Gyurkity Péter

Jön a legális brit fájlcserélés

Némi kormányzati nyomás után tárgyalóasztalhoz ültek a szórakoztatóipar és a szolgáltatók képviselői, hogy kidolgozzák a legális zenemegosztó szolgáltatások alapjait. A BT eközben fájlcserélő előfizetőit fenyegeti.

A szigetországból érkező hírek szerint a kormányzat - Shriti Vadera, a BERR (Department for Business, Enterprise & Regulatory Reform) korábbi tanácsadójának tevékeny részvételével - rábírta a két oldalt a tárgyalások megkezdésére. A cél a jövőben létrehozandó legális zenemegosztó platformok alapjainak kidolgozása, amelyek a most még bizonytalan státuszú, a zeneipar által illegálisnak tekintett szolgáltatások mintájára épülnének ki.

Némi egészséges fenyegetés után ugyanis mind a szolgáltatók, mind pedig a zeneipar képviselői beadták derekukat és hajlandóak voltak megkezdeni az egyeztetéseket. Ehhez erős félelmeket kellett legyűrni magukban: sokan attól tartanak, hogy ezzel egyszer s mindenkorra megölik a CD-szegmenst, mások pedig azt emelik ki, hogy a túlságosan alacsony digitális licencdíjak bevezetését követően elég nehéz lesz majd emelni az árakat. Az internetszolgáltatók számára többek között az vetődik fel kérdésként, hogy mit kezdjenek azon zenei tartalmakkal, amelyek soha nem kaptak digitális licencet - hagyják figyelmen kívül ezt az apróságot, vagy esetleg fizessenek a jogtulajdonosoknak?

A legnagyobb változás természetesen az lenne, hogy engedélyeznék a regisztrált tagoknak a megvásárolt tartalmak megosztását - a tulajdonosok pedig a megosztások fényében jutnának további bevételhez. Jelenleg a legális online zeneboltok ilyen lehetőséget - kevés kivétellel - nem kínálnak és a tartalmak megosztását a legtöbb zeneipari szereplő elveti. Amennyiben azonban sikerrel járnak az egyeztetések és kidolgozzák a fontos részleteket, a fájlcserélő platformok egészen új válfaja bukkanhat fel.

A kérdést másik oldaláról világítja meg a BT legutóbbi akciója: a szolgáltató a beszámolók szerint az előfizetés megszüntetésével fenyegeti meg egyes ügyfeleit, amennyiben azok nem hagynak fel a fájlcseréléssel. Hivatalos információ nem érkezett, egyelőre azt sem tudni, hogy a négymillió előfizetővel rendelkező szolgáltató alkalmazza-e a zeneipar által javasolt háromlépéses taktikát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #11
    vagy egy puskát...
  • bakagaijin #10
    Amíg van, nagyon úgy néz ki hogy a 3G és utódai felé megy el a világ. Ahol az árát normális szinten tartják ott alig lehet találni WiFi-t, vagy csak erősen fizetőset. A WiMax pedig csak jön-jön..., de leginkább csak a hírekben.
  • endyxx #9
    Nagyon igaz...
  • arrakistor #8
    vagy veszek egy wifi kártyát a notimba 5ezerér , kiülök egy parkba és ingyér netezek.
  • who am I 7 #7
    "Még annyit esetleg el lehet vele érni hogy a drága net előfizetéseket mindenki visszamondja, emailre, netezésre elég a betárcsázós net is, minek fizetni többet ha nem lehet kihasználni"

    Így van, ha fenyeget a szolgáltató akkor szolgáltatót váltok.Ha az összes szolgáltató köcsög, akkor a legeslegkisebb csomagot kérem.
  • palm pilot #6
    túlságosan alacsony digitális licencdíjak bevezetését követően elég nehéz lesz majd emelni az árakat.
    Nem is emelni kell, hanem csökkenteni!

    a BT legutóbbi akciója: a szolgáltató a beszámolók szerint az előfizetés megszüntetésével fenyegeti meg egyes ügyfeleit, amennyiben azok nem hagynak fel a fájlcseréléssel.
    Ez vmi új divat? Mit akarnak ezzel elérni a bsa/riaa által lefizetett döntéshozók? Vissza akarják állítani a cd írós gyerekek korszakát? Mert max ennyit lehet belőle kihozni, újra offlineban megy a warez. Mivel pénz nem lesz több, az árakat szintén nem csökkentik, tehát legális szarra több zsé ezután se fog jutni. Még annyit esetleg el lehet vele érni hogy a drága net előfizetéseket mindenki visszamondja, emailre, netezésre elég a betárcsázós net is, minek fizetni többet ha nem lehet kihasználni.
  • FoodLFG #5
    Én sem bíznék abban, hogy most majd milyen jó lesz. Elég naiv dolog azt feltételezni, hogy majd az internetezők érdekeit tartják szem előtt. Ez a dolog csak arra jó, hogy a kiadók még nagyobb befolyást tudjanak szerezni az internetszolgáltatók ügyeiben.

    Mindeközben, a piratebay mellett az isohunt is SSL titkosítást fog használni a jövőben.
    http://torrentfreak.com/isohunt-goes-secure-adds-ssl-encryption-080627/
  • remark #4
    Jó írás! :-)
  • rigidus #3
    Itt nem errol van szo emberek. Ezek a kiadok monopoliumok voltak a maguk offline rendszerevel es irdatlan penzeket tudtak kicsikarni az emberektol - itt fokent a fiatalsagra gondolok akik elnek halnak az ilyenekert. A kaptializmusban minden a kiszolgaltatotttsagra alapszik, ahol csak lehet kiszolgaltatotta tenni az embereket, sarokba szoritani, majd eger utat adni nekik a fizeto kapuknal. Ez minden szferara igaz nem csak a zeneiparra. Most az, hogy egy-egy fizetos kapunal ki all az egy mas kerdes, errol szolnak az erdekharcok (amit persze szinten nekunk kell megfizetni). Ezt hivjak szep szoval "piaci versenynek".

    Az elmult evszazadban szazaval epultek ki a fizetokapuk offline szorakoztatoipari termekek ertekesitesere viszonylag megfizetheto aron es hosszu evtizedek arrol szoltak a kiadok szamara, hogy ki tudja a masik fizetokapujat megvenni vagy tonkretenni, hogy a birkasereg a sajatjahoz alljon sorba. (Erre pedig a "globalizacio" a szep szo. Az most teljesen mindegy, hogy vallalatok, vagy orszagok csinaljak a lenyeg a hatalmi centralizacio es a vesztesek mindig a fogyasztok) Az elmult evtizedben nagy nehezen vegetertek ezeknek a kiadoknak az utolso nagy csataik is, majd egyszer csak megjelent egy olyan infrastruktura ami a birkaknak lehetove teszi a repulest - hogy hasonlattal eljek. Hiaba vannak ott a fizetokapuk a birkak csak at akarnak jutni a masik oldalra es ha egyszer az igenyuk meg van hot atjussanak de keptelenek megfizetni akkor elnek az ujonnan szerzett kepessegukkel.

    Most pedig arrol szol az egesz, hogy az eddigi egy evszazados egymason valo tiprodas utan ezeknek a cegeknek szinte a nullarol kellene indulni, hogy kepesek legyenek ugyanezt a globalizalt rendszert kiepiteni, hogy az irdatlan osszegeket kepesek legyenek beszedni. A gond csak azzal van, hogy itt nincsen szukseg milliardos befektetesre, hogy konkurrencia jelenjen meg, hanem szinte barki kepes nekik konkurrenciat teremteni mivel nincsen szukseg dollar szazmillios gyarakra, elosztoi halozatokra, hdseregnyi szemelyzetre. A jelenlegi haboru lenyege pedig, hogy ki tud minel nagyobb kormanyzati befolyast szerezni, hogy szinte repulesi tilalmat akarnak bevezetni es megmotozni mindenkinek a hatsofelet akinek szarnya van - utalok itt a szamitogep + internetkapcsolat megletere valamint a megfigyelesekre es a temerdeknyi hazkutatasra melyek nem ritkan a torveny megkerulesevel tortennek.

    Es megegyszer hangsulyoznam, hogy itt nem a disztributori halozat elveszteserol van szo, hanem a szorakoztatoiparban birodalomkent mukodo rendszerek osszeomlasarol.
  • NEXUS6 #2
    Azért hihetetlen, hogy még mindíg itt tartunk! A zeneipar képviselőinek kellett volna maguktól az elsőknek lennie, amikor bejött az új média, az internet, hogy megindítsák a szolgáltatásaikat, hogy ebből is pénzt csináljanak. Gyak 1 évtizedig csak visszaszorítani próbálták.
    Érdekes módon az MP3 lejátszón viszont ott a bólogató zsiráf, szal már azért is mindenki letejel. Csak tudnám honnan kerül rá az MP3 fájl, ez még nem ütött szöget a szegény, kizsigerelt zeneipar vezetőinek? LOL