Berta Sándor

Másolt filmek több száz ausztrál rendőr PC-jén

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy dél-ausztráliai rendőrkapitányságokon elvégzett átfogó informatikai vizsgálat: több száz rendőr gépén találtak illegális DVD-filmeket. A felelősségrevonás elmarad.

A Dél-Ausztráliai Rendőrség (SAPOL) Informatikai Részlege által lefolytatott vizsgálatban ugyanis a csoport munkatársai illegális DVD-másolatokat találtak több száz ausztrál rendőr munkahelyi számítógépén. A The Australian című helyi lap egy e-mailt idézett, amely szerint "számos olyan esetet derítettünk fel, amelyekben DVD-filmeket másoltak fel rendőrségi számítógépek merevlemezeire és valószínűleg ezeket a tartalmakat később ki is írták üres DVD-kre. A feltárt gyakorlat minden bizonnyal szerzői jogsértésnek és a rendőrségi számítógépekkel való visszaélésnek minősül".

Ausztráliában rendkívül szigorúak a szerzői jogi törvények és az ilyen ügyekben a nyomozók szinte kivétel nélkül kíméletlenül igyekeznek felderíteni az elkövetőket. Akit elkapnak és akit a bíróság is jogerősen bűnösnek talál, az számítógépe elkobzására, magas pénz-, de akár börtönbüntetésre is számíthat. Egy esetben egy helyi állampolgárt még az Egyesült Államoknak is kiadtak, hogy ott vonhassák felelősségre a szerzői jogsértésekért. Ezek alapján mindenki tisztában lehet azzal, hogy a lebukott rendőrökre milyen sors vár. Azonban, aki arra számított, hogy hamarosan megkezdődik a világ legnagyobb másolók elleni pere, az tévedett. A per ugyanis elmarad, az elkövetőket nem vonják felelősségre.

A The Australian belső forrásokra hivatkozva nem kevesebbet állított, mint, hogy "nem lesz hivatalos vizsgálat és nyomozás az ügyben, mivel túl sok rendőr érintett"! Az elkövetők csupán figyelmeztetést kapnak és felvilágosítják őket a helyi rendőrségi viselkedési irányelvekről. A fájlcserélőket kíméletlenül üldöző Australian Federation Against Copyright Theft nevű kalózellenes szervezet jelezte, hogy az ügy ilyen módon való lezárásába nem hajlandó belenyugodni és felveszi a kapcsolatot Mal Hyde rendőrségi vezetővel.

Ausztráliában egyébként a magánszemélyek illegális játék-, szoftver-, zenei vagy filmmásolatonként akár 60 500, a szervezetek pedig 302 500 dollárra is büntethetők, és legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #30
    Sajnos én más tendenciát látok, ahogy egyre inkább tért nyer az IPTV. Ugyanis onnantól kezdve a szolgáltató másban érdekelt mint előtte volt...
  • A1274815 #29
    Teljes mértékben egyetértek, sőt tovább megyek, olyan megosztókat kéne létrehozniuk ezeknek a szervezeteknek, ahol a letöltött tartalomért az emberek indirekt módon fizetnének: lenne reklám az oldalukojn, jó magas látogatottság miatt jó pénzt lehetne kérni is értük, majd a befolyt pénzt a letöltések araányában szétosztani, pőersze egy részét megtartva maguknak és mindenki békében élhetne és semmi sem lenne illegálisan meg senkinek.
  • Balea #28
    Vajon kis hazánk rendőreinek gépein mennyi (il)legális tartalmat találnánk, hogy népünk "okos" vezetőiről már ne is beszéljünk...
  • NEXUS6 #27
    Hát én is tökre megdöbbentem!;)))

    Amúgy pl. a youtube-on is simán fenn vannak filmek igaz nem a legjobb minőségben. Szal akkor most miről beszélünk?

    Ideje lenne a szerzőijogi törvények új generációját elkészíteni.

    Először nem volt semmilyen szabályozás jóformán a digitális tartalmakra.
    Aztán jött a bexarás, és egy "kicsit" túllőtek a célon, és csak azért nem büntették halállal az elkövetőt, mert ezzel egy potenciális fogyasztót is elvesztenének.;)
    Most ideje lenne végre a kijózanodásnak a pánik után.
    A Világ 90%-a digitális tartalmakat tölt le a netről, mert hogy ez azért van, és azokat tárolja agépén, vagy kiírja a DVD írójával, merhogy azok meg azért vannak. Ideje lenne a törvényeket kicsit a valósághoz igazítani.

    Ja és nem igaz hogy az emberek nem fizetnek. Az emberek fizetnek! Én is havi 10 rongygot csengetek ki a szolgáltatómnak, ez kb annyi mint amit régebben újságra, CD-re, DVD-re költöttem.
    Szal kedves kiadók, ott a pénz! Tessék a szolgáltatót baxogatni, akik ráadásul ugyan azt a sávszélességet soxorosan eladják, és ha ezt nem átallod folyamatosan használni "pofátlanul", akkor meg bannolnak, vagy felnyomnak.
    Szal, ki-kitöl lop akkor???? Tegyük már tisztába a dolgokat!!!!
    Szal ennyit erről.
  • Blackman #26
    Ez igy igaz.. Mo-gon.. de ott a helyi törvényeket nem ismerjük.
  • Effendi #25
    Szerintem ez is egy nagy csúsztatás.
    A filmek és zenék magáncélra történő letöltése, nem bűncselekmény. A szerzői jogvédők legfeljebb bíróságra citálhatják polgári per keretében az egyéneket, ha egyáltalán a rendőrség közreműködése nélkül ra tudják valakire is bizonyítani a dolgot.
    Tehát a rendőrök nem követtek el bűncselekményt, csak a szerzői jogi törvények megsértését. A kettő nem ugyanaz!!!! SZJT-BTK

    Erről fejtse ki más is a véleményét, met érdekel... és megvitatjuk!
  • nickwearby #24
    "Egy hétmulva meg jön a következő hír hogy :"A Australian Federation Against Copyright Theft nevű kalózellenes szervezetet vezetőit letartóztatták több rendveli törvénysértés vádjával,melyek közül röviden: ittas vezetés,kábítószercsempészet,szoftverhamisítás...""


    Ez jóóó
  • nickwearby #23
    érdekes...
  • aDannyBoy #22
    Másolunk és félünk :)))))))

    looool :D
  • MerlinW #21
    Úristen. Ausztráliában is emberek élnek?0