MTI

Árverésen a karácsonyi ajándékok

Nagy-Britannia máris a nem kívánt ajándékok elpasszolásának lázában ég. Egy kutatás szerint a britek ebben az évben mintegy 800 millió eurót költöttek erre.

Az eBay internetes árverési oldal megrendelésére készült felmérés szerint őfelsége minden alattvalója harminc eurónyi olyan áruval rendelkezik e napokban, amelyet a háta közepére sem kíván. Mi hát a teendő? Hogy ne kelljen szemétre dobni a számos CD-t, DVD-t, ruhákat, ékszereket és még ki tudja, mi mindent - a lakosság mindössze négy százaléka szánja el magát e brutális lépésre - különféle lehetőségek adódnak. Az első éppen maga a közvélemény-kutatás megrendelője. "Az év végéig mintegy hatmillió új ajánlat felkerülésére számítunk" - mondja Richard Kanarek, az eBay egyik szóvivője - "ez éppen duplája a karácsonyt megelőző héten regisztrált termékek számának".

Ezekben a napokban az oldalon tényleg minden megtalálható. A legkülönösebb holmi talán az a csomag, amelyet egy fiatal lány kínál eladásra. Az ajándékot a vőlegényétől kapta, aki aztán éppen szenteste elhagyta őt. A lány az ajándékot ezért ki sem bontotta a díszes csomagolásából, hanem felkínálta az eBay-en. A "vaklicit" leütésekor kapott összeget pedig jótékony célokra ajánlja fel. Az árverési oldal lehetséges alternatívája az Amazon.com, ahol nem kell a licitálás végét várni. Itt egyszerűen szabott árakon hirdethetjük meg eladnivaló dolgainkat.

Sokan hasznot kovácsolnak a nem kívánt meglepetésekből: továbbajándékozzák. A Citibank pénzügyi vállalatcsoport kutatása szerint az ajándékok mintegy fele jut erre a sorsra. A nők hajlamosabbak az "újrahasznosításra": 49 százalékuk jelentette ki, hogy tovább szokta adni a felesleges ajándékokat. A férfiaknak csak 37 százaléka "reciklál". A Daily Telegraph című napilap figyelmezteti a továbbadókat, hogy ne vegyék ki a tárgyakat az eredeti csomagolásukból, de készítsenek hozzá új díszcsomagolást, valamint óvatosan figyelmeztessék a megajándékozottat, nehogy valahogy visszakerüljön az ajándék a megvásárlójához.

A legújabb és legújszerűbb megoldás a csere (ki hitte volna ennyi évszázad gazdasági fejlődése után...). Több olyan internetoldal foglalkozik áruk egyszerű csereberéjével. Ennek előnye, hogy semmiféle pénzforgalom nem zajlik: egyszerűen megjelölhetjük, hogy adott holmiért mit szeretnénk cserébe, vagy várhatjuk, hogy ki mit ajánl fel érte. Nagy-Britanniában a legnépszerűbb csereoldalak a SwaXchange, a Swapz és a Hitflip.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)