Berta Sándor

Öt év börtön hamisítványok eladásáért az eBayen

Az eddigi legnagyobb internetes csalási ügyben letöltendő és felfüggesztett börtönt szabott ki a bochumi bíróság.

A testület egy 36 éves férfit hamisított termékek árusításában talált bűnösnek és ezért öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki. A társtettes, a 37 éves barátnő megúszta két év felfüggesztett szabadságvesztéssel. A férfi egy banda fejeként több ezer, az eBayen elkövetett csalási ügyért tehető felelőssé, a csoport által okozott kár összege elérte a 700 000 eurót. A bíróság azonban csupán 192 esetet vizsgált meg. A per a csoport további hét tagja ellen még folytatódik.

A banda hamis árucikkeket adott el valódi márkás árukként, a vevőknek azt hazudták, hogy az eladott termékek JOOP! vagy Gucci márkájúak. Az elsőrendű vádlottnak több felhasználói neve is volt az eBaynél, míg a barátnője szintén tudott a csalásokról és maga is részt vett néhányban.

A csoport vezetőjét több hónapos nyomozás után kapta el 2005 júniusában a magdeburgi rendőrség JOOP! nevű akciócsoportja. A rendőrök egy razzia során nyolc német városban összesen 14 lakásban és irodában tartottak házkutatást és bőröndszámra foglaltak le iratokat, valamint a gyanúsítottak számítógépeit. A perben 27 városban összesen 69 gyanúsított érintett.

Őket azzal vádolják, hogy csak az elmúlt két évben kereken 76 000 darab JOOP! márkájúnak feltüntetett hamis árucikket adtak el és ezzel 2,3 millió eurós haszonra tettek szert. A csalások központja Isztambul volt, a hamis termékeket onnan küldték Németországba.

Az eBaynek egyébként korábban már meggyűlt a baja a termékhamisítókkal és túlságosan sok olcsó, állítólagos Louis Vuitton-, Dior- vagy Tiffany-termék tűnt fel az aukciós portál árverésein ahhoz, hogy a gyártók szemet hunyjanak fölötte. Ezért két nagy francia luxuscikkgyártó, a Louis Vuitton és a Tiffany be is perelte az online vállalkozást.

A honlap később kénytelen volt külön új németországi nyomozócsoportot is létrehozni. A 100 fős egység feladata, hogy a nap 24 órájában és az év minden napján illegális tartalmú hirdetések és hamisítványok után kutasson és együttműködjön a rendőrséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whito #5
    Azért a vásárlók se teljesen lángelmék. Ha valami legalább 10%-al olcsóbb, mint az átlag bolti ár, akkor 90% az esélye, hogy az a valami vagy lopott cucc vagy hamisítvány vagy csak egyszerűen nem az a típus amire a vevő gondol, ergo nem szabad megvenni.
  • Sir Quno Jedi #4
    AZ is hülye aki online aukción vesz "original" "márkás" cuccokat... Hehe!
  • k0zi #3
    Már azt hittem megint valami jogvédői túlkapás, de ez abszolult helyes döntés volt. Én a barátnőt is lesitteltem volna.
  • xen #2
    nem csak azt még sok mást is. teszvesz tele van hamis parfümökkel, philippe patek replika órákkal és persze louis vuitton replika táskákkal...
  • MaSzKa #1
    itt pesten meg árulják a hamisitott diesel parfumoket