosok költségét sem fedezete. Ekkor kerestek további bűnbakokat, persze nem olyanokat akik valóban hozzájárultak a csaláshoz (gyártók, beszállító cégek stb.), hanem akiknek biztos van miből fizetni. Nyilván a bíró is „belátta”, hogy a megkárosított felperesnek így vagy úgy, de „igazságot” kell szolgáltatni.
    Jött az Ebay. Aztán ha nem sikerül, akkor az internetszolgáltató, aki szintén nem ellenőrizte, hogy milyen megátalkodott csalóknak biztosított net hozzáférést. Sőt a számítógépgyártóknak is komoly felelőssége van abban, hogy ilyen ügyletek jöhetnek létre, hiszen nélkülük nem lehetne neten hamisítványokat árulni…
    A per során nyilván a bíróság előtt is egyértelművé vált, hogy az Ebay-nak érdemi ráhatása nem lehet az ilyesmikre. A bírság ellenére sem tudnak mit kezdeni a csalókkal. Ez pont az igazságszolgáltatás jogköre lenne. De itt nem a csaló megbüntetése a cél, hanem, hogy valaki sokat fizessen. Sajnos a lehúzós amerikai joggyakorlat lassan hozzánk is beszivárog.
  • P3h3ly #18
    Egyetértek veled hogy ez az ítélet a vásárlóknak is jó, de emellett messziről süt le róla hogy csak a pénzéhesség diktálta és ezért vannak felháborodva egyesek itt is.

    Ilyen háttérrel mikor a jogvédők gyakorlatilag mindenkiből próbálnak kisajtolni amennyi pénzt csak bírnak mindenféle nevetséges és kevésbé nevetséges indokokkal ez az ítélet is igencsak ellenszenves.

    Továbbá te is láthatod hogy nem egyszerű a gagyi cucc kiszűrése az ebay-en hiába is próbálkoznak.
  • tomcsa4 #17
    És a sok Rolex a vaterán? Valamelyik 3000 ft-ért megy el! Hát én nem hiszem el, hogy 3k huf-ért lehet venni Rolexet, holott nincs odaírva hogy hamisítvány! Az ember kb-ra tudja mennyi és eldönti vajon igazi-e vagy sem.