Berta Sándor

Amerikai elnökválasztás: az internet dönthet

Még soha nem volt ennyire komoly az amerikai elnökválasztási kampány a világhálón, és ez nem csak az internet, de egyúttal a felhasználók fontosságát is mutatja.

Mind John McCain, mind Barack Obama számít az internetezők támogatására és egyre több részlet derül ki arról, hogy miként is viszonyulnak a technikai témákhoz.

"A számítógépek tekintetében analfabéta vagyok" - ismerte el még tavaly John McCain a Techcrunch IT-blognak adott interjúban. A 72 éves politikus a Yahoonak később elmondta, hogy az új technológiák használatában teljes mértékében a felesége segítségére támaszkodik. Ennek ellenére McCain igyekszik technikabarátnak mutatkozni. Ellátogatott például a Google központjába és kijelentette, hogy nagy rajongója a YouTube-nak, ezenkívül elmondta, hogy rendszeresen használja az iPodot és azon viccelődött, hogy a leendő alelnökét is a Google segítségével választja majd ki.


A demokrata Barack Obama eddig 265 millió dollárt kapott több mint 1,5 millió felhasználótól. Csak San Francisco és a Szilicíum-völgy több mint 18 millió dollárral támogatta a kampányát. Nem véletlen, hogy a két versenyben maradt elnökjelölt közül Obama veszi komolyabban az online jelenlétet. Képviselteti magát a közösségi portálokon, például a Twitteren és McCainhez hasonlóan neki is van profilja a Facebooknál. Obama mellett eddig 940 000 Facebook-tag állt ki, McCain viszont csak 140 000 Facebook-támogatóval büszkélkedhet.

A demokrata politikus kampányában egyaránt részt vett Meg Whitman, az eBay és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard egykori vezetője. Emellett az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szintén Obama mellé állt. Az elnökjelölt nem is felejti el megemlíteni kampánykörútján, hogy mennyire fontos a szellemi alkotások, valamint a szerzői jogok védelme és megalkotta az IT-politikai alapelveit tartalmazó, Connecting and empowering all Americans - Through technology and innovation című dokumentumát. Szintén Obama mellett szól, hogy gyakran kiállt egy nem a szolgáltatókkal által ellenőrzött, szabad internet mellett és az MTV egyik műsorában azt nyilatkozta, hogy ezt az alapjogot hosszú távon is meg akarja őrizni. Ezenkívül a demokrata szenátor élesen ellenzi a bírói engedély nélkül lehallgatásokat és a távközlési adattárolást.

John McCain ezzel szemben az adatvédelem egyik élharcosa, többször bírálta és elfogadhatatlannak minősítette a Yahoo kínai cenzúrabarát politikáját Korábban egyébként a Pew Internet and American Life Project által készített tanulmányból is az derült ki, hogy mára megkerülhetetlen lett és szinte mindennél fontosabb az internet szerepe a politikában, főleg az idei elnökválasztási versenyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #7
    > Most akkor mit is akar?

    Nyerni minden aron, mint a tobbi hasonszoru allatfajta. Na meg igerni nagyokat, majd felejteni nagyokat.

    Most minden szavazo fontos, mindenkinek simogatja a kacsojat. Aztan miutan behuztad az X-et kussolhatsz ujabb 4 evig.

    > Az az érzésem, hogy az amcsik megint csak egy igérgetős kampánynak dőlnek be, akár csak bölcs magyar honfitársaink.

    Uj lehetsz te errefele.

    Amugy mi koze ennek Magyarorszaghoz? Rabszolga vagy barhova mesz. Ez a "demokracia" Eszaki Sarktol a deliig.
  • hdo #6
    A szabadság és a szabad garázdálkodás jogvédett tartalommal _nem_ugyanaz_ a fogalom. Ne keverjük gizikét gőzekével.
  • immovable #5
    mit nem értesz? :) ez politika, mindenki fontos neki aki rá szavaz, de csak addig míg meg nem nyeri.
  • dmegyesi #4
    Megint egy up-to-date cikk... a megjelenése előtt 3 nappal már elérte Obama az 1 millió támogatót Facebookon. (Lásd: http://www.facebook.com/note.php?note_id=17724817764&ref=mf)
  • Cat #3
    nem, nem üti, az mpaa nak és a szabad internetnek nincs köze egymáshoz. A szabad internet vita kb. arról szól, hogy a youtube és más nagy portálok az internetszolgáltatók sávszélességének jelentős részét foglalják le, és ezért utóbbiak pénzt akarnak beszedni tőlük, azaz a bővítések miatti költségeket nem az előfizetőkkel, hanem a portálokkal akarják megfizetettni. Csekély sikerrel.
  • lamer the true #2
    Ez érdekes: "az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szintén Obama mellé állt. Az elnökjelölt nem is felejti el megemlíteni kampánykörútján, hogy mennyire fontos a szellemi alkotások, valamint a szerzői jogok védelme"

    Kontra: "Szintén Obama mellett szól, hogy gyakran kiállt egy nem a szolgáltatókkal által ellenőrzött, szabad internet mellett"

    Most akkor mit is akar? Mert ugye az egyik üti a másikat. Az az érzésem, hogy az amcsik megint csak egy igérgetős kampánynak dőlnek be, akár csak bölcs magyar honfitársaink.
  • arrakistor #1
    az internet dönthet attól félek én is pfff