Gyurkity Péter

Beszáll a napelemek fejlesztésébe az IBM

A Nagy Kék - újdonsült partnerével egyetemben - úgy gondolja, hogy jelentős mértékben növelhetik a napelemek hatékonyságát a vékonyfilmes technológiával, de a gyártást inkább meghagyják másoknak.

Az IBM a napokban a japán TOK céggel kötött megállapodást a közös munka megkezdéséről, amely a napelemek hatékonyságának növelését hivatott elérhető közelségbe hozni. A fejlesztőcsapat elsődleges feladata az úgynevezett fotovoltaikus technológia, vagyis a napsugárzás energiájának elektromos energiává történő közvetlen átalakítását lehetővé tévő komponensek tökéletesítése lesz.

A két cég az úgynevezett CIGS (printing copper-indium-gallium-selenide) eljárással készülő cellák hatékonyságát növelné, mégpedig 15 százaléknál nagyobb értékre, vagyis az összes beérkező napenergia ekkora hányadát tudnák átalakítani elektromos energiává. Ez az arány a jelenleg használatos cellák esetében 6 és 12 százalék között mozog, az új megoldás tehát jelentős előrelépést jelentene és a partnerek szerint ezáltal biztosítva lenne a kereslet. Ők maguk a gyártásba ugyan nem szeretnének beszállni, ám szívesen értékesítenék a licencet azon gyártók számára, akik megfelelő ajánlatot tesznek. A beszámoló szerint már megtették az első lépéseket és több vállalattal is felvették a kapcsolatot.

Az IBM a maga részéről a cellák gyártásában szerzett korábbi tapasztalatait hozná be a szövetségbe, míg a TOK az LCD-panelek borításában felhasznált anyagokat hasznosítaná. A helyzet nem egyszerű, ugyanis jelenleg a fotovoltaikus megoldások 90 százalékát a szilíciumalapú fejlesztések teszik ki, amelyek ennél hatékonyabbak és általában 20 százalék körül, vagy afelett teljesítenek. Ezek azonban jóval vastagabbak a vékonyfilmes változatoknál, ezáltal korlátokba ütközik az elhelyezésük, nem beszélve arról, hogy mostanság a szilícium ára sem lefelé tendál.

A tengerentúlon nemrég új rekordot állítottak fel a CIGS-cellák alkalmazásával, mégpedig az újrahasznosítható energia kutatására szakosodott nemzeti laboratórium munkatársai. A fejlesztés során ők 19 százalékos hatékonyságot értek el, ám ez a technológia még messze van a sorozatgyártási fázistól, így az új partnerek szerint nincs veszélyben saját tervük. Ez utóbbinak nem mellesleg fontos része, hogy a napelemek gyártásának költségeit olyan szintre szorítsák le, hogy az ágazat valóban versenyképessé váljon a hagyományos szegmensekkel. A kívánt szintet 1 dollár/wattnál húzzák meg, miközben a hatékonyságot a kétszeresére növelnék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #8
    teszkóbringa

    ilyet is csinálnék csak nem teszkóbrinyóra, hanem mondjuk egy öregecske gt lts thermoplastra, a nagy háromszögbe rakva az akksit jókis műa burkolattal. a motor kerülhetne a hátsó kerékhez, csak akkor nemtom hova megy a féktárcsa, mert ehhez azért kell. simán kihozható 70-80 utazósebesség szvsz.
  • sathinel #7
    nem rossz az othhoni sem de úgy néz ki naperőműveken is dolgoznak: http://www.youtube.com/watch?v=GNY_-1Fsd2k

    autó napenergiával nem épp verőfényes napon:http://www.youtube.com/watch?v=KHKdFFIuOxA
  • ihateworkdays #6
    Legalább felhasználnák az összes termonukleáris robbanófejet elektromos áram gyártására.
  • JTBM #5
    15-21V, gyártótól függően. Pl. Acer 19V, IBM 16V.
  • lapaleves #4
    ööö 10.000 méteren, délben, merőleges beesési szöggel ugyebár...

    emellett a direkt hatékonyság még mindig messze magasabb a végső, ténylegesnél a konverzió miatt.

    most azon gondolkodom épp össze tudnék-e hozni valami kicsiny szervert egy netbook + napelem + autóakksi kombóval. azt lehetne direkt hajtani, nemtom milyen feszen nyomulnak ezeknek a tápjai.
  • HUNRusty #3
    nem olyan rossz az ha azt nezed, h egyszer megveszed es onnantol ingyen van, csakhat nem allando :S ill lassan terul meg, de ahhoz h jobb legyen fejleszteni kell. ha peldaul legkondit nyomatsz otthon nappal a nagy nyari melegben az sokat eszik es par negyzetmeter napelemmel mar nem is kerul semmibe XD

    egyelore szerintem meg mindig az atom jelenti az egyetlen biztos energiaforrast, ami nem szennyez. amig nem lesz fuzios energia, utana mar jo lesz :)
  • Szefmester #2
    támogatom :) fejlesszenek csak
  • PíszLávJuniti #1
    1370 watt * 0.19 = 260.3 watt
    Tehát egy négyzetméternyi napelemtáblával kb 3 villanykörte üzemeltethető mostmár! Bravó.