Berta Sándor

News4Me: személyre szabott e-újság

A Berlini Műszaki Egyetem és a Deutsche Telekom T-Labs nevű fejlesztőlaboratóriuma közösen dolgozták ki egy szeméylre szabható elektronikus napilap alapjait.

"Az a tervünk, hogy minden olvasónak csak olyan híreket szállítsunk, amik érdeklik. Szeretnénk a különböző újságok tartalmából készült individuális cikkválogatást letenni az emberek elé és ezt egy nagy kijelzős mobil készülékén tekinthetnék meg" - közölte Dávid Kapitáni technikus. A megoldás nagyban hasonlít a Google által elindított iGoogle szolgáltatáshoz, azonban a News4Me kizárólag azokra a tudósításokra és beszámolókra támaszkodik, amelyek a nyomtatott lapokban jelentek meg. Emellett a szakemberek szeretnék megtartani a nyomtatott médiák formáját is.

"Minden újság vagy magazin olvasójának megvan a maga érdeklődési köre, olyan témák, amelyekről nagyon szeret olvasni. Gyakorlatilag nincs olyan személy, aki egy lapnak az összes cikkét és rovatát elolvasná, az első oldaltól az utolsóig" - tette hozzá a kutató. A Deutsche Telekom T-Labs részlegénél olyan algoritmusokon dolgoznak a szakemberek, amelyek lehetővé teszik a News4Me szoftvere számára, hogy csak azokat a cikkeket és híreket válassza ki, amelyek az adott olvasót érdeklik. Így senkinek sem kell átlapoznia az egész újságot és megtakarítható az eredeti példány megvásárlása is.

"A News4Me segítségével bárki összeállíthatja a saját személyre szabott lapját, amelyben a különböző forrásokból származó, de kizárólag az őt érdeklő tudósítások és beszámolók kapnak helyet" - mondta Kapitáni. A kifejlesztett platform egyúttal lehetővé teszi, hogy a felhasználó meghatározhassa nem csak a lap tartalmát, de annak kinézetét is. A News4Me mindig tanul valami újat, így egyre jobban alkalmazkodik az olvasó szokásaihoz és mindig az őt aktuálisan érdeklő tartalmakat jeleníti csak meg. Amennyiben tehát például valaki egy idő után megunja a gazdasági híreket, akkor a program ezt érzékeli és a legközelebbi kiadás már nem tartalmaz majd ilyen beszámolókat.

"Természetesen, ha valakit csak a sporthírek érdekelnek, attól még megkaphatja a politikai vagy a gazdasági cikkeket is, ha azok különösen nagy jelentőséggel bírnak. A News4Me érdekes lehet a kiadók számára is, hiszen a reklámokat célzottan helyezhetik el" - hangsúlyozta Kapitáni. A program futtatására a szakember szerint a legalkalmasabbak a nagy méretű hajlítható kijelzők lehetnek. Ilyeneket fejleszt többek között a holland Polymer Vision cég, amely korábban már bemutatta a Readius nevű e-könyv olvasóját, de példaként említhető az Amazon Kindle is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!