Napi Online

Totális tévúton a hazai szerzői jogvédők

Elkészült a hamisítás elleni nemzeti stratégia tervezete, amely 2010-ig szólóan határoz meg cselekvési programokat. Három ágazat, a gyógyszer-, az élelmiszer-, és az informatikai ipar lehet leginkább kitéve hamisításnak, ezért a stratégia ezekre fokuszál.

A kalózkodás, vagyis a szerzői jogi védelem alatt álló alkotások illegális felhasználása az elmúlt évek során olyan méreteket öltött Magyarországon, ami közvetlenül veszélyezteti a teljes szerzői jogi ágazat létét - kezdődik a hamisítás elleni stratégia tervezetének a kreatív és az informatikai iparra vonatkozó része. Három éve a szerzői jogokhoz kapcsolódó bűncselekmények száma meghaladta a 35 ezret. Az elrettentőnek szánt adatok - emlékezzünk csak bármely hírhedt bankper kárértékére - felsorolása után az előterjesztés felsorolja és részletesen elmagyarázza, hogy milyen módokon sértik meg a szerzői jogokat.

A fájlcserélő közösségi oldalakról például azt állítják a szerzők, hogy minden egyes felhasználónak meg kell osztania a hálózatot üzemeltető által megszabott mennyiségű állományt, amelynek amúgy 99 százaléka szerzői jogilag védett zenemű, film és szoftver. Szakértők ehhez annyit fűznek hozzá: igen, ilyen oldalak is vannak, és olyanok is, amelyek nem kötik megosztáshoz a letöltést. A komoly károkat okozó warez-szerverekkel kapcsolatban - amelyek a jogvédett anyagok piramisszerűen felépített elosztóközpontjaként működnek -, a tervezet szót sem említ arról, hogy ezek többsége külföldön üzemel, így a hatóságok nemzetközi együttműködésének erősítése nélkül esély sincs a felszámolásukra.

Az előterjesztés szerint komoly károkat okoz az üres adathordozók, például az üres CD- és DVD-lemezek piaci ár alatt való értékesítése. Piaci megfigyelők megjegyzése ehhez annyi volt, hogy a szerzők nem térnek ki arra az egyébként közismert okra, hogy a magyarországi jogvédő szervezetek mohósága miatt érdemesebb az üres adathordozókat például Szlovákiában megvásárolni. Itthon ugyanis jelenleg 110 forintot kell fizetni minden egyes üres dvd után, hogy legálissá váljon (ez amúgy az előállítási költség minimum kétszerese), míg a hasonló népességű és fejlettségű Csehországban - csakúgy a nálunk lassan fejlettebbé váló Szlovákiában - nagyjából 18 forintnak megfelelő koronával terhelik a vásárlásokat.

Egy piaci szereplő szerint a tervezet "tendenciózus" megközelítésére jellemző, hogy említést sem tesz a legfőbb ügyész egy korábbi állásfoglalására, amely szerint önmagában a "matrica" nélküli lemez árusítása nem valósít meg szerzői jogsértést. Ezért szerinte egészen elképesztő a szerzők azon állítása, amely szerint pusztán az optikai adathordozók, az üres lemezek gyártása is jelentős szerepet játszik a szerzői jogsértések elkövetésében. A tervezet mindazonáltal ráérez, hogy a gomba módra szaporodó CD- és DVD-gyártók valóban melegágyai lehetnek a hamis médium gyártásának.

Míg korábban csak egy-két vállalat volt képes "gyári" CD vagy DVD előállítására Magyarországon, ma már tucatnyi vállalkozás kínál ilyen szolgáltatást. Ezen gyártók működésének szabályozási felülvizsgálatán kívül csak olyan javaslatokkal élnek a szerzők, amelyek vagy hatástalanok és feleslegesek, vagy az utóbbi évek technológiai fejlődésének "félreértésén", áttételesen a polgárok egy részének kriminalizálásán alapulnak.

Az előterjesztők meglepő - és a számok hitelességével szemben kétségeket ébresztő - adatokkal szolgálnak a Magyar Szabadalmi Hivatal 2005-ös, ám 2002-es adatokra épülő felmérésére hivatkozva: a szerzői jogi ágazatok együttes hozzájárulása a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott értékhez 6,67 százalék, miközben ezen a területen dolgozik a foglalkoztatottak 7,1 százaléka, vagyis az e szakmákban tevékenykedők kisebb arányban állítanak elő hozzáadott értéket, mint az átlag. Az iparág becsült vesztesége 2005-ben meghaladta a 65 milliárdot, a nemzetgazdasági kár a 225 milliárdot, az adóbevétel-kiesés pedig több mint 45 milliárd forint volt.

Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos szerint a tervezet három pilléren (adatgyűjtés, a szemlélet alakítása, jogalkotás) nyugszik: ezek közül a jogérvényesítés terén áll Magyarország a legjobban. A HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) javaslatai:
  • A kreatív és informatikai iparág és a nyomozó hatóságok közötti, a hatóságok tudatosságát növelő képzések.
  • Munkahelyi kalózkodást megelőző oktatási és tudatosságnövelő program a munkáltatóknak és az érdekképviseleti szerveknek.
  • Az internetes kalózkodásra fokuszáló képzés a jogalkalmazó szervek számára. - Az internetszolgáltatókra vonatkozó szabályozási rendszer felülvizsgálata a kalózkodás elleni fellépés ösztönzéséért.
  • A piacokra, vásárokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata a kalóztermékek ezeken a helyeken történő árusításának megakadályozásáért.
  • Az optikai adathordozókat gyártó létesítmények létrehozására és üzemeltetésére vonatkozó szabályozás felülvizsgálata.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • tmisi #133
      A sprintkirályig én is ezt mondtam, de az nagyon moslékra sikerült. Egyáltalán nem valósághű, ki az a barom, aki szanaszét töredezett huppanós úton száguldozik, AKADÁLYOK között? Az öngyilkosok esetleg... Ez csak azért merült fel bennem, mert a mai játékok többségét ilyen baromságokkal rontják el. FPS-eknél is szokás egy jó nehéz +100 ellenfél rész, hadd húzódjon a játékidő. Csak ilyenkor veszít a kiegyensúlyozottságból.

      Más: anno a Starforce ha bevált volna akkor lehet csökkent volna a warez PC-n is (csak sajnos a védelem miatt sokszor az eredeti game sem akart menni). Most néztem hogy 2008-as dátummal van kiadva a Knight of The Temple 2 (az első rész most fullgame a GS-ben), pedig az 2005-ös. Ennyi idő volt feltörni?
      Gondolkoztam én is hogy meg kéne venni sok letöltött gamet, de igazából a multi miatt érné meg (enélkül ugyanannyit ad mint a kópia), de én nem szerettem soha igazán a multit (mindig vannak fenn köcsög rambók), kivéve a TDU-t, de abban is csak a free riding a jó sg-s arcokkal :D, mostanában mondjuk hanyagolom.
      Vagy pl. DIRT: mi a büdös rákfenének írják oda hogy P4 3GHZ a minimum? Amin szaggat mint az állat a versenyeken 640x480 ultra lowon ???? Még jó hogy nem vettem meg, mert a gépfejlesztésig a sutban heverne. Írják oda hogy C2D oszt csókolom, le sem töltöm. Bezzeg a Grid ua. engine és megy mint a szél még roncsderbi között is. Mondjuk az Assassins Creednél is ezt írták, de az megy két mag nélkül is.
      Sztem ez nagyon hasonlít a műszaki termékek garis problémáihoz.... Vissza a boltba. Ezek a konzolosok tudhatnak vmit.
    • Robi000001 #132
      Hát szerintem az NFS-nél nem volt igazán jó a demo. Egyáltalán nem mutatta meg milyen is a játék, az ugyanis szerintem elég jó. Nem beszélve a sebesség élményéről.
      (Az más kérdés, hogy kormány nélkül néhány versenyt egyszerűen nem lehet teljesíteni, szóval amíg az nincs, addig hiába is vettem volna meg, nem élvezhetném.)
    • NessieGraf #131
      A baj ott van:

      1. Mi rágjuk magunkat, mert sz..t venni se jó, meg sumákolni se.
      2. A jogvédők fenyegetnek, ledorongolnak, pénzeket beszedik.
      3. Azok, akiknek a jogait ezek védik a beszedettből nem kapnak semmit.

      És még egy adalék: ha te magad alkotsz valamit, amit ingyenessé teszel, jogdíjat kell fizetned!
    • NessieGraf #130
      Igen, ő hallgathatja, ha egyedül van, egyébként szórakoztatásnak minősül, azt meg nem teheti ingyen. Igaz plusz pénzt nem kap érte... Jó mi?
    • Cleawer #129
      Jobb szeretem ugy megoldani a vásárlásaimat hogy utána ne bánjam meg,ezért töltök.Ami kellett az megvettem,ami nem azt nem.Valahol a szobámban van kb 30-40 eredeti játék,PC guruhoz adták,szerintem a felét ki se próbáltam. A cod4et nem azért töltöttem le mert NEKEM kellett hanem a tesómnak,alapesetben menne a bitvesztőbe,de most nem mert nem nekem kellett.
      Az elmult 1-2 évbe nem töltöttem le uj játékokat,csak 3-4 évnél idősebbeket,és leggtöbbször olyanokat amik már megvannak ,csak a cd elhasználódott.
      Apropó X évig előfizető volt a gurunál,és ott kaptam játékokat,ha azokat letölöm mert nincs meg a cd/karcos,de az ujság megvan ,akkor (köccsög) kalóz vagyok-e?
    • Yv@n #128
      Nem azzal van bajom, hogy valaki warezol. Amiatt tépem a szám, hogy ne intézzük el annyival, mint magyarázat, hogy á úgyse venném meg, így belőlem nem származott semmi kár. Mindezt úgy, hogy az illető végigtolja, majd a végén jól le szarozza. Mert nagyon nagyon rossz volt, de azért rászánt két napot hogy kijátssza...

      Ha jártas vagy a témában, jársz gamer fórumokra, mert érdekellt vagy a témában, akkor kb seperc alatt besorolható egy játék. NFS ps pont az a játék volt, amúgy, ahol a demo tökéletesen adta, hogy milyen lesz a teljes. Le sem töltöttem ezután, mert nekem baromira nem jött be :)

      Nincs baj a vásárlói öntudatossággal, csak tényleg _vásárlói_ legyen :)
    • tomcsa4 #127
      mással*
    • tomcsa4 #126
      Igaz, de nem hiába szólalok fel! El lehet jönni hozzám és meg lehet tekinteni szegényes (35db), de (nekem) kiváló játékaimat. Igen letölteni nem 35öt töltöttem le, hanem 3x-osát 5 év alatt. Végigtolni viszont 20at ha végigvittem. Igen amiket megvettem sem vittem végig mindet, de idő van! De egyik vételemet sem bántam meg és ősszel még 4-5 játékot szeretnék majd venni. Én ezért szólalok meg.

      A tesztelőkkel az a baj, hogy véleményüket szubjektívként tüntetik fel. Olvasol két újságot, egyik szerint rossz, másik szerint jó a játék (előfordul). Ilyenkor mit csinálsz? Itt egy példa: Need For Speed: Pro Street. Fórumok ezrei fikázták, PCGuru is, GameStar pedig istenítette. Káosz, de egy warez rendet tett! A játékot megvettem...

      Összekeversz más
    • Yv@n #125
      Akkor nem veszed meg. End of story. De le se töltsd!
      Ők éhanhalnak, keresnek más munkát, te pedig elégedetten dörzsölheted a markod.

      Volt egy blogban valamikor anno egy bejegyzés, ahol ezt az "én vagyok a vásárló" dolgot nagyon szépen körüljárta a bejegyzés írója. Ez ugyanis nagoyn szépen hangzik így, de tudod ahhoz hogy te ténylegesen a vásárló légy a pénzt át kell adni. Ha letöltő vagy az nem vásárló. A pálya széléről bekiabálni baromi könnyű, mondhatnám kibicnek semmi sem drága. Közvetlenül nem tartod a kapcsolatot a szoftver fejlesztőivel, így ők már azzal kinyalták a seggedet, hogy a termékleíráson és reklámon kívül n db újsághoz eljuttattak a termékükből egy sajtó példányt, hogy azok kielemezhessék és az olvasói körrel megoszthassák a véleményüket.

      Ahhoz hogy elvárhasd hogy vásárlóként kezeljenek neked is meg kell ütni egy bizonyos szinvonalat(ha gumicsizmában, könyékig disznószarosan becsörtetsz egy bársony szönyegre egy luxusboltba, akkor ne lepődj meg, ha úgy kivágnak, hogy a lábad sem éri a földet). Ez a szint pedig ott kezdődik hogy legalább akkora tiszteletet tanusítassz a kereskedő felé, mint amilyet elvársz, és a kasszánál ér véget. Ha ebből bármi hiányzik akkor csak magyarázunk bele a levegőbe bármiféle alap nélkül.

      Nekem úgy tűnik eddig hogy itt sokan a pénzükért nem minőséget várnak, hanem ingyen ebédet, és mindezt próbálják a világ leg természetesebb dolgaként beállítani. Ez nem így működik. A ferrari-t sem kapod meg bemondás alapján pár teszt körre, hogy a végén rommátörve visszavidd, és egy elegáns "köszi, de nem tetszik az úttartása" mondattal angolosan távozz.
    • tomcsa4 #124
      Nem nem elég pontos az a kép. Én a pénzemért minőséget várok. Én vagyok a vásárló, engem kell kielégíteni, ezért az ÉN seggemet nyalják!

      Sajnos az írott elemzések nem megfelelőek, ingame videók és demók pedig becsapósak. Egy videóból meg demóból te nem fogod leszűrni azt, hogy a játék első fele kb érdekes, de a másik meg dögunalom és tele van hibával, ráadásul összecsapott.