Berta Sándor

Futball EB és olimpia - kibertámadások várhatók?

A McAfee Avert Labs egyik munkatársa szerint a Fribet nevű trójai féreg és egy új Flash-videó az idei nyári akciók kezdetének számítanak.

A Fribet nevű trójait feltört oldalakon keresztül terjesztették. A mostani rövidfilm viszont e-mailek mellékleteként érkezik és egy billentyűleütés-figyelő funkcióval kiegészített rootkitet tartalmaz. A felvételen egy kínai tornászlány látható, akit a pekingi olimpia alatt tesznek nevetségessé. "Két olyan kártevőről van szó, amelyeket nagyon stílusosan terjesztettek el" - hangsúlyozta Toralv Dirro, a McAfee biztonsági szakértője.

A szakember hozzátette: ez csak a kezdet és idén még számos hasonló, az aktuális eseményekhez, például a pekingi olimpiához kapcsolódó nagy kibertámadás várható. Dirro szerint jelenleg 15, Tibethez kapcsolódó trójai van forgalomban világszerte, azt azonban még nem lehet tudni, hogy például az új filmmel mi is volt a készítők célja. A McAfee munkatársa abban viszont biztos volt, hogy a videót több ember készítette el, ugyanis profi munka.

"Az olimpiát nem csak a kártevők készítői, hanem a spammerek is ki fogják használni. Ugyanez a helyzet a politikai témáknál, hiszen az emberek kíváncsiak a történesekre - elég csak Tibetre gondolni - és megnyitják az e-mailek mellékleteit. A legjobb védekezés tehát, ha senki sem nyitja meg az olimpiával vagy a futball Európa-bajnoksággal kapcsolatos elektronikus levelek csatolt fájljait" - szögezte le Toralv Dirro, utalva arra, hogy nem csak olimpia lesz az idén, hanem a nyáron kezdődik a svájci-osztrák közös rendezésű futball Európa-bajnokság is.

Utóbbi ugyan közel sem annyira vonzó a spammerek és a víruskészítők számára, mint az olimpia, hiszen Kínában vagy az Egyesült Államokban nem vonz annyi a nézőt, mint Európában, de abban biztosak lehetünk, hogy a kiberbűnözők igyekeznek majd a felhajtást a saját céljaikra kihasználni. Ezt támasztják alá például a 2006-os németországi futball világbajnokság tapasztalatai is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!