Berta Sándor

Elítélték a Sharereactor üzemeltetőjét

Precedens értékű ítéletet hozott a frauenfeldi kerületi bíróság a Sharereactor nevű letöltési platform 28 éves üzemeltetőjével szemben.

Az oldal működtetőjének vesztét az úgynevezett hash-hivatkozások okozták, ezek szolgáltak ugyanis a későbbi nyomozás során a hatóságok számára bizonyítékul. A portálon filmek és játékok illegális másolatai voltak elérhetők bárki számára. A bíróság szerint azzal, hogy a fiatalember linkeket tett közzé a honlapon, elősegítette a szerzői jogsértések elkövetését. Az ítéletben a bíróság hangsúlyozta, hogy ugyan a vádlott maga egyetlen illegális másolatot sem töltött fel a P2P-rendszerbe, azonban mások számára jelentősen megkönnyítette az ezen tartalmakhoz való hozzáféréseket. "A tartalmakat így nagyon sokan érhették el" - mondta a bírói tanács alelnöke.

A svájci szerzői jogi törvény szerint a filmek és a zeneszámok másolása kizárólag magáncélra engedélyezett. A számítógépes játékok és programok esetében viszont ez a lehetőség nem áll fenn. Mivel a Sharereactor fő bevételi forrását a reklámokokból befolyó összegek tették ki, ezért a testület úgy ítélte meg, hogy a tevékenység üzletszerű volt.

A Sharereactor-ügy még 2004 márciusában vált ismertté, amikor a thurgaui hatóságok bezáratták a havi 7 millió lekérdezéssel büszkélkedő oldalt, amely akkor a világ legnagyobb fájlcserélő hálózatának számított. A jelenleg Kanadában élő 28 éves fiatalembert akkor a Swiss Anti Piracy Federation (SAFE) nevű szervezet jelentette fel, amely a nagy filmkiadók (Columbia Pictures, Warner Brothers, Sony stb.) megbízásából szerzői jogsértőket kutat fel.

A mostani ítélet tett pontot a négy éve húzódó ügy végére. A vádlottat pénzbüntetésre ítélték, összesen 4700 svájci frankot kell fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #16
    Ő nem töltötte le, semmi ilyesmit nem csinált. Egy oldalt tartott fent ahol linkek voltak, kb mint a piratebay, ha már három évre visszamenőleg nem emlékezel a múltra :). Csak nem torrent file-okról, hanem ed2k hash-ekről van szó, közben változott a technika. De a szitu teljesen ugyanaz, ott jelenleg a vádemelésnél tartanak.

    Az elég hmm. rövidlátó gondolkozás, hogy ááááá, az a pénz semmi, simán kifizeti. Aha, csakhogy ő semmit nem követett el: nem üzemeltetett fizetős ftp-site-ot, nem találtak nála illegális anyagot, többszáz warezolt lemezt, ipari cd-prést, még csak egy másolt ikszpit se. Semmi ilyesmiről szó nincs.

    Másrészt büntetett előéletű lett (attól függően hogy ez minek számít), ennek minden negatívumával.
  • endrev #15
    Svájci, bocsi.
  • arrakistor #14
    Egyben ez azt is jelenti, hogy ezután a bíróknak, az ügyészeknek, a nagyorrúaknak stb.. se éjjelük , se nappaluk nem lesz, mert bármikor lecsaphat rájuk, vagy gyerekeikre, az igazság, a nép és/vagy a kalózok keze, haragja.
  • endrev #13
    Mindenki érti, hogy ez mit jelent?

    Ezentúl elítélhető az a bolttulajdonos, aki kést árusít.

    Ezzel ugyanis megkönnyíti az emberek dolgát abban, hogy olyan eszközhöz juthassanak, amellyel bűncselekményt lehet elkövetni. Nem számít, hogy a bűncselekményt az követi el, aki a kést ölésre használja, nem pedig a bolttulajdonos! (Lőfegyveres analógia dettó.)

    Párhuzam:
    1. Kés - letöltés
    2. Késsel kenyeret is lehet kenni, ölni is lehet - letölteni nem jogvédett és jogvédett tartalmakat is lehet.
    3. Késüzlet(ABC) tulajdonosa - aki ilyen linkeket helyez ki a weboldalára.

    Valaki szóljon már annak a német bíróságnak, hogy nagyon el...
  • arrakistor #12
    nem alkuszunk ! nem az ítélet mértékével van a baj, hanem az ítélet tényével, és főleg hogy az pénzbüntetés, mert így valóban a lentebb leírt bűnszervezetben elkövetett pénzharácsolásról van szó, és másodlagos szempontból pedig megfélemlítésről, példa statuálásról. ezért a bíró lakolni fog. és az is aki megbízta. más büntetést KELLene ilyen esetben kiszabnia, pl.: feltételes szabadságvesztést , mert az esetleg tényleg elgondolásra készteti a srácot hogy így keresse-e a kenyerét, vagy esetleg szerényebben, mondjuk lábujjhegyen torrentezzen legközelebb
  • lipovics #11
    Scájcban ez nem egy komoly össze, simán kiköhögi a srác.
    Durván 768.000 Forint. Az ott egy havi átlagkereset.
    Itthonra átszámítva kb. 170.000 lenne.
  • arrakistor #10
    a törvény konkrétan az illegális tartalmak _tárolására_ vonatkozik, az ítélet hamis, és bűnszervezetben elkövetett csalás, sikkasztás és hatalommal való visszaélés vádjával a bíróságot kell elítélni... magyarul : ez egy sima "lehúzás", aljas módszerrel való kizsákmányolás. a srác megdolgozott a pénzéért, évekig tanult, olyan rendszert dolgozott ki amelyben sokak lelték örömüket, kezdve a júzerektől a reklámok készítőiig, hátrányát viszont senki nem érezte: tkp: a forgalmazott filmek/zenék készítői is örülnek ha népszerű az amit csinálnak, megélhetési problémájuk így sincs, mert elég bevételük van a mozikból/turnékból, aminek a népszerűségét a torrent adja meg, a "hiénák" , "nagyorrúak" , "Senkiházyak" , naplopók és semmitevők viszont nagy lóvétól esnek el. a korábban már összeharácsolt pénzükből a bíróságot megvesztegetve akarnak íly módon példát statuálni, statuáltatni, statuáltattattattattatni, ami gusztustalan. az ilyeneket szokták legelőször bedugni a gőzkamrákba, a középkorban pedig az ilyeneket szokták nyilvánosan máglyán elégetni.

  • arrakistor #9
    én a srác helyében finoman megtanítám a bírónak egy szuperintenzív tanfolyam keretén belül a számítástehnika rejtelmeit (beleverném a fejébe)
  • HUmanEmber41st #8
    Valszeg azért "csak" ennyi, mert ő maga nem tett fel semmit.
    Persze ezen az alapon a világon minden internetszolgáltatót, üzemeltetőt, hardwerek gyártóit, áramszolgáltatókat mind meg lehet büntetni....
  • Tinman #7
    Svájc basszus... tehát a srác eleinte Svájcban élt.
    Ha Svájcban élhetnek, eszembe nem jutna még a Lost-ot se letölteni, majd megnézni.. örülnék neki, hogy a világ egyik top országának tagja lehet.

    A büntetés elég vicces. Egy átlagos informatikus havi fizetése ennyi odakint ^^