Berta Sándor

Újabb csalássorozat az eBaynél

Egy új típusú módszer komoly károkat okozhatott az eBay online aukciós portál látogatóinak. Ismeretleneknek ugyanis sikerült megszerezniük a regisztrált tagok adatait, többek között neveiket, címeiket és e-mail címeiket.

A bűnözők a megszerzett információk birtokában teljesen valódinak kinéző leveleket küldtek az egyes, többnyire az aukciókat csak egy hajszál híján elveszítő felhasználóknak, amelyekben különböző jutányos ajánlatokkal lepték meg őket. Az egyik ajánlat például így szólt: "Olvastam, miszerint éppenhogy lemaradt az árverésemről. Azonban sajnos különböző, időközben felmerült körülmények miatt nagyon gyorsan el kellene adnom az árumat. Önnek már csak ki kellene fizetnie."

Ilyen és ehhez hasonló tartalmú leveleket küldtek a címeket megszerzők az eBay gyanútlan látogatóinak. Sokan, mivel a levél az ő nevükre és e-mailcíműkre érkezett, nem fogtak gyanút és belementek a tranzakcióba, utána pedig kénytelenek voltak lenyelni a keserű pirulát, hogy átvágták őket. Az ügyletet mindig a Western Unionon keresztül bonyolították le, így a pénz megérkezett a címzetthez, de a feladó nem tudta meg, hogy ki is volt az illető személy valójában. A szakemberek szerint a bűnözők az eBay luxemburgi hálózatának feltörésével jutottak hozzá az adatokhoz. Az ugyanakkor már kiderült, hogy a leveleket aláíró két személy valóban létezett, igaz, a 19. századi Londonban éltek.

A csalássorozatot egy olyan honlap hozta nyilvánosságra, melyet olyan önkéntesek működtetnek, akik az online aukciós portál fórumain ismerték meg egymást és összefogtak a csalók kiszűrésére, illetve, hogy felhívják az emberek figyelmét a rájuk leselkedő lehetséges veszélyekre A mostani csalások azért voltak sikeresek, mert a leveleket különböző nyelveken küldték el. Az eseteket eddig az eBay részéről eddig senki sem kívánta kommentálni.

A csalássorozat nemcsak önmagában váltott ki nagy felháborodást, hanem azért is, mert az eBay több hónapja egy 100 fős saját németországi nyomozócsoportot alkalmaz, pont a hasonló esetek kiszűrésére, felderítésére és megakadályozására és a mostani eset tükrében úgy tűnhet, harcuk hiábavaló. Az egység feladata, hogy a nap 24 órájában hamisítványok és illegális tartalmú hirdetések kutasson. Utóbbiak közé tartoznak a fegyver- és drogkereskedők ajánlatai, illetve a számítógépekről lopott adatok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #7
    Pontosan igy van, hulyeseg azon keseregni, hogy jajj 50 centtel lemaradtam, hisz nem tudhatod mit allitott be a masik plafonnak. En is mindig ugy csinalom, hogy eldontom nekem egy cucc mennyit er, ha fole megy annyit mar nem er meg nekem, majd lesz masik. Ezzel a taktikaval meg majdnem tokmindegy, hogy mikor lovom be a licitem. Egyszeruen helyesen kell megallapitani az arat. (A pszichologia miatt nem mindegy: van akiket irrital, hogy az oaltaluk beallitott arat valaki felul mereszelte licitalni; emiatt erdemesebb kicsit kesobb tenni, de nem feltetlenul az utso percben.)

    Egyebkent velem tortent olyasmi szitu, mint amit a cikk emlit (marminthogy masodikkent elvinni a cuccot), csak ott tenyleg visszalepett a "nyertes". En mindenesetre nem a kikuldott levelre valaszoltam, hanem az eBay-en a hirdetonek irtam direktben kerdest, hogy tenyleg ugy van-e, mint ahogy a level irja. De teljesen tiszta volt minden, valami verpistike tullicatalta magat az ebay nagy heveben es a szulei lecci-lecciztek vissza a hirdetonel az utso bid-et.
  • Berber #6
    Non nics igazad! Akit télleg érdelkel a cucc az fennmarad éjfélig is ha akkor van vége. Nincs értelme menet közben felnyomni az árat irreálisra. Az a legjobb, ha eldöntöd neked mennyit ér, és beírod. Így nem fogsz meglepődni.
    Na sok sikert!
  • valaé valaé ná #5
    Inkább tanulj meg licitálni, ahelyett hogy keseregsz.
    Minden határidős árverésnek az a lényege, hogy a megfelelő pillanatban teszed meg az ajánlatod.
    Mondhatnám, hogy az ilyen lámák tornásszák az egekbe az árakat, és miattuk maradok le egy csomó mindenről.
  • ReTeK #4
    vateran/teszveszen is az ucsó pillanatban kezdődik a licit, megvárják az utolsó perceket aztán hajrá, nem feltétlenül kell hozzá program
  • rigidus #3
    Teljesen mindegy mert fole megy annak is. Nem az osszeg szamit hanem az, hogy sikerul-e felullicitalnom a szoftverenek az adott arura beallitott felso ertekkorlatjat amig meg elmegy. Amig ez alatt licitalok teljesen mindegy, az utolso masodpercekben becsuletes uton eselyem sincs.

    Amugy koszi a tanacsot. :-)

    Egyebkent mindig feljebb szoktam licitalni, ezuttal ketszer is feljebb vittem es csak egyedul voltam (latszolag). :-(
  • Aramir #2
    Használj védett ajánlatot, vagyis többet írj be, mint a minimálissan megtehető licit.
  • rigidus #1
    En batran neveznem azt is csalasnak amikor kulon szoftvereket engedelyeznek licitalasra, mert egyszer kart szenved az elado, masreszt kart szenved az is aki napok ota szeretne megvenni egy adott termeket, hajlando lenne erte akar tobbet is fizetni, de a sumak-kocsog-spekulans automatikaja betolja az arcat 5-10 masodperccel a lejarat elott, megnezi hol all a licit es ralicital, ezutan viszont mar nem marad ido uj licitre.